• Укр
  • Рус

За 2 роки кількість вакансій зросла у 76 разів: як почуває себе ринок праці для неповнолітніх в Україні

384
Додати
до обраних
Поділитися

За початку повномасштабного вторгнення ринок праці суттєво змінився. З одного боку, вже чітко видно, що настає суттєвий дефіцит кадрів, з іншого боку, проблема посилюється застарілістю підходів в професійному навчанні. Тобто є потреба в зміні способів інтеграції молоді у ринок праці.

Саме працевлаштування молоді може стати одним з дієвих шляхів розширення пулу кандидатів на ринку праці. Однак важливо, щоб цей процес був строго нормований, контрольований та прозорий. Особливо, коли мова йде про працевлаштування підлітків.

Працевлаштування в підлітковому віці – широка практика в західному світі. Адже це не тільки змога заробити свої перші гроші, а й отримати навички, або ж навіть “протестувати” певні професії, до того як обрати свій майбутній шлях.

Для роботодавців працевлаштування підлітків 14-18 років – це можливість отримати нові ідеї, свіжий погляд на процеси у компанії. Молодь швидко навчається, адаптується, добре розбираються у сучасних трендах та технологіях. Також це гарний спосіб для роботодавців підготувати фахівців під потреби свого бізнесу.

Що потрібно врахувати при працевлаштуванні підлітків?

Дозволи на роботу в Україні для неповнолітніх, згідно з законодавством можна поділити на три типи:

  • з 16 років для усіх громадян;
  • з 15 років, за згоди одного з батьків або опікуна;
  • з 14 років для учнів шкіл, коледжів або технікумів, з обовʼязковим наданням згоди батьків чи опікунів й умови, що робота не шкодить здоров’ю дитини та не впливатиме на навчальний процес.

Також законодавство України встановлює обмеження на робочий час неповнолітніх. Так, підлітки віком 14-15 та 15-16 років можуть працювати до 24 годин на тиждень, а молодь 16-18 років – до 36 годин на тиждень. Такі обмеження дозволяють контролювати час витрачений на роботу.

Особливість працевлаштування неповнолітніх також в тому, що роботодавець не має права встановлювати для них випробувальний термін. Тобто оформлення трудових відносин сторін має відбуватись одразу. Такий крок захищає молодь від експлуатації їх праці недобросовісними роботодавцями.

Професія офіціант: специфіка професії

Оформлення трудових відносин з неповнолітніми має відбуватись лише в письмовій формі. Перед тим важливо перевірити документи у працівника (паспорт або свідоцтво про народження), трудову книжку (якщо вона є, якщо ні – оформити її), згоду одного з батьків або особи, що їх замінює (якщо працівнику 14-15 років).

Для деяких видів робіт або для підприємств, які несуть загрозу здоровʼю людини, наприклад, у нафтохімічній галузі — працевлаштування можливе лише з 18 років.

Які тенденції попиту та пропозицій для молоді на ринку праці

З початку повномасштабного вторгнення можна простежити цікаву тенденцію, щодо шаленого росту пропозицій роботи, яка підходить неповнолітнім працівникам. Її можна пояснити різкою нестачею кадрів на ринку праці і більшою готовністю роботодавців залучати молодь, в тому числі неповнолітніх працівників. Так у вересні 2021 кількість пропозицій роботи для кандидатів молодше 18 років була — 41, зараз їх число – 3 123. Тобто ріст відбувся у 76 разів, що дуже вражає. Разом із тим збільшилась кількість відгуків на оголошення про роботу для неповнолітніх: вересень 2021 – 1 424 відгуки, вересень 2023 – 92 тисячі відгуків, розповідає Марія Абдулліна, керівниця напрямку OLX Робота.

Професія кур’єр: обов’язки та навички

На жаль, разом із позитивною тенденцією до збільшення попиту та пропозицій, зростання середньої зарплати не відбулось. У 2021 році середній рівень оплати праці становив 20 тисяч гривень, через рік відбулось зростання до 25 919 грн. Проте 2023 показав негативну тенденцію – середня заробітна плата зменшилась на 36% до 16,4 тис. гривень. Однак, мова тут саме про середнє значення. Одна з причин чим викликано таке зниження – це більша варіативність пропозицій роботи для молоді та з більшим діапазоном зарплат.

На платформі OLX Робота можемо відстежити, що найбільша кількість пропозицій роботи для неповнолітніх наразі на такі спеціальності як: продавець, різноробочий, промоутер, офіціант та продавець-консультант.

Який досвід іноземних країн, ми могли б перейняти, щоб поліпшити становище молоді при працевлаштуванні та роботі

В інших країн ми можемо перейняти успішно впроваджені кейси, які могли б покращити процес працевлаштування та роботи для молоді. Так, у Німеччині діє система дуального навчання, яка дозволяє молодим людям від 15 років поєднувати навчання в школі та роботу в компанії. Це дозволяє їм отримувати практичний досвід роботи, навчаючись одночасно. У Швеції є програма “Jobbgarantin för ungdomar”, що пропонує молоді віком від 16 до 24 років, яка не працює або не навчається, доступ до освіти, стажування або роботи. Це включає індивідуальну підтримку та планування кар’єри.

У Австралії діє програма “School-based Apprenticeships”, яка дозволяє студентам починати стажування або навчання на робочому місці, не закінчуючи школу. Вони можуть працювати на часткову ставку й одночасно здобувати освіту.

Як знайти роботу без досвіду

Такі підходи справді сприяють також і набуттю прикладних навичок при навчанні й органічній інтеграції молоді в ринок праці.

Також для поліпшення становища молоді при працевлаштуванні та роботі доцільно було б запровадити наступне:

Контроль оформлення трудових відносин. Багато неповнолітніх влаштовуються працювати на період літніх канікул, тому вважають оформлення на кілька місяців необовʼязковим. Проте такий крок не тільки є обовʼязковим, відповідно до законодавства України, а й захищає права та безпеку неповнолітнього працівника. Це включає право на мінімальну заробітну плату, обмеження годин праці, безпечні умови роботи. Офіційне оформлення праці здатне запобігти потраплянню до шахраїв та захистити від експлуатації праці. Однак за поточних умов, стимулювання і контроль узаконення трудових відносин має бути важливим фокусом держави на всьому ринку праці.

Активне впровадження навчальних програм на робочих місцях: така практика дозволятиме отримати якісну практичну освіту та комплексно опанувати професію. З точки зору держави такий крок сприятиме тому, що стимулюватиме молодь, маючи повноцінну професію, залишитися працювати в Україні та зменшуватиме відтік кадрів закордон. Зі сторони роботодавців, плюс у тому, що вони отримуватимуть кваліфікованих працівників для роботи на їх підприємстві.
Контроль та дотримання сторонами трудових відносин правил охорони праці. Важливо забезпечити, щоб роботодавці дотримувалися стандартів охорони праці для неповнолітніх, а також щоб це питання дійсно заохочувалось і контролювалось незалежними інспекціями.

Підвищення обізнаності батьків та підлітків, щодо їх прав та законодавства України при працевлаштуванні неповнолітніх. Проведення спеціальних інформаційних кампаній сприятиме обізнаності підлітків та їх батьків із правами та обовʼязками неповнолітніх при працевлаштуванні. Такий крок допоможе забезпечити їх безпеку при працевлаштуванні й роботі, можливості отримати досвід у певній сфері, заробити кошти розвиватись та отримувати підготовку до дорослого життя.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.