Як вибрати сушку для овочів та фруктів

293
Додати
до обраних
Поділитися

Сухофрукти — це скарб для організму людини. Вони містять вітаміни й мікроелементи в будь-яку пору року. Тут вам і джерело вітамінів А і В, і багато клітковини, і запаси фосфору й заліза. Засушити фрукти й овочі, зробивши собі запас на холодні часи, можна самостійно. Для цього є спеціальний прилад — сушка електрична для овочів і фруктів.

Звичайно, можна спробувати природні методи сушіння та витратити на це тижні. А можна скористатися пристроєм, що дає той самий результат за декілька годин. Розберемось, яку сушарку для фруктів купити та на що в принципі звертати увагу?

Принципи роботи сушарки

Стандартна сушарка для фруктів складається з декількох окремих контейнерів (ярусів). Завдяки конструкції з двигуна та вентилятора між ними постійно циркулюється повітря різної температури. Що треба від вас:

  • підготувати фрукти або овочі для сушіння;
  • помити їх і порізати — зазвичай простими слайсами;
  • викласти на яруси щільно одне до одного;
  • поставити певну температуру.

Повітря в сушарці зневоднює продукт. Завдяки цьому там уже не можуть розмножуватися бактерії, а їжа зберігає велику кількість корисних речовин і вітамінів у собі. У такий спосіб ви можете заготовляти ще і гриби, ягоди, горіхи, зелень, спеції, трави тощо.

Різновиди сушарок для фруктів

За принципом роботи є два типи сушарок. Серед них:

  1. Конвекційні — для видалення зайвої вологи використовують гаряче повітря. Тут ви вручну регулюєте температуру на термостаті. Продукт під таким впливом міняє вигляд, частина вітамінів руйнується. А для роботи потрібно багато електроенергії.
  2. Інфрачервоні сушарки для фруктів використовують інфрачервоні промені, ті проникають всередину й поглинають воду. Завдяки цьому форма, колір і смак майже не міняються. Коштують ці прилади дорожче, але в роботі економніше.

Видів сушарок теж два — вони відрізняються конструкцією. У вертикальних — вентилятор розташовано або зверху, або внизу. Через це прогрівання йде нерівномірно. Щоби покращити обробку всіх шарів доводиться переставляти місцями яруси. У такій конструкції також є проблеми із вмістом — можна обробляти тільки один продукт у невеликій кількості. Проте коштують моделі недорого і на ринку вони розповсюджені.

Вертикальні сушки | Блог OLX

Натомість горизонтальні конструкції мають вентилятор позаду. Це дає можливість більш рівномірно прогрівати всі продукти. Однак тут не принципово, що сушити в сушарці одночасно. Ви можете поєднувати під час одного «сеансу» різну їжу: яблука й полуницю, кабачки й томати тощо. Недолік такої сушки для продуктів — велика вартість.

Горизонтальні сушки | Блог OLX

Як вибрати сушку для фруктів: критерії

Сушарка — це дійсно корисний прилад на вашій кухні. Ви можете робити заготовини на осінь та зиму й не залежати від морозильної камери та електропостачання. Особливо корисно це, якщо ви харчуєтеся правильно, у вас є діти тощо. Отже, як вибрати сушку для овочів та фруктів і залишитися задоволеним?

Обсяг та кількість ярусів

Перед тим, як сушити фрукти в сушарці, треба зрозуміти: що ви плануєте тут заготовляти та на які об’єми розраховуєте? Розмір дегідратора за максимального завантаження вказує на те, яку кількість продуктів ви можете обробляти за один раз.

Враховуйте, що літри не дорівнюють кілограмам. Наприклад: на пакуванні позначено, що обсяг сушарки складає 10 літрів. Це не означає, що ви можете без проблем тут за один раз висушити одне десятилітрове відро яблук. Проте тут усе залежить від розміру шматків, на які ви поріжете фрукт, та як щільно покладете їх поруч.

Декілька особливостей сушарок, що допоможуть вам зупинитися на конкретному пристрої:

  • чим більше лотків, тим більше продукту ви можете одночасно завантажити;
  • всі контейнери знімаються — ви можете регулювати кількість фруктів і овочів;
  • висота лотків підходить для різних продуктів — від 1 до 1,5 см підходить для зелені та маленьких ягід на кшталт суниці, для овочів та фруктів краще зупинитися на бортиках від 2 см.

Якщо ви шукаєте баланс у сушарці, то тут ви можете надати перевагу приладам на п’ять секцій. Вони оптимальні за кількістю ярусів, ціною та місткістю. У вертикальних конструкціях частіше можна зустріти від 3 до 5 секцій, у горизонтальних — від 5 до 8, іноді навіть більше.

Потужність та температурні режими

Потужність сушарки визначає її максимальну температуру, з якою може працювати прилад ефективно. На OLX ви переважно знайдете моделі з параметром від 200 до 1000 Вт. Тут є одна закономірність: чим менше потужність, тим більше приладу потрібно часу для однієї сушки. Кількість секцій і ярусів у такому випадку також зменшується.

Наприклад, якщо секцій 5, то потужність перевищує 350 Вт. Якщо секцій 10, то тут уже й сушарка працює на 1000 Вт.

Зауважте, що чим більше потужність, тим більше споживання електрики й навантаження на проводку. Універсальні моделі в цьому випадку на 5–6 ярусів, у яких потужність міняється від 350 до 500 Вт.

Не вибирайте моделі, де буде надлишок потужності — на якість обробки це позитивно не вплине. Продукти тільки отримають неприємний вигляд. Можна орієнтуватися на найпоширеніші ваші заготовини. Для трави й зелені потрібно до 350 Вт, для риби, м’яса, фруктів тощо — до 700. Якщо ви плануєте великі обсяги заготовин, то доцільно буде й купити пристрій на 1000 Вт.

Що стосується температури, то краще орієнтуватися на моделі, де можна точно встановити градуси. Адже в кожного продукту свої вимоги:

  • траву та насіння сушать за 30—35°C;
  • овочі — від 50 до 55°C;
  • фрукти — від 55 до 60°C;
  • м’ясо та рибу — вище як за 55°C.

Більшість продуктів сушать за температури від 50 до 60°C, у середній сушарці, де відповідає 350–600 Вт потужності. Не переплачуйте за зайву електрику.

Управління

Керування сушаркою може бути трьох видів. Варіанти:

  1. Механічне — ви тут вручну налаштовуєте температуру, але це досить складно. Легко можна помилитися та зіпсувати продукт — пересушити, наприклад.
  2. Електронне — потік повітря ви вже налаштовуєте більш точно, тут буде встановлено таймер і автоматичне вимкнення. Коштують дорожче, але варті того.
  3. Сенсорне — керування тут зовсім просте, ви пальцем торкаєтеся панелі управління та налаштовуєте всі параметри.

Механічні моделі коштують менше, але вони мають сумнівну надійність в обробці продуктів. Електронні ж забезпечують рівномірну температуру та знижують ризик зіпсувати фрукти чи овочі.

Функціонал: необхідне та додаткове

Зверніть увагу на наявність термостата. Якщо він є, пересушити продукти стає вкрай складно.

Що має бути в сушарці для комфортного використання пристрою:

  • таймер — ви можете поступово просушувати фрукти;
  • захист від перегріву та автоматичне відключення пристрою;
  • два вентилятори, які будуть працювати незалежно одне від одного задля кращого просушування;
  • індикація увімкнення і роботи — пристрій сповіщатиме вас про час активності;
  • можливість регулювати висоту контейнерів — так ви можете розширити свої можливості щодо обробки.

Корисним буде, якщо секції прозорі. Ви тоді можете, не відкриваючи сушарку, візуально оцінювати готовність продукту. А за необхідності можете змінювати температуру. Полегшує використання і наявність дисплея. На ньому зазвичай виведено базову інформацію про стан сушіння та увімкнений режим.

Побутова сушарка VS дегідратор: відмінності

Будь-яка техніка для кухні знаходить своє місце і використання. Проте, коли ви шукаєте відповіді, яка сушка для фруктів краща, треба ще й розглянути варіант використання дегідратора. Це фактично інфрачервоний тип звичайної сушарки, що вже оцінюється як професійна техніка.

Переваги дегідратора перед побутовим приладом:

  • налаштовується з точністю до градуса;
  • краще розподіляє свій вплив на продукти;
  • рівномірно витягує вологу з їжі, не псуючи вітаміни;
  • працює без зайвого шуму;
  • висушує продукти швидше, економлячи так електроенергію.

А головною перевагою професійних дегідраторів є різноманіття приготування страв. Тут ви можете не просто сушити фрукти чи овочі. У вас є можливість в’ялити м’ясо та рибу, робити корисну пастилу й засушувати зернові хлібці. Готувати можна домашні сири та йогурт, настоювати тісто — це можливо, якщо зняти декілька секцій та вивільнити місце.

Ціни на електричну сушарку на OLX часто міняються. Наприклад, її мінімальна вартість за останній рік була 1200 грн у червні 2022. А максимальна — 2645 грн у жовтні того ж року. Середня вартість пристрою 2600 грн трималась із жовтня до березня 2023 року. А у квітні пристрої подешевшали — коштували 1215 грн. Тож ви можете зараз купити сушарку за доволі вигідною ціною.

Натомість конвекційні побутові сушарки більш обмежені. У них тільки декілька режимів, за якими приходиться постійно стежити. Адже захисту від пересушування тут майже немає.

Отже, ви можете вибирати серед професійних і побутових сушок для своєї кухні. Приймайте рішення, спираючись на кількість заготовин, очікувану якість тощо. У будь-якому випадку ви зможете зберегти на холодні сезони частину корисних вітамінів і живитися ними взимку.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.