• Укр
  • Рус

Огляд ринку оренди нерухомості в Україні станом на серпень 2024 року

44
Додати
до обраних
Поділитися

Інтерв’ю з Оксаною Остапчук — керівниця сектору з розвитку продажів OLX Нерухомість.

Оксана Остапчук, керівниця сектору з розвитку продажів OLX Нерухомість
Оксана Остапчук, керівниця сектору з розвитку продажів OLX Нерухомість

Яким є попит на оренду у серпні 2024.

В часи до повномасштабного вторгнення серпень був найкращим місяцем в сегменті довгострокової оренди. Місяць ознаменував початок міграції студентів до місць навчання, активність ринку з літнього гальмування переходила на активний ріст, бізнес починав теж активніше працювати, у людей виникала потреба у новому житлі, ближчому до роботи тощо.

Вже друге літо поспіль ми спостерігаємо підвищену активність у цьому місяці, а значить українці повертаються до старих звичок. Ми очікуємо, що період з серпня по жовтень буде найбільш активним в сегменті оренди на ринку. Наприклад, у липні в Києві є зростання в кількості оголошень на 6% і це перше зростання, починаючи з жовтня 2023. Щодо попиту, то у серпні, порівняно з липнем, зростання становить 5%.

Чи відповідає дійсності твердження про різке зростання вартості оренди 3-кімнатних квартир в Україні

В OLX ми такого зростання не спостерігаємо, незалежно від регіону. У деяких навіть відбулось падіння у цьому сегменті, якщо порівнювати з минулими місяцями.

Незначне підвищення характерне для Києва, частково для Одеси, що характеризується нормальним розвитком ринку обох найбільших міст на ринку довгострокової оренди. Варто зазначити, що трикімнатних квартир під оренду завжди менше, ніж, наприклад, однокімнатних. Власне загальної кількості таких квартир може не вистачати для тієї кількості запитів, що є у населення.

Чи варто очікувати в цьому році зростання ділової активності у вересні, як це було у довоєнні роки

Так, варто. Ми прогнозуємо, що вересень та жовтень покажуть хороші показники ділової активності. В західній частині країни ціни вже досягли піка, в центральних областях та столиці вийшли на плато та не змінювались у східних областях. В сезон варто очікувати підвищення цін.

У Києві, до прикладу, медіанна ціна на 1-кімнатні квартири у серпні 2023 року була 12 000 грн, а зараз це вже 14 000 грн. Варто врахувати, що у столиці довгий час ціна не змінювалась, через безпекову ситуацію, загрозу блекауту, що робило місто менш привабливим для оренди у попередні роки, тому зараз Київ вже наздоганяє тренди.

Натомість ринок Одеси показує стабільність в ціні на 1-кімнатні квартири останні кілька років — 7 000 грн як у 2023, так і зараз. Водночас на 2 та 3-кімнаті фіксуємо ріст в межах 500-1000 грн. Львів має зростання в межах 500-1000 грн на 1-кімнатні, 2-кімнатні та 3-кімнатні квартири. Це також стосується й інших міст, що розташовані відносно в безпечних регіонах.

Як формуються ціни на оренду житла

Ціни на оренду формуються низкою факторів і одними з них є попит та пропозиція, сезонність тощо. Водночас кореляції між підвищенням цін на купівлю житла та оренди я не бачу.

Щодо ремонту — тут все очевидно, якщо власник зробив перед здачею в оренду ремонт, він обов’язково ці витрати “закладе” у вартість оренди квартири чи будинку. Окрім цього, на вартість орендованого житла впливають район проживання (більше престижні, менш престижні, інфраструктура поблизу), транспортна доступність, тип житла (в новобудовах квартири зазвичай дорожчі), ремонт, наявність меблів та техніки тощо. Наявність об’єктів критичної інфраструктури поруч та сховищ також є критеріями вибору житла в українців після повномасштабного вторгнення і власники квартир це розуміють.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як безпечно зняти або здати житло

Як безпечно зняти або здати житло та не втрапити у халепу

Як безпечно зняти або здати житло та уникнути шахрайства ✔️ Інтерв’ю з Юлією Ковбасою, лідеркою команди з якості контенту в OLX Нерухомість.