• Укр
  • Рус

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

96
Додати
до обраних
Поділитися

Бодай раз у житті чи не кожен із нас замислювався над тим, щоб зробити татуювання. А можливо, ви, хтось із друзів, колег чи знайомих уже й має його?

Цікаво, що історія тату сягає ще часів первісних людей. Тоді малюнки на тілі свідчили про належність до певної релігії й племені, навіть про соціальний статус. Поступово татуювання втратили первинне значення та набули нового сенсу. Щобільше, зараз будь-хто має змогу прикрасити себе зображенням, надавши йому індивідуального змісту.

Та просто набити тату недостатньо. Це з тих витворів мистецтва, що потребують особливого догляду. Річ у тім, що в процесі нанесення малюнка травмується верхній шар шкіри. Тому за невідповідного догляду виникає ризик не лише деформації малюнка, але й відчуття дискомфорту. Ділимося порадами, як доглядати за тату до його цілковитого загоєння.

Догляд за тату

Обгортання

Неабияке значення має майстер. Окрім того, важливо, щоб він, враховуючи використані матеріали, порекомендував вам відповідний догляд. Саме від майстра залежить перший етап — нанесення спеціальних засобів і обгортання малюнка плівкою для загоєння або бинтом. Це необхідно, щоби вберегти тату від потрапляння бактерій та інфекцій на ту ділянку шкіри, яка є надмірно чутливою після набивання.

Іноді для захисту татуювання накладають пов’язку, що періодично спричиняє дискомфорт. У такому разі не знімайте її принаймні впродовж години. Щодо плівки для загоєння — можна носити декілька днів. Однак через особливості кожного організму догляд за тату теж індивідуальний. Тож тривалість носіння пов’язки варіюється від годин до днів. Прислухайтеся до рекомендацій свого майстра.

Оброблення

За татуюванням потрібно ретельно доглядати. Насамперед промийте шкіру теплою водою та обробіть відповідними антисептичними засобами. Такі водні процедури знадобиться здійснювати декілька разів щодня аж до цілковитого загоєння. Та навіть коли ваше тату вже загоїлося, не нехтуйте гігієною й надалі.

Звичайної води для ретельного очищення буде замало. Принаймні спочатку. Використовуйте антибактеріальне мило. Як обрати? Зверніть увагу на його склад: засіб не має містити барвників та агресивних компонентів. У жодному разі не тріть шкіру губками — вони лише провокують подразнення та уповільнюють процес загоєння.

Ретельно промивши татуювання, трішки зачекайте, поки воно повністю висохне. Хочете пришвидшити цей процес — скористайтеся паперовими рушниками. Залишки води промокайте легкими рухами, не протираючи ділянку з малюнком.

Використовуйте, окрім того, й антисептичні засоби на кшталт хлоргексидину. Зазвичай майстри дають чіткі інструкції щодо дезінфікування ділянки шкіри, на яку нанесено тату. А ще вам порадять спеціальні мазі та креми.

Догляд за татуюванням

Загоєння

Загалом процес загоєння розпочинається з моменту обгортання тату майстром і триває декілька тижнів. Відповідний догляд пришвидшить регенерацію клітин, завдяки якій уже невдовзі ви матимете змогу тішитися власним татуюванням.
Проте буває й так, що поверх малюнка з’являється кірочка. Це спричиняє неприємні відчуття, зокрема свербіж. У жодному разі не намагайтеся відлущувати чи відривати її. Якщо симптоми не зникають декілька днів, неодмінно зверніться до лікаря. А також — до майстра, який набивав тату.

Загоєння тату

Ще один важливий момент: упродовж усього процесу загоєння варто відмовитися від алкоголю. Якщо ви займаєтеся спортом, тренування доведеться відкласти на два-три тижні. Та уникайте одягу, що тісно прилягає до малюнка. Віддавайте перевагу вільному вбранню, адже тертя шкіри об тканину помітно уповільнить загоєння. Подбайте й про те, щоб на тату не потрапляв піт.

Висновок

Насправді догляд за татуюванням не закінчується після загоєння. Аби малюнок якомога довше підтримував початковий вигляд, слід це робити надалі. Йдеться насамперед про здоровий лайфстайл. Пийте достатньо води, адже від цього залежить не лише стан вашого тату, а й шкіри загалом. Використовуйте зволожувальні засоби та сонцезахисні креми: вони от-от стануть у пригоді.

Що таке SPF та що треба знати про захист від сонця

Пам’ятайте: найважливішою у рутині власників тату є регулярна турбота про шкіру. А всі необхідні засоби для регулярного догляду ви знайдете на OLX.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як економити електроенергію

Як економити електроенергію та допомогти енергетикам: 10 порад

10 простих порад щодо економії електроенергії, щоб зменшити навантаження на енергосистему та забезпечити світло в українських оселях ✔️ Підтримайте енергетиків під час війни! ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.