• Укр
  • Рус

Як захистити оселю від морозів

36
Додати
до обраних
Поділитися

Зима здебільшого приносить не тільки святковий настрій та казкові засніжені пейзажі, але й доволі серйозні виклики. Морози, снігопади та інші природні явища спричиняють низку проблем, тому варто це своєчасно передбачити. У статті ми розповімо, як захистити своє житло від холоду та його негативних наслідків.

Перевірте стан опалювальної системи

Насамперед переконайтеся, що ваша опалювальна система добре працює. Тут йдеться не лише про котел, але й про перевірку всіх компонентів системи, зокрема радіаторів, термостатів і трубопроводів. Тож проконтролюйте, чи все це у належному стані.

  • Обслуговування котла. Варто залучити фахівця на регулярній основі. Це дозволить виявити й усунути ймовірні проблеми та загалом збільшить ефективність системи опалення.
  • Перевірка радіаторів. Переконайтеся, що всі радіатори розподіляють тепло рівномірно. Якщо деякі частини холодніші від інших, це може свідчити про повітря у системі. А відтак — про потребу в її «прокачуванні».
  • Термостати. Перевірте, чи термостати функціонують правильно та відрегульовані для підтримання оптимальної температури в різних частинах оселі.
  • Ізоляція труб. Це запобігає втраті тепла та замерзанню їх за дуже холодної погоди.

стан опалювальної системи

Профілактичне обслуговування та своєчасна перевірка можуть попередити аварію та забезпечать якісне опалення протягом усього зимового сезону.

Як доглядати за радіаторами опалення: поради

Важливо! Якщо ви не знаєте, як перевірити стан опалювальної системи, обов’язково зверніться до спеціаліста. А знайти хорошого фахівця можна на OLX у категорії «Бізнес та послуги».

Загерметизуйте всі щілини та отвори

Варто врахувати, що холодне повітря може проникнути всередину будинку через будь-які щілини або отвори, навіть дуже маленькі. Це не тільки знижує температуру, а й спричиняє пошкодження.

Що слід перевірити:

  • вікна та двері;
  • труби;
  • електричні розетки й вимикачі;
  • стики між стінами та підлогою / стелею.

Скористайтеся герметиком, що добре підходить для незначних щілин. Або ж монтажною піною. Це густіший матеріал, який застосовують у разі великих розколів.

Теплоізоляція

Ще один дієвий спосіб захистити оселю від морозів. Завдяки їй тепло утримується всередині, а холодне повітря не проникає. Поговоримо про теплоізоляцію трішки детальніше.

Стіни

Їх можна утеплити і зсередини, і ззовні. Зовнішнє утеплення, хоча й більш витратне, ймовірно, буде ефективнішим, оскільки забезпечує додатковий захист. Зокрема, й від вологи. А для внутрішнього здебільшого використовуються гіпсокартонні плити з інтегрованим утеплювачем. Це простіший і дешевший спосіб, аніж утеплення ззовні. Однак врахуйте, що, утеплюючи стіни зсередини, ви дещо зменшуєте площу житлового приміщення.

Підлога

Окрім того, що це забезпечить вам комфорт, так ви помітно знизите тепловтрату, особливо в будинку з неутепленим підвалом чи першим поверхом. Рішенням стане використання пінополістиролу, мінеральної вати або спеціалізованих утеплювачів для підлоги.

Як вибрати теплу підлогу: водяна чи електрична?

Дах

Втрата тепла через дах може дуже відчуватися. Слід подбати про утеплювач між стропилами або над ними. Вам знадобляться мінеральна вата або пінополіуретан.

Вікна

Стануть у пригоді й сучасні енергозберігальні вікна. Якщо ж заміна нині не можлива, скористайтеся спеціальними теплоізоляційними плівками або встановіть додаткові склопакети.

як захистити оселю від морозів

Тримайте ще декілька порад, як захистити оселю від морозів.

  • Закрийте всі вентиляційні отвори, які не використовуєте. Холодне повітря не проникатиме всередину.
  • Повісьте щільні штори на вікна. Це утримає тепло в будинку.
  • Посадіть рослини. Вони підтримуватимуть повітря зволоженим, що запобігатиме замерзанню труб.
  • Регулярно оглядайте ринви. Заблоковані, вони можуть спричинити затоплення.

У разі, якщо ви проживаєте у регіоні з суворою зимою, може знадобитися й додатковий захист. Поміркуйте, наприклад, над тим, щоб встановити систему опалення з резервним джерелом живлення або ж систему відтавання труб.

підготовка оселі до морозів

Висновок

Своєчасна підготовка оселі до зими гарантує комфорт її мешканців упродовж усього холодного періоду року. Підійшовши до цього комплексно — подбавши про утеплення, герметизацію, догляд за опалювальною системою, а також захист водопроводу й даху, — можна значно зменшити тепловтрату, а відтак і зекономити кошти.

Важливо розуміти, зокрема, й те, що кожна оселя унікальна, тому потребує індивідуального підходу. Тож, враховуючи кліматичні особливості та специфіку будівлі, ретельно плануючи і вживаючи рекомендованих заходів, ви забезпечите собі й рідним затишок взимку. А OLX вам у цьому допоможе!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.