• Укр
  • Рус

Арабіка чи робуста: що пити та як розрізнити

236
Додати
до обраних
Поділитися

З давніх-давен кава була й залишається одним із найулюбленіших напоїв у світі. Магія ранку, бадьорий день, затишний вечір, робочі будні та ліниві вихідні — усе це про неї! Адже сьогодні то вже не просто справа звички чи спосіб додати собі енергії, а справжня субкультура, яка об’єднує людей.

Однак зі стрімким розвитком кавової індустрії дедалі важче зрозуміти, що підходить саме вам. Арабіка, робуста, декаф — ці та інші назви нерідко навіть бентежать відвідувачів закладів третьої хвилі. Тому ми підготували для вас цю статтю, щоб допомогти зорієнтуватися. А ще шукайте наприкінці цікавий тест, аби зробити вибір не тільки на користь смаку, але й якості.

Коли людство розпочало пити каву

А чи відомо вам, коли люди відкрили для себе цей напій, коли він набув популярності? Насправді історія вживання кави налічує тисячі років!

Вперше це відбулося в Ефіопії, однак усі деталі не відомі. Побутує легенда, що пастух, на ім’я Халда спостеріг, що після жування дивних червоних ягід худоба вночі не спить. Щоб перевірити цю теорію, ними нагодували муллу. Припущення пастуха справдилися, тож кава дуже швидко поширилася на теренах Близького Сходу.

Проте напоєм вона стала не одразу. Методом проб та помилок повільними кроками еволюціонувала ціла культура: від простого жування ягід до приготування спеціального відвару з листя. Саме у мусульманському світі кава здобула перше визнання. І завдяки цьому ми зараз насолоджуємося улюбленим смаком.

Як вибрати кавомашину: лайфхаки та види кавомашин

На європейських теренах одна з ранніх згадок про цей напій датується XVI століттям. За легендою, місцеві жителі Мальти врятувалися від турецьких завойовників, вчасно помітивши наближення ворога. Річ у тім, що шпигуни, випивши каву, залишили після себе посуд і зерна. А загалом до Європи її привезли зі Сходу арабські купці та дипломати. Перша кав’ярня відкрилася у Венеції в 1645 році, й відтоді напій поширився континентом.

Коли людство розпочало пити каву

Як цей напій потрапив до України

Спочатку кава вважалася «напоєм першості», а її смак був відомий лише обраним. Як вона до нас потрапила? Дуже просто! Уже в Середньовіччі завдяки торговим маршрутам та великому торговельному обміну кава стала доступною й тут. Українцям настільки сподобався цей напій, що тепер готуємо його так, що смакові властивості нітрохи не поступаються тим, які подаються у відомих мережах.

Щобільше, Львів називають «столицею кави», куди мільйони туристів та місцевих приїжджають спробувати той самий «напій першості». Для України ж це вже давно не екзотика, а навпаки — сприяє розвитку унікальної культури й туризму.

Різновиди кави та їхні смакові характеристики

«Одну чорну каву, будь ласка!» — класичне ранкове замовлення у будь-якому закладі. Та чи спадало вам коли-небудь на думку, що це узагальнена назва? Насправді є багато її різновидів, кожен із яких має особливу смакову палітру. Тож, якщо ви замислювалися чому, то відтепер знатимете, що це завдяки різноманітності зерен.

У кав’ярнях найчастіше використовують два основні варіанти.

  • Арабіка. Її назва походить від аравійського кавового дерева. Хоча дехто вважає, що так є тому, що відкрили її світові араби. Наразі — найпопулярніша. Смак виразний та витончений, із відчутними нотками карамелі, квітів і горіхів. Містить менше кофеїну.
  • Робуста. Часто додається до еспресо, аби посилити ефект. У ній — більше кофеїну, тож смак гіркіший, з нотками шоколаду та горіхів.

Справжнім поціновувачам відомо і про менш популярні різновиди.

  • Ліберіка. Походить із республіки у Західній Африці, що означає «земля свободи». Не настільки поширена, однак має унікальну смакову палітру та низький вміст кофеїну. Ванільні кекси, деревина або фрукти, залежно від сорту, — саме за ці властивості ліберіка є третьою за популярністю у світі.
  • Ексцельса. Екзотичний кисло-солодкий смак і аромат цитрусових та ягід.
  • Геша. Характерні квіткові нотки, запах ягід та цитрусові акценти.

Кожен із цих різновидів кави відкриває нам цілий світ смаків та їхніх витончених поєднань. Обрати найкращий для себе ви зможете, спробувавши нові сорти та поекспериментувавши зі способами приготування.

Як приготувати каву без електрики?

Цінова політика

Чому одна кава дорожча від іншої, та як формується її вартість? Перший важливий чинник, що впливає на ціноутворення, — особливості зерен.

Чиста кава. Як її впізнати? Ви побачите на опакованні лише одну назву зерен. Усі смакові характеристики відповідатимуть цьому конкретному різновидові. Сортова кава вирощується на плантаціях, що підвищує її цінність, а отже, й вартість.

Купаж — це комбінація різних видів зерен задля отримання бажаного смакового профілю. Вона є дешевшою, оскільки не йдеться про рідкісні сорти та немає потреби лише в одному з них.

Що саме обрати — справа смаку та бюджету. Чиста кава — це елітний напій для справжніх гурманів, водночас купаж може бути доступнішим за ціною та доволі різноманітним.

Отже, ключову роль у формуванні вартості кави відіграє її різновид. Одним із найпопулярніших елітних сортів кави є арабіка. Вона вирощується на високогір’ї, що потребує більше робочої сили та обладнання. Цей сорт має найприємніший смак та аромат. Усе це робить його дорожчим: у середньому — 300–400 грн/кг.

Різновиди кави та їхні смакові характеристики

Робуста менш вимоглива до умов вирощування, але її смаковий профіль гірший, ніж у Арабіки. Часто використовується у купажах. Ціни на робусту значно нижчі: від 100 до 200 грн/кг.

Ліберіка — рідкісний сорт кави. Може похизуватися особливим смаком і ароматом. Вона майже вдесятеро дорожча від арабіки та у 30 разів — від робусти. Найбільші поціновувачі цього напою можуть придбати його в середньому за 3000 грн/кг.

Геша славиться своєю унікальністю, але й умови для її вирощування також непрості. Саме тому вона є однією з найдорожчих у світі. В Україні цю каву знайти доволі складно, а якщо пощастить, то заплатити доведеться щонайменше 2000 грн/кг.

Отже, коли йдеться про каву, та цінова політика формується завдяки різним факторам. Обираючи напій для себе, враховуйте і ваші уподобання, і бюджет. На OLX у підкатегорії «Продукти харчування та напої» ви знайдете варіанти на будь-який смак та гаманець.

Безкофеїнова альтернатива

Розпочалося усе, як і завжди, з історії. У 1903 році судно, яке перевозило партію кави, потрапило в шторм. Запаси затопило водою, однак смак та аромат, на щастя, збереглися. Людвіг Розеліус, голова компанії Kaffee HAG, після інциденту спробував відтворити процес «вимивання» на виробництві, і йому це вдалося. Згодом процедуру вдосконалили, тож завдяки цьому ми зараз насолоджуємося безкофеїновою кавою. Вона виготовляється з різних сортів, зокрема арабіки й робусти.

Як саме відбувається процес декофеїнізації? Є декілька способів.

Екстракційний метод

Зерна спершу обдаються парою. Тоді додаються речовини, що розчиняють кофеїн. А завершальним кроком є видалення розчинника, залишаючи безкофеїнову сировину. Може застосовуватися для будь-якого сорту кави.

Вуглекислотний метод

Так зерна контактують із вуглекислотою, що зв’язується з кофеїном і нейтралізує його. Після цього каву відділяють від рідини та промивають. Цей спосіб є доволі ефективним та використовується і для арабіки, й для робусти.

Водяний метод

Полягає у зануренні зерен кави в гарячу воду, що допомагає видалити кофеїн. Він розчиняється і виводиться із зерен. Після цього арабіку чи робусту промивають та висушують.

Якщо ви любите смак кави, однак хотіли б уникнути її впливу на організм, то безкофеїнова альтернатива — те, над чим варто задуматися. Вона може бути виготовлена з будь-якого сорту, а процеси приготування різняться відповідно до особливостей кожного з них.

Як відрізнити арабіку від робусти

Це, до речі, може бути навіть цікавим завданням! Адже обидва використовуються у кав’ярнях, мають унікальні особливості, проте є деякі ознаки, які можуть стати для вас підказками.

Аромат і смак

Як ми вже з вами дослідили, арабіка характеризується ніжною структурою з нотками фруктів, квітів, ягід, цитрусових або карамелі. Робуста ж, навпаки, має сильний гіркий смак із менш вираженим запахом. Саме завдяки цим властивостям найлегше розрізнити два найпопулярніші види кави, зокрема на етапі дегустації.

Як відрізнити арабіку від робусти

Кавові зерна

Якщо перед замовленням напою вдасться побачити, з чого він буде змелений, це також додаткова можливість зрозуміти, який саме сорт вам запропонують. Арабіка має більш пласку та овальну форму зерен, при цьому робуста — круглу й рівнішу. Окрім того, зазвичай зерна арабіки більші за розміром.

Кількість кофеїну

Робуста містить значно більше кофеїну, ніж арабіка. Тому, якщо смак виявився гіркішим, а ще ви почуваєтеся енергійнішими після того, як насолодилися напоєм, швидше всього, це була саме робуста.

Особливості рослини

Дерева арабіки зазвичай вищі, зі світло-зеленим листям, а робусти — коротші й темного відтінку. Якщо вам важливо споживати конкретний сорт, зважте на ці особливості. Так ви точно отримаєте те, що бажаєте.

Який сорт вам більше підходить: тест

OLX завжди прагне допомогти своїм користувачам, тож ми підготували тест, щоб ви могли обрати той сорт кави, яким насолоджуватиметеся з першого до останнього ковточка. Підготуйте аркуш паперу та ручку або нотатки у смартфоні, оскільки вам потрібно буде додавати бали за кожне запитання. Пам’ятайте: правильно підрахована кількість балів матиме вплив на результат. Готові? Вперед!

1. Ви п’єте понад 3 горняток кави щодня?

  1. Так (1 бал).
  2. Радше так, аніж ні (0,5 бала).
  3. Ні (0 балів).

2. Чи хочете ви, щоб напій мав м’який смак і насичений аромат, часто з нотками карамелі та горіхів?

  1. Так (1 бал).
  2. Радше так, аніж ні (0,5 бала).
  3. Ні (0 балів).

3. Чи про вас це твердження: «Еспресо з легкою гіркуватістю — найкраща магія ранку»?

  1. Так (1 бал).
  2. Радше так, аніж ні (0,5 бала).
  3. Ні (0 балів).

4. Чи хотіли б, щоб вам приготували м’яку «чисту каву» одного сорту?

  1. Так (1 бал).
  2. Радше так, аніж ні (0,5 бала).
  3. Ні (0 балів).

5. Чи готові платити за горнятко кави трішки дорожче, ніж зазвичай?

  1. Так (1 бал).
  2. Радше так, аніж ні (0,5 бала).
  3. Ні (0 балів).

Підрахуйте бали. Якщо результат досягнув 4–5, вам чудово підійде арабіка, із м’яким смаком та помірним вмістом кофеїну. Якщо вдалося набрати лише 0–1 бал, спробуйте робусту, коли робитимете наступне замовлення у кав’ярні. Якщо ж результат середній — від 2 до 3 балів, — радимо придивитися до купажу. Так ви самі зможете регулювати смак та насиченість напою.

Висновок

Сьогодні є безліч можливостей для кавоманів щоразу на повну насолоджуватися улюбленим напоєм. Аби обрати найкращий для себе, слід визначитися з основними вподобаннями щодо смаку, аромату, вмісту кофеїну тощо. Щобільше, культура кави настільки розвинулася, що люди, які прагнуть мінімізувати її вплив на організм, мають змогу це зробити.

Експериментуйте, тестуйте нові поєднання та способи приготування, щоб отримати саме те, що вам потрібно. OLX знає, наскільки важливо знайти своє, тому в підкатегорії «Продукти харчування та напої» на вас уже чекають чимало варіантів на вибір. Ваше найсмачніше горнятко кави — так близько!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.