• Укр
  • Рус

Шопінг у пару кліків: як оплачувати товари на OLX безпечно?

207
Додати
до обраних
Поділитися

Є кілька причин, чому ми купуємо на онлайн-платформах: часто це дешевше, ніж в офлайн магазинах, а ще набагато швидше та зручніше. Заходиш з телефону на сайт, обираєш те, що потрібно і одразу ж платиш карткою. Однак, з останнім — не поспішай. Спочатку ознайомся з корисними порадами, аби покупки з ОLX були максимально безпечні та комфортні.

1. Які види оплати існують на OLX?

Почнемо з найдавнішого — готівка. Однак не завжди є можливість зустрітися з продавцем та обміняти гроші на товар. Тим більше ми ж у 21 столітті живемо! Тому йдемо далі.

Спосіб номер 2 — часткова або повна передоплата на банківську картку. Одразу хочемо застерегти: цією схемою зазвичай користуються шахраї, просять надіслати кошти, мовляв, аби застрахувати себе, а потім не відправляють товар або відправляють його неналежної якості. Тому уникай покупок з передоплатою та ніколи не відправляй гроші за кордон!

Покупка з накладеним платежем через служби доставки Нова Пошта, Meest, Justine або покупка з OLX Доставка на платформі OLX — найбільш надійні способи. З ними ти можеш перевірити комплектацію товару, його стан і тільки після цього оплатити його.

2. Як легко оплатити свій товар через OLX Доставка?

Найголовніше: з OLX Доставка не потрібно ніяких передоплат. Це майже те саме, що і післяплата з Новою поштою. Якщо коротко, то покупець оплачує товар тільки після того, як отримає та огляне його у відділенні Нової пошти, а вартість товару заздалегідь резервується на його картці, тому й немає потреби відправляти передоплату продавцю.

Все ще не використовуєш цю функцію? А даремно! Купити товар з OLX Доставка дуже просто:

  1. Натискаєш в оголошенні «Купити з OLX Доставка».
  2. У блоці «Інформація про доставку» вказуєш своє ПІБ та обираєш зі списку відділення Нової пошти, в якому зручно забрати товар. Номер телефону та email будуть вказані автоматично ті, на які зареєстрований твій профіль OLX.
  3. Вкажи дані своєї картки, щоб оплатити товар, комісію та вартість доставки.
  4. Тисни «Оплатити», щоб підтвердити оплату.

Зберігайте обачність — прості правила безпечної купівлі в інтернеті

Тепер залишилося почекати, доки продавець підтвердить покупку і відправить товар. Щоб підтвердити продаж у нього є 48 годин, а щоб відправити товар — 3 робочих дні. Якщо продавець не встигне цього зробити вчасно — тобі на картку повертається повна сума за товар. Дуже зручно, доступно та безпечно.

4. Які дані банківської картки потрібні для оплати?

Щоб зробити покупку на OLX, досить мати будь-яку картку українського банку для приватної особи. Далі на сторінці оплати, не покидаючи сайт https://www.olx.ua/, введи:

  • 16-значний номер картки
  • термін її дії
  • CVV код

Процес оплати на платформі OLX абсолютно безпечний. Твої дані захищає фінансовий партнер OLX – UAPAY, який сертифікований за стандартами безпеки платіжних систем VISA / Mastercard. Ніхто окрім тебе — навіть OLX — їх не побачить та не отримає до них доступу.

І пам’ятай:

‼ OLX Доставка оформлюється лише через сайт OLX кнопка «Купити з доставкою» має бути активована в самому оголошенні.

‼ Оплата товару з OLX Доставка НЕ відбувається через сторонні лінки чи електронну пошту.

4. Чому важливо перевіряти адресу сайту в рядку браузера перед оплатою?

На жаль, недобросовісні продавці можуть заманювати клієнтів на сайти-двійники (фішингові сайти), які за своїм дизайном повністю відтворюють OLX.ua, а от адреса сайту відрізняється на 1-2 символи. Там шахраї схиляють покупців ввести дані своєї банківської картки, і в режимі реального часу зловмисники отримують доступ до конфіденційної інформації, а відтак — до грошей своїх жертв.

Звідси, кілька простих правил:

  1. Ніколи не переходь з офіційного чату OLX у сторонні месенджери, адже саме там шахраї можуть відправити посилання на фішингові сайти.
  2. Не відкривай посилання від незнайомих або малознайомих співрозмовників.
  3. Завжди перевіряй адресу сайту, на який переходиш. Повна версія сервісу OLX.ua має вигляд olx.ua, мобільна версія – m.olx.ua, бізнес-сторінка на OLX – ХХХ.olx.ua. У коректному посиланні після адреси повинен бути знак слеш (/), а не текст чи будь-які інші символи.

5. Що робити, якщо щось пішло не так?

Якщо виникають будь-які сумніви при покупці, додатково зв’яжись із продавцем за телефоном, що вказаний в оголошенні. Зберігай контактну інформацію, ім’я продавця, деталі листування, документи, що підтверджують оплату і доставку, до кінця угоди — вони можуть виявитися корисними в разі непорозумінь.

І звісно ж — звертайся до Кіберполіції та служби підтримки OLX, а особливо, якщо запідозрив недобросовісність продавця. Твоє оперативне звернення допоможе запобігти подальшим діям шахрая, обмежити йому доступ до платформи, а також сприятиме підвищенню безпеки сервісу.

Дотримуйся цих порад та поділися зі своїми близькими!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.