• Укр
  • Рус

Онлайн-навчання: підвищуємо ефективність

22
Додати
до обраних
Поділитися

Дистанційна освіта стала доволі звичною практикою ще з часів пандемії COVID-19. Певною мірою саме це й дало змогу освітянам, учням і батькам впоратися також і з викликами повномасштабного вторгнення. Тож навчання продовжується за найменшої ж можливості.

Однак, попри те, що українці вже звикли до подібного формату, поділитися ще декількома лайфхаками зайвим не буде. Розповімо, як організувати навчальний процес вдома так, щоб допомогти дитині максимально ефективно засвоювати нові знання. А також про те, що ви можете оперативно придбати на OLX, аби щонайкраще все облаштувати.

Організовуємо робочий простір

На ефективність процесу неабияк впливають меблі. Насамперед йдеться про зручний комп’ютерний / письмовий стіл та ортопедичне крісло відповідно до рівня фізичного розвитку дитини. Подбайте про те, аби ноги не звисали, а стояли на підлозі чи спеціальній підставці. Водночас стіл не має бути й занадто високим.

Окрім того, врахуйте, що, коли дитина вдома, зосередитися їй дещо важче, ніж у школі. Тому настільки важливо облаштувати окреме місце, де ніщо не відволікатиме. Довкола має бути мінімум крадіїв уваги: іграшок, конструкторів, книг, що не стосуються навчання. І, звісно ж, смартфона й телевізора (навіть у фоновому режимі).

При цьому все для занять потрібно, щоб, навпаки, було під рукою: підручники, зошити, ручки й олівці, гумки та інші канцтовари. Тому знадобляться полички і шафки — так ви якомога раціональніше облаштуєте простір. Зручніше і швидше, до речі, придбати їх на OLX.

Онлайн-навчання

Кімнату доцільно зонувати. Важливо, щоб діти навчалися, гралися й відпочивали в окремих місцях. Це дисциплінує. Щобільше, якщо у вас — двоє дітей, поміркуйте над тим, щоб облаштувати все для навчання у різних кімнатах. Одне з них, скажімо, може бути й у кімнаті батьків, якщо іншої змоги нині немає.

Серед того, що ще варто врахувати першочергово, — якісне освітлення робочого столу. Добре, якщо він розташований біля вікна. Та будьте уважні щодо того, що потрапляє у кадр камери, щоб інформацію про елементи побуту й інтер’єру квартири не отримали зловмисники.

У разі, якщо природного освітлення недостатньо, знадобиться настільна лампа. Бажано, щоб вона регулювалася за висотою і випромінювала м’яке світло, яке добре розсіюється.

Ґаджети для навчання

Найдоцільніше — мати окремий комп’ютер для навчання, а для розваг — інший ґаджет. Тож на робочому варто обмежити доступ до ігор чи відео. Звісно ж, що старшою є дитина, то важче встановити батьківський контроль. Тому просто домовтеся по-дружньому. Зокрема, і про те, щоб на вебпереглядачі не було вкладок, які не стосуються навчання.

Подбайте, окрім того, й про гарнітуру. Насамперед — про якісні навушники та мікрофон, аби дитина могла все як слід чути і відповідати на запитання вчителя. А ще завдяки цьому учень не реагуватиме на сторонні звуки. Це особливо необхідно, якщо двоє учнів перебувають в одній кімнаті. Так вони менше заважатимуть одне одному. До речі, дитина почуватиметься вільніше, якщо це буде бездротова гарнітура.

Ґаджети для навчання

Зручний і доречний одяг

Дитині має бути зручно: не спекотно й не холодно. Достатньо обрати охайний, комфортний одяг із натуральних тканин, що ніде не тисне й не сковує рухів. Звісно ж, аж ніяк не йдеться про те, щоб приходити на урок у піжамі або, скажімо, у домашньому костюмі однорога чи панди. І річ не лише у повазі до вчителя й інших учнів, а насамперед — у самодисципліні. Це налаштовує на робочий лад.

На OLX ви маєте змогу дібрати будь-який одяг і для дівчаток, і для хлопчиків. А ще — зручне домашнє взуття.

Дбаємо про фізичний ресурс

Перед заняттями й на перервах не забувайте провітрити кімнату. Або ж за відповідної погоди залишайте вікно у режимі вентилювання. Не зайвим буде і зволожувач повітря. Це корисно для здоров’я дитини у будь-якому віці, адже забезпечує природний захист від ГРВІ.

Окрім того, привчайте школяра між уроками робити фізичні вправи. Якщо у кімнаті є спортивний куточок чи маленький батут, буде легше виділити на це час. Адже упродовж перерви рука учня так і тягнеться до смартфона, щоб зануритися у світ ігор чи відео на ці 5–10 хвилин. Тож ліпше, аби його не було поруч, і дитина пострибала на батуті чи навіть просто пововтузилася з домашнім улюбленцем, погралася з іншими.

А після занять неодмінно виділіть час на прогулянки — незалежно від погоди. Добре, якщо у чаті класу є змога домовитися робити це разом. Так однокласники частково компенсуватимуть нестачу живого спілкування.

Онлайн навчання

Заздалегідь продумайте й антистресові заходи. Діти зараз як ніколи перебувають у напруженні й фоновій тривожності. Адже до звичного навантаження школяра додаються ще й виклики реалій воєнного часу. Тож стануть у пригоді відповідні іграшки, музика, а також прилади, які генерують білий шум, що сприяє кращому сну. Подбайте й про власний ментальний стан. Для дітей відчуття, що тато і мама добре почуваються й на них є змога емоційно опертися, коли страшно, є просто необхідним.

Вкрай важливо й дотримуватися балансу між навчанням та відпочинком, розумовою і фізичною діяльностями. Не перевантажуйте школяра додатковими заняттями без особливої потреби — будьте уважними. Поміркуйте, чим зайняти дітей у вільний час. Підійде будь-що, аби трішки урізноманітнити розваги на вулиці.

Висновок

Підсумуємо: важливо, щоб навчатися онлайн дитині було зручно. Школяр має зосередитися на заняттях, не відволікаючись на жодні зовнішні подразники. Створити необхідні для цього умови — наше з вами завдання.

Не забувайте й про дозвілля. Забезпечте дитині ті різновиди активності, яких вона тимчасово позбавлена, допоки навчання є дистанційним. Йдеться про прогулянки на свіжому повітрі, фізичні вправи та спілкування з однолітками. Подбайте й про ментальне здоров’я: і дітей, і власне.

Такий підхід зробить навчальний процес максимально комфортним, а засвоєння знань — справді ефективним. Переконані: ви з цим неодмінно впораєтеся! А OLX допоможе: тут є змога обрати усе необхідне для онлайн-навчання.

Щоденних успіхів вам і вашим дітям!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.