• Укр
  • Рус

Ідеї дитячих сніданків: корисно, смачно, швидко

128
Додати
до обраних
Поділитися

Нагодувати дитину зранку — завдання із зірочкою. За результатами досліджень науковців зі США, орієнтовно 20–30% дітей схильні відмовлятися від сніданку. Особливо підлітки. Однак це необхідна умова для того, аби і школяр, і малюк у дитсадку мали активний, насичений цікавими подіями день.

Притім поживний і збалансований сніданок — не лише про фізичне здоров’я, а й про успіхи у навчанні. Когнітивні функції дитини впродовж дня неабияк залежать від того, чи їла вона вранці та що саме. Тож одне з надважливих завдань для батьків — запропонувати такі сніданки, які, безсумнівно, викликатимуть апетит. І щоб тато й мама заразом не затрачали багато часу на їх приготування.

Що має містити сніданок

Дітям білок потрібен певною мірою навіть більше, ніж дорослим. Вони ростуть, тому організму необхідний будівельний матеріал. Окрім того, протеїни — запорука ситості упродовж тривалого часу.

Сніданок дитини має містити й складні (повільні) вуглеводи: крупи, овочі, цільнозерновий хліб. А от прості вуглеводи варто обмежити. Вони стрімко підвищують рівень цукру в крові, провокуючи стрибок інсуліну, який настільки ж швидко й падає, спричиняючи відчуття голоду вже за годину після сніданку. Тож випічка чи солодощі, якщо без цього не обійтися зовсім, — лише з природних інгредієнтів, лише на десерт.

Корисні жири також знадобляться. Вони містяться переважно в олії, рибі, горіхах і насінні, а ще — в арахісовій чи тахінній пасті.

shho maie mistiti snidanok

І, звичайно ж, різноманітні ягоди та трішки фруктів. Найкраще — цільні плоди, однак смузі або сік із м’якоттю теж доречні. Надто ж, якщо поєднати одразу декілька складників. Оберіть на OLX блендер для смузі чи соковитискач, аби дитина смакувала вітамінні напої щодня. А яблуко чи банан дайте з собою як перекус.

Що приготувати

Запропонуйте дитині те, що вона любить. Це спрацює переконливіше від думки вчених або ж ваших аргументів. Тож спершу разом напишіть перелік усіх улюблених продуктів, а тоді пошукайте вдалі кулінарні рішення.

Корисні сендвічі

Чи не найшвидший спосіб нагодувати малюка — приготувати бутерброд. Наше з вами завдання — додати туди максимум корисних складників, аби кожен шматочок був максимально поживним і збалансованим.

Підсушений у тостері цільнозерновий хліб — хороша основа. Далі додаємо сир, овочі (скажімо, помідори чи солодкий перець), домашню шинку / слайси запеченої курки, відварене яйце / яєчню або ж заздалегідь приготовлений печінковий паштет. Присмачуємо звареним вдома соусом, посипаємо сиром, зеленню, подрібненим мигдалем чи арахісом, накриваємо іншою скибкою — і вуаля: «просто бутерброд» стає значно кориснішим та поживнішим.

Зручно буде застосувати бутербродницю — запекти у ній сендвіч із улюбленими інгредієнтами. Діти таке люблять!

Вівсянка, що смакує по-справжньому

Малеча, погодьтеся, рідко фанатіє від вівсянки. Та цю страву доволі легко удосконалити й урізноманітнити. Просто додайте кориці, горіхів, насіння гарбуза або соняшника, а тоді прикрасьте розмороженими або свіжими вишеньками, дрібкою шоколаду чи будь-якими ягодами, що смакують вашій дитині.

Важливий момент: вівсянка може не подобатися суто естетично. Тож прикраси у вигляді шоколаду чи ягід стануть хорошим рішенням.

Пришвидшить процес мультиварка-помічниця. Особливо, якщо йдеться про цільнозернову кашу. Вона корисніша, ніж пластівці, однак потребує тривалого готування. Загалом на OLX, у розділі «Техніка для кухні», ви знайдете чималий вибір різноманітних девайсів для приготування їжі. Усе, що необхідно, аби сніданок не забирав у вас багато часу.

Вівсянка, що смакує по-справжньому

Смузі з вівсянки

Ще один спосіб подружити дитину з вівсянкою — приготувати смузі. Для цього вівсяні цільнозернові пластівці звечора замочуємо у молоці чи йогурті. Одразу ж присмачивши медом, родзинками / фініками / курагою (неодмінно попередньо промитими). Доречним там буде й насіння льону, соняшника чи гарбуза. А вранці викладіть суміш у блендер для смузі, додайте банан, свіжі чи заморожені ягоди та ретельно зміксуйте. Поживний сніданок готовий!

Яєчні мафіни з овочами

Омлети і яєчні з різним доповненням — доволі традиційний для багатьох сніданок. А що як ще й приготувати їх у формочках для кексів?

Збийте яйця з молоком, посоліть, додайте трішки улюблених спецій, дрібно посічених овочів і зелені, сиру й розлийте цю суміш у формочки. Зверніть увагу, що духовка має бути добре розігрітою. Уже за 15 хвилин ви отримаєте смачний апетитний сніданок. І жодного смаження, що значно корисніше для здоров’я.

Щоби додати корисних жирів, доповніть яєчні мафіни тостом із арахісовою пастою або маслом і сиром.

Сирники на всяк смак

Вам знадобляться 300 г кисломолочного сиру, одне яйце, трохи родзинок і дрібка ванільного цукру. Розмішайте все до однорідності. Додайте пів чайної ложки розпушувача і 50–60 г борошна. Ще раз усе вимішайте. Сформуйте сирнички, кожен із яких злегка паніруйте в борошні. Тепер можна смажити. Скористайтеся антипригарною сковорідкою. Ще здоровший варіант — запекти у духовці.
Сирники подавайте зі сметаною. Посипте їх горішками чи насінням, прикрасьте ягідками або шматочками банана. Це простий шлях задовольнити найвибагливіший смак і нагодувати вранці дитину.

Сирники на всяк смак

Щоб зекономити трішки часу, приготуйте сирники у вихідні та заморозьте їх порційно. Так само — з налисниками й варениками.

Паста з овочами й не тільки

Макарони з твердих сортів пшениці — корисна основа сніданку і вихід для тих батьків, чиї діти нічого, крім картоплі та пасти, не визнають. У продажу нині є різноманітні за формою і навіть кольором вироби. А отже, у вас — ще більше шансів приготувати ненудний сніданок.

Присмачіть пасту оливковою олією, змішайте з кисломолочним або ж крем-сиром і подайте з салатом зі свіжих овочів. Серед альтернатив — макарони з курячим філе й овочами, протушкованими у вершках, соусі Болоньєзе. Або — що ще простіше — у заздалегідь приготовленому паштеті з печінки чи консервованому у власному соку тунці (якщо ваша дитина добре сприймає цю рибу). Паста поєднується майже з усім, тож експериментуйте — створюйте власні смаки.

Висновок

Насправді всі наші ідеї сніданків для дітей — радше запрошення батьків до пошуку й креативу. Щось із цих пропозицій підійде вашій малечі, щось — ні. Головне — шукати те, що буде до смаку. Сніданок має подобатися — до його споживання не потрібно змушувати. Примус — це поганий настрій та образа, а за таких умов складно проживати свій день з усмішкою. Ми ж прагнемо, аби наші діти мали щасливе дитинство.

У розділі «Дім і сад» на OLX ви знайдете не лише кухонних помічників, а й привабливий посуд для дітей, аби й цим поліпшити настрій. А ще — набори для сервірування та навіть харчові продукти. Тож завітайте й обирайте все, що необхідно, в одному місці. Це теж збереже трішки часу й ресурсу.

Смачних сніданків та продуктивних днів вам і вашим дітям!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.