• Укр
  • Рус

Кофеїн: що відчуває організм

101
Додати
до обраних
Поділитися

Зізнавайтеся, чи багато серед вас кавоманів? Базуючись на результатах дослідження, опублікованого Express, середньостатистичний поціновувач цього напою протягом життя випиває його майже 18 000 літрів, або 62 000 чашок. Та чи замислювалися ви коли-небудь, як саме кава діє на наш організм?

У статті ми розповімо про вплив кофеїну: від підвищення концентрації уваги до ймовірної побічної дії. А ще окреслимо рекомендоване дозування та взаємодію з іншими напоями і продуктами харчування.

Що таке кофеїн

Кофеїн — це натуральний стимулятор енергії, що міститься в листі, насінні та плодах насправді аж понад 60 рослин! Найпоширенішими джерелами цієї речовини, крім кави, є чай, енергетичні напої та шоколад. При цьому кофеїн входить і до деяких ліків, зокрема від застуди й алергії, а ще до знеболювальних засобів.

Що таке кофеїн

Вміст кофеїну в найпопулярніших продуктах

  • Еспресо (240 мл): 240–720 мг.
  • Кава (240 мл): 102–200 мг.
  • Енергетичні напої (240 мл): 50–160 мг.
  • Заварний чай (240 мл): 40–120 мг.
  • Безалкогольні напої (240 мл): 20–40 мг.
  • Кава без кофеїну (240 мл): 3–12 мг.
  • Чорний шоколад (28 г): 20 мг.
  • Гарячий шоколад і какао (225 мл): від 10 до 70 мг.
  • Молочний шоколад (28 г): 6 мг.

Речовина діє як стимулятор, впливаючи на центральну нервову систему та блокуючи рецептори аденозину в мозку. Внаслідок цього відчуття втоми відступає, а активність зростає.

Швидкість засвоєння

Кофеїн є водорозчинним, тому швидко всмоктується. Процес розпочинається вже у ротовій порожнині, хоча більша його частина засвоюється у шлунково-кишковому тракті. Важливу роль тут відіграє тонкий кишківник, де завдяки великій площі його поверхні та проникності мембран кофеїн потрапляє до кровотоку.

Що впливає на всмоктування

Форма споживання. Рідка речовина (наприклад, кава або чай) пришвидшує цей процес, якщо порівнювати із твердою на кшталт таблеток або енергетичних батончиків.

Жировий склад їжі. Вживання кофеїну з жирною їжею уповільнить його засвоєння.
Після всмоктування кофеїн проходить крізь біологічні мембрани та гематоенцефалічний бар’єр, що відділяє кров’яну систему від нервової. Отже, речовина може впливати безпосередньо на клітини мозку.

Арабіка чи робуста: що пити та як розрізнити

Зазвичай максимальна концентрація кофеїну в крові спостерігається через 15–45 хвилин після споживання. Ефект триває близько 3–5 годин, але показник залежить від індивідуальних особливостей, а саме: віку, метаболізму, вагітності й інших факторів.

Позитивний та негативний вплив

Коли йдеться про кофеїн, перше, що спадає на думку, — здатність покращувати увагу та пильність. Однак його вплив — це значно більше, ніж просто «пробудження». Тож розгляньмо детальніше, чим ще він корисний.

Позитивний та негативний вплив кофеїну

Підвищення фізичної витривалості. Європейська агенція з безпечності харчових продуктів зазначає, що кофеїн покращує витривалість та послаблює відчуття втоми. Це стає у пригоді спортсменам і загалом людям, які регулярно тренуються.

Антиоксидантні властивості. Містить антиоксиданти, які допомагають у боротьбі з вільними радикалами в організмі. Потенційно знижує ризик хронічних захворювань.

Функціонування мозку. Підвищує рівень дофаміну й норадреналіну. І настрій одразу ж покращується.

Пригнічення апетиту. Приглушує відчуття голоду, що може знадобитися, якщо ви хотіли б схуднути.

Зниження ризику захворювань. Помірне споживання кофеїну є дієвим для профілактики хвороб, як-от Паркінсона, Альцгеймера і навіть деяких форм раку та цукрового діабету 2-го типу.

Основним наслідком впливу кофеїну на організм є тимчасове відчуття бадьорості та пильності. Однак це може спричиняти й несприятливі симптоми.

Залежність. Кофеїн викликає гостру потребу вживати його постійно.

Безсоння. Це пов’язано з тим, що він має тривалий період напіввиведення: близько 5–6 годин.

Тривожність. Великі дози кофеїну призводять до тривожності, знервованості та навіть панічних атак.

Загалом кофеїн вважають безпечним, якщо вживати його в міру. Дорослим рекомендують не більше 400 мг кофеїну на день. Це приблизно 4 горнятка кави або 10 чашок чаю.

Як впливає кофеїн

Понад 400 мг кофеїну на день спричиняють:

  • пришвидшене або нерівне серцебиття;
  • високий кров’яний тиск;
  • головний біль;
  • запаморочення;
  • зневоднення;
  • печію;
  • розлади шлунка, діарею й нудоту.

Окрім того, кофеїн не рекомендують вживати дітям віком до 12 років. Щодо підлітків 12–18 років, то для них дозування — 100 мг на день.

Висновок

Кофеїн — найпопулярніший психоактивний стимулятор у світі, що відіграє помітну роль у щоденному житті людей. Його властивості забезпечують поліпшення бадьорості, концентрації та когнітивних функцій. Тому він є вагомою частиною культурного й соціального контексту.

Однак, як і з будь-якою речовиною, яка впливає на центральну нервову систему, до кофеїну слід підходити обережно. Надмірне споживання може спричинити небажані побічні ефекти, як-от: безсоння, збудженість, а також залежність. Тож бережіть себе, а OLX вам у цьому допоможе!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.