• Укр
  • Рус

Секрети вдалого сушіння грибів

84
Додати
до обраних
Поділитися

Зима, погодьтеся, асоціюється переважно з теплом і затишком, а ще — зі смаколиками. Тож, якщо серед ваших гастрономічних бажань під час святкових застіль у сімейному колі чільне місце посідають гриби, то саме зараз — ідеальний період, щоб усе для цього підготувати. У статті дослідимо найкращі методи сушіння грибів разом.

Вибір грибів

Насамперед важливо обрати свіжу та якісну сировину для сушіння. Віддавайте перевагу молодим грибам без ознак пошкодження, гнилі, плісняви чи вологості. Адже ці дефекти помітно погіршують якість і навіть роблять продукт шкідливим для здоров’я.

Загалом майже всі їстівні гриби придатні для сушіння, але результат може виявитися різним, бо деякі мають гірчинку. Тому найкраще для сушіння підійдуть білі гриби, опеньки, підосичники, маслюки, печериці, підберезники та рижики.

Збір грибів

Ще не є достатньо досвідченим грибником? Придбати потрібний вам сорт легко на OLX у категорії «Продукти харчування / напої» (при цьому слід зважати на сезонність).

Підготовка сировини

Перш ніж перейти до сушіння, гриби необхідно як слід очистити від ґрунту, листя та інших забруднень. Проте мийте їх не водою, а м’якою губкою або серветкою, адже вони вбирають вологу.

Використовуйте гриби середнього розміру, бо великі можуть залишитися сирими всередині, а занадто малі дуже швидко висохнуть, втративши смак і аромат. Якщо ж у вас гриби різної величини, то маленькі сушіть цілими, а найбільші розріжте на однакові четвертинки або пластинки одного розміру й товщини.

Методи сушіння

Є декілька способів сушіння грибів, і вибір, безперечно, залежить насамперед від ваших уподобань та доступних ресурсів. Розповідаємо детально далі.

Сушіння на відкритому повітрі

Це один із найпоширеніших і найпростіших методів. Гриби нанизують на нитку та підвішують на сонці чи в тіні (але так, щоб було тепло й забезпечено постійний рух повітря). Або ж розкладають на деку, дерев’яній дошці чи папері.

Надзвичайно важливо, щоб на них не потрапили волога й пил. Тож за цим необхідно постійно слідкувати. Крім того, накрийте гриби й марлею — це вбереже від комах.

Слід сказати, що цей спосіб є природним та екологічно чистим, але потребує трішки більше часу — 2–3 дні.

Методи сушіння грибів

Сушіння грибів у дегідраторі

Дегідратор — це спеціальний прилад, призначений для видалення води з фруктів, овочів, трав, а також м’яса і грибів шляхом циркуляції теплого повітря через них. Такий метод дозволяє майже повністю зберегти їхню харчову цінність та смакові властивості. У народі цей девайс ще називають сушаркою.

Рівномірно розподіліть гриби на сітці дегідратора — між ними має бути достатньо простору для циркуляції повітря. Встановіть температуру близько 45–60 °C і залиште гриби на 6–12 годин або ж доки вони не стануть хрусткими. Після завершення сушіння зачекайте, поки вони охолонуть, і лише тоді розкладіть до баночок для зберігання.

Сьогодні на ринку є змога обрати дегідратор на будь-який смак та гаманець, а знайти їх можна, зокрема, й на OLX у категорії «Електроніка».

Сушіння у духовці

Це хороша альтернатива сушарці, яка, окрім того, ще й є у кожного з нас на кухні. Розмістіть нарізані гриби на деку або сітці. Поставте їх у духовку за температури близько 50–60 °C. Та сушіть протягом 5–7 годин або ж до тих пір, поки вони не стануть схожими на чипси.

Як вибрати сушку для овочів та фруктів

А тепер можна приправити гриби до свого смаку. Сіль, спеції, ароматні трави — обирайте на власний розсуд!

Зберігання

Зберігати гриби необхідно у відповідних умовах. Найкращими з варіантів є герметичний скляний та пластиковий посуд. Їх швидко знайти і зручно придбати на OLX у категорії «Посуд / кухонне приладдя».

У жодному разі не має бути контакту з вологою, тому важливо тримати гриби у сухому, темному, прохолодному місці. Оптимальна температура — від 10 до 15 °C. Це забезпечить тривалий термін придатності. До речі, якщо всі рекомендації будуть дотримані, то готовий продукт може зберігатися до 36 місяців.

Використання

Зверніть увагу, що перед застосуванням гриби потрібно вимочити. Зазвичай їх заливають гарячою водою та залишають так на 20–30 хвилин. Цю воду потім, до речі, можна використовувати для підсилення смаку інших страв.

Використання грибів

Сушені гриби чудово поєднуються із найрізноманітнішими продуктами! Додавайте їх до супів, соусів чи гарнірів, і ви щоразу дивуватиметеся, наскільки по-новому заграє їхній смак.
Крім того, гриби містять чимало корисних речовин, як-от вітаміни групи В, життєво важливі мінерали та антиоксиданти. Тому йдеться не тільки про вдалі гастрономічні експерименти, але й про неабияку користь для здоров’я.

Висновок

Сушіння грибів, безсумнівно, є одним із найкращих способів збереження їхнього смаку та поживних властивостей. Дотримуючись правильних методів та умов цього процесу, ви зможете насолоджуватися неймовірним смаком за будь-якої пори року, а OLX вам у цьому допоможе!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.