• Укр
  • Рус

Орхідея: рекомендації з догляду

14
Додати
до обраних
Поділитися

Яскраві, незвичайні, неймовірно красиві… Усе це — про орхідеї. Квіти, що настільки полюбилися багатьом! Вони є непоганою альтернативою букетам, а ще значно довше тішать око.

Побутує думка, що орхідеї надмірно вибагливі. Та чи справді це так? Безперечно, вони потребують трішки більше уваги й догляду. Адже це — екзотична квітка. І не лише через зовнішній вигляд, а й за походженням. Вона росте у тропіках. Щобільше, на стовбурах дерев. Тож доглядати за орхідеєю варто по-особливому. Залюбки ділимося порадами.

Орхідеї

Зволоження

Попри тропічне походження, орхідея не любить надмірної вологи. Тож скористайтеся цим простим лайфгаком. Проаналізуйте стан ґрунту: якщо він є сухим на дотик, а горщик — легким, час поливати орхідею.

Поливши квітку, трішки пізніше перевірте, чи не застоялася вода у горщику. Помітили щось подібне? Одразу ж злийте зайву рідину, адже необхідну її кількість рослина вже отримала. Це вкрай важливо, аби зберегти коріння. Внаслідок надмірного зволоження помітно погіршується його стан. І навіть, цілком імовірно, розпочнеться процес гниття.

Догляд за орхідеєю в домашніх умовах: усе, що необхідно про це знати

Вода має бути кімнатної температури. А її кількість варіюється відповідно до пори року. Влітку поливати квіти варто частіше, ніж у зимовий час. Ба більше, у період спеки робіть це двічі на тиждень. Водночас взимку 3–4 разів на місяць буде достатньо. Зважайте й на фази життя рослини: більше води — під час росту та цвітіння, менше — тоді, коли вона вже відцвіла.

Загалом, аби пересвідчитися, що ви відповідно зволожуєте орхідею, огляньте стан коріння. Воно міцне, не сухе й насичено-зеленого кольору? Тоді все добре.

Освітлення

Орхідея — квітка світлолюбна. Тому необхідно, щоб приміщення було достатньо освітленим. Однак це аж ніяк не означає, що сонячні промені мають потрапляти безпосередньо на рослину. Навпаки, тільки зашкодить. Якщо ж ви все-таки вирішили розмістити орхідею на підвіконні, то оберіть те вікно, що виходить на захід або схід. Світло має бути розсіяним — не прямим.

Ґрунт і підживлення

Час від часу орхідею потрібно пересаджувати. Оскільки рослина постійно перебуває в обмеженому просторі (горщику), то поживних речовин у ґрунті стає дедалі менше. Відновлюйте й поповнюйте ресурс для кращого росту. Варто зважати й на інші можливі чинники: хвороби, шкідники, гниття коріння тощо.

Догляд за орхідеями

Як ви вже, мабуть, здогадалися, орхідеї не надто вибагливі щодо середовища. Проте природні умови не варто порівнювати з хатніми. Тож звичайна земля для пересаджування не підійде. Вам знадобиться спеціальний ґрунт для орхідей. А також — сфагнум (торф’яний мох) і керамзит.

Як і коли пересаджувати кімнатні квіти

Підживлювати рослину потрібно максимум двічі на місяць. Врахуйте при цьому індивідуальні особливості конкретного виду. Використовуйте відповідні, призначені лише для орхідей, добрива. В іншому разі ризикуєте втратити рослину.

А ще не варто пересаджувати її під час цвітіння — шкідливо для бутонів і квіток. Натомість це сприятливий період для підживлення орхідеї.

Правильний догляд за орхідеєю

Обрізання

Квітконос орхідеї підсох або почорнів? Не хвилюйтеся. Це лише свідчить про те, що завершився період цвітіння рослини. Час зрізати квітконосний пагін до основи. Це потрібно зробити, зокрема, і якщо він зламався. Неодмінно обробіть місце зрізування активованим вугіллям.

Висновок

Розповіли вам про особливості догляду за орхідеєю загалом. Певна річ, це аж ніяк не все — є стільки мікронюансів! Своєчасно зволожувати повітря у приміщенні, скажімо. Або промивати коріння під струменем води під час пересаджування. І ще чимало лайфгаків.

У будь-якому разі розпочніть із найбазовішого: відповідного зволоження, достатнього освітлення та спеціального ґрунту. А обрати собі квітку до душі серед усього різноманіття орхідей легко і швидко на OLX, у розділі «Дім і сад».

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Техніка для прибирання двору

Техніка для прибирання двору: що вигідніше купити, орендувати чи замовити клінінг

Техніка для прибирання двору: що вибрати ✔️ OLX Україна поділилась цінами та попитом на мийки високого тиску, газонокосарки, повітродувки ✅Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.