• Укр
  • Рус

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

27
Додати
до обраних
Поділитися

Догляд за ротовою порожниною є невіддільною частиною вранішньої рутини, погодьтеся. Та навіть настільки звичне заняття потребує додаткової уваги й вибору справді дієвих інструментів. У цій статті ми розповімо, на що слід зважати, купуючи зубну пасту. Одразу ж зауважимо, що йтиметься саме про гігієнічні засоби. Якщо ж з’явилася необхідність у лікувально-профілактичній або лікувальній — неодмінно зверніться за експертними рекомендаціями до свого стоматолога.

Враховуємо склад зубної пасти

Враховуємо склад пасти

Чи знайома вам ситуація, коли вибір доглядових засобів звужується до цінника чи красивого опаковання? Або й навіть до своєрідної традиції купувати саме таку пасту, адже ви користуєтеся нею не один рік (а отже, вона, безсумнівно, хороша)? Так ми цілковито забуваємо про основне призначення зубної пасти — якісне очищення ротової порожнини.

Думаєте, з цим завданням впорається будь-який засіб? Зовсім ні. Адже очищення має бути не лише ретельним, а й безпечним для здоров’я ваших зубів. Тож, обираючи зубну пасту, беріть до уваги насамперед її склад.

Барвники, ароматизатори та консерванти

Що ми одразу ж можемо виявити на зворотному боці тюбика зубної пасти — барвники, ароматизатори й підсолоджувачі. Якщо подібних компонентів багато, це є «червоним прапорцем» і сигналізує, що вам варто придивитися до іншого товару. Вочевидь, доволі складно знайти зубну пасту, у якій не буде жодного додаткового компонента. Проте зважайте на натуральність їхнього походження.

Піноутворювальні компоненти

Засоби особистої гігієни здебільшого містять елементи, які утворюють піну. Та чи добре це? Напевно, ви помічали на опакованні SLS і SLES (SLS — Sodium Lauryl Sulfate, SLES — Sodium Laureth Sulfate). Це саме ті речовини, завдяки яким зубна паста піниться.

Компоненти, що містять вищезгадані сульфати, здатні негативно вплинути на здоров’я ваших ясен, спричиняючи почервоніння та подразнення. Відчуття сухості після чищення, до речі, може бути спровоковане саме SLS та SLES у складі. Тож слід уникати тих зубних паст, на зворотному боці яких є ці абревіатури.

Склад зубної пасти

Антибіотики

Так-так, деякі гігієнічні зубні пасти містять і антибіотики. І це вкрай негативно впливає на мікрофлору ротової порожнини, окрім того, погіршуючи й імунітет. Йдеться, зокрема, про триклозан, триклогард тощо. Тож, якщо ви помітили їх у складі, не поспішайте купувати таку пасту. Спершу варто порадитися з лікарем.

Доглядаємо за зубами та яснами

У разі чутливої емалі підійдуть пасти з кальцієм, що потенційно її зміцнить. Та зверніть увагу: надмірна кількість кальцієвих сполук у складі, навпаки, може завдати шкоди зубам. Якщо ж у вас чутливі ясна, хорошим вибором стануть пасти з рослинними екстрактами. Подібні засоби мають заспокійливі властивості. Притім органічний склад аж ніяк не свідчить про те, що вам безумовно підійде та чи інша зубна паста. Тож зважайте й на це.

Доглядаємо за зубами та яснами

Маркування на тюбику: RDA

Окрім складу, зверніть увагу й на маркування. Зокрема, на індекс RDA. Це показник абразивності, який свідчить про те, наскільки ефективною є ця паста проти пігментації та зубного нальоту.

А ще RDA сигналізує про безпеку використання засобу. Якщо у вас чутливі ясна та / або зуби, він не має сягати понад 50. Особливих побажань немає? Обирайте пасти з позначкою від 50 до 80. RDA 80 і вище — це про відбілювальний ефект. Проте, перш ніж обрати той чи інший засіб, проконсультуйтеся зі спеціалістом.

Висновок

То на які ж «зелені прапорці» слід одразу ж звернути увагу, обираючи зубну пасту? Чіткої відповіді на це запитання насправді немає. А наведені у статті рекомендації, безперечно, не стосуються кожного окремого випадку. Дещо полегшити ваш вибір може врахування складу та іншого маркування на тюбику. Та зважайте насамперед на індивідуальні потреби й особливості організму, вікові рекомендації використання продукту, а ще неодмінно зверніться за консультацією до лікаря.

Зробіть турботу про здоров’я своєю щоденною рутиною. А OLX вам у цьому допоможе.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Онлайн-навчання підвищуємо ефективність

Онлайн-навчання: підвищуємо ефективність

Онлайн-навчання: підвищуємо ефективність ✔️ Як оптимально організувати навчання вдома та які необхідні речі можна придбати на OLX ✅ Читати поради з облаштування робочого простору та вибору гаджетів для навчання ➤ Блог OLX.ua.