Що має насторожити в орендодавці, коли шукаєте житло подобово: 10 ознак шахрая

10420
Додати
до обраних
Поділитися

«Шахрайські схеми досягли такого рівня, що на них попадаються навіть правоохоронці. Якось у мене в Одесі орендували житло начальник обласної поліції з суддею. Перед цим вони двічі перераховували гроші шахраям за квартири, яких не існує», – розповідає фахівець із елітної нерухомості Дмитро Удовичко.

Дмитро періодично шукає на OLX «свіжі» профілі орендодавців, знаходить серед них сумнівні, перевіряє їх за кількома параметрами та надсилає скаргу адміністратору.

Власними способами перевірки орендодавця фахівець поділився у своєму блозі. Ми зв’язалися з Дмитром Удовичком і попросили розповісти, що має насторожити в орендодавці, коли шукаєте квартиру подобово.

«Завжди перевіряйте об’єкт»: як вибрати житло для відпочинку

1. Нещодавно зареєстрований профіль

Шахраїв на OLX регулярно блокують, тому їхні профілі довго не «живуть». Але зловмисники продовжують створювати нові акаунти, тож свіжа дата реєстрації може бути сигналом, щоб ретельніше придивитися до орендодавця.

«Це найперший фактор, на який я звертаю увагу, – говорить Дмитро Удовичко. – Близько половини шахраїв зареєструвалися на сайті місяць-два тому».

Побачити дату реєстрації користувача можна під його аватаркою. Звісно, «свіжий» профіль – не гарантована ознака того, що перед вами шахрай. Новий реальний орендодавець теж міг недавно зареєструватися на сайті. І навпаки: інколи шахраї купують давні акаунти – це коштує дешево, і суттєво підвищує довіру серед користувачів. Тому дата реєстрації профілю – це лише один з перших факторів, на який треба звернути увагу.

Що має насторожити в орендодавці, коли шукаєте житло подобово: 10 ознак шахрая

Ще один спосіб перевірки профілю на початковому етапі – заґуґлити номер телефону. Якщо він був помічений як шахрайський – інші користувачі могли це вказати.

2. На фотографії щось не так

Ще до того, як зв’язуватися з орендодавцем і тим паче надсилати йому аванс, уважно роздивіться знімки житла. Звертайте увагу на деталі.

Шахраї часто беруть світлини для одного оголошення з різних джерел. Наприклад, фото будинку зовні – з одного, а кімнат – з іншого. В такому разі нюанси можуть не збігатися: наприклад, на світлині екстер’єру зображені вікна з трьома стулками, а у кімнатах їх раптом вже дві.

Що має насторожити в орендодавці, коли шукаєте житло подобово: 10 ознак шахрая

Що має насторожити в орендодавці, коли шукаєте житло подобово: 10 ознак шахрая

Також на фото однієї кімнати можуть відрізнятися міжкімнатні двері.

«Звертайте увагу на штори та колір віконних рам, вигляд з вікна та шпалери, і зіставляйте на різних світлинах», – радить Дмитро Удовичко.

Що має насторожити в орендодавці, коли шукаєте житло подобово: 10 ознак шахрая

Що має насторожити в орендодавці, коли шукаєте житло подобово: 10 ознак шахрая

У деяких випадках варто порівняти краєвид з вікна на фотографіях та вказану адресу – з Google-картою. Якщо з вікна начебто видно море, але вказана вулиця надто далеко від нього – ймовірно, щось нечисто.

3. Слова розходяться з фотографіями

Чесні орендодавці добре знають своє житло та його нюанси. Шахраї – ні. Тому хороший спосіб перевірити доброчесність рієлтора або власника житла – поставити запитання, на яке є відповідь на його ж світлинах.

«Одного разу я побачив на фото більярдну кімнату, у ній була скошена стеля, тобто це був явно мансардний поверх, – згадує Дмитро Удовичко. – Я подзвонив за номером і між іншим спитав: “А більярдна у вас у підвалі?”. У відповідь отримав: “Так”. На запитання “Як же вона може бути в підвалі, якщо з фото вона у мансарді?” мені вже не змогли відповісти. Стало зрозуміло, що йдеться про шахрайство. А іншим разом я побачив на фото будинок-дуплекс, а телефоном власник запевняв, що здає окремий дім».

Шахраї добре готуються до можливих питань та зазвичай мають великий досвід спілкування з «клієнтами». У них є заготовлені репліки чи не на всі випадки життя та навіть добре поставлена мова.

4. Орендодавець не хоче надсилати додаткові знімки

Шахрай не зможе зробити додаткові фото житла, якого не існує. Тому якщо орендодавець здається сумнівним, попросіть ще кілька світлин.

«Не соромтеся просити зробити додаткові фото під’їзду, кімнати, балкону, навіть вулиці. Якщо орендодавець давно здає житло, у нього точно є старі знімки, які він може надіслати, – говорить фахівець. – Відмова під різними приводами може бути ознакою, що такого житла насправді не існує, і фотографії в оголошенні – чужі».

5. Відмовляється зробити відеодзвінок

Відеодзвінок у будь-якому месенджері – найпростіший та найдієвіший спосіб перевірити орендодавця, переконаний Дмитро Удовичко. Часто шахрайством займаються особи, засуджені до позбавлення волі, або ж зловмисники просто з очевидних причин не хочуть показувати свого обличчя. Тому на прохання поговорити з відео вони не погодяться за жодних умов.

Натомість реальний орендодавець, що не хоче втратити клієнта, готовий поспілкуватися через відео, хоч йому і не надто комфортно. Якщо не зручно вмикати відео прямо зараз, домовтеся зідзвонитися пізніше. Під час діалогу зверніть увагу на те, що у людини за спиною, її поведінку та міміку. Це красномовніше, ніж розмова телефоном.

Про всякий випадок зробіть скріншот розмови – так у вас залишиться фотографія людини.

Що має насторожити в орендодавці, коли шукаєте житло подобово: 10 ознак шахрая
Фахівець з елітної нерухомості Дмитро Удовичко

6. Орендодавця немає в соціальних мережах

У наш час більшість людей мають профілі в соціальних мережах. Спитайте ім’я та прізвище орендодавця (якщо воно не вказане) і пошукайте там його профіль. Ще можна просто попросити написати чи скинути фотографії вам у фейсбук або інстаграм.

Якщо людини взагалі немає у соціальних мережах або у неї сумнівний профіль (недавно створений, абсолютно порожній та під стороннім ім’ям) – це ще не гарантована ознака шахрайства, але черговий привід насторожитися.

7. Не знає, де найближчий супермаркет і кафе

Ще один простий спосіб перевірити орендодавця – спитати, де знаходиться найближчий супермаркет чи кафе та як вони називаються.

«Можна поставити додаткові питання: якою вулицею до них іти, скільки хвилин це займе. А потім перевірити відповідь за Google-картами, – говорить Дмитро. – Якщо людина не може згадати жодної назви або перераховує супермаркети, яких не існує, та називає геть неправильні відстані – ймовірно, вона взагалі не була в цьому районі».

Відмова надіслати право власності на житло та паспорт може бути просто піклуванням про безпеку з боку орендодавця.

8. Не називає остаточної суми

Перш ніж оплатити аванс, варто чітко проговорити, якою буде загальна сума. Деякі орендодавці починають хитрити на фінальному етапі: вже під час або після поселення раптом просять доплату за світло, воду, прибирання чи інші сервіси. А можуть сказати, що вказана сума – це за одну людину, а не за квартиру. Це не зовсім шахрайство, але з такими орендодавцями краще не мати справ.

Щоб такого не траплялося, чітко спитайте: чи будуть доплати, і скільки лишається заплатити за проживання усіх гостей протягом усього обумовленого терміну. Бажано, щоб орендодавець зафіксував цю суму письмово – у переписці. Тоді вам буде на що посилатися, в разі якщо він змінить свої слова.

Також варто спитати, як давно зроблені фото для оголошення. Адже може трапитися, що світлинам квартири з новими меблями та свіжим ремонтом уже 5-7 років, а зараз житло має зношеніший вигляд.

9. Користується непопулярним банком

За спостереженнями Дмитра Удовичка, шахраї зазвичай не використовують ПриватБанк (картками цього банку дуже часто користуються клієнти для оплати тих чи інших послуг – ред.). Річ у тім, що переказуючи звідти гроші на картки сторонніх банків, під час транзакції ви не побачите імені та прізвища отримувача. Це значить, що дані отримувача можуть не збігатися з ім’ям рієлтора чи власника житла. А також – що ви не дізнаєтеся справжнього прізвища людини, якій переказали гроші.

Перевірити, якому банку належить картка, можна на цьому сервісі.

10. Зникає зі зв’язку напередодні заїзду

За кілька днів до заїзду в житло варто подзвонити орендодавцю, нагадати про себе і ще раз уточнити, чи все добре з бронюванням і де можна забрати ключі.

«Якщо орендодавець не бере слухавки, зник зі зв’язку або вигадує історії про те, що будинок раптом згорів чи його затопило – у вас принаймні буде кілька днів, щоб підшукати інший варіант. Це краще, ніж дізнатися про проблему з житлом вже після приїзду», – радить Дмитро Удовичко.

Чесні орендодавці добре знають своє житло та його нюанси. Шахраї – ні. Тому хороший спосіб перевірити доброчесність рієлтора або власника житла – поставити запитання, на яке є відповідь на його ж світлинах.

Бонус: що не допоможе виявити шахрая

Є кілька популярних способів перевірки, які насправді не дають потрібних результатів.

1. Прохання надіслати фото документів

По-перше, документи можуть бути «відфотошоплені» – і якщо ви не фахівець, ймовірно, не зможете цього визначити. По-друге, вони можуть бути чужі. А по-третє, навіть сумлінні орендодавці можуть не хотіти надсилати комусь своїх документів.

«Минулого року мені подзвонили потенційні клієнти, які планували сплатити велику суму за тривале проживання. Їм все підійшло, я дав їм номер картки, але в останній момент вони попросили ще й фото мого паспорта – нібито щоб переконатися, що я не шахрай. Потім попросили фото водійських прав. А відтак раптом скасували бронювання. Як з’ясувалося потім, це були зловмисники, які згодом надсилали мої документи різним людям та брали з них оплату. Мені ще довго дзвонили “клієнти”, яких у такий спосіб обманули – вони знаходили мій номер в ґуґлі та висували претензії», – згадує Дмитро Удовичко.

З того часу Дмитро не надсилає нікому своїх документів. Тож відмова надіслати право власності на житло та паспорт може бути просто піклуванням про безпеку з боку орендодавця.

2. Впевнений тон розмови

Впевнена розмова, «твердий» голос і навіть грамотна мова – ще не ознаки, що перед вами справжній орендодавець. Шахраї добре готуються до можливих питань та зазвичай мають великий досвід спілкування з «клієнтами».

«У них є заготовлені репліки чи не на всі випадки життя та навіть добре поставлена мова. Вони так само роблять паузи, наче перевіряють вільні дати. Так само ставлять запитання щодо кількості гостей, ніби для них це має значення. Тому лише з розмови визначити шахрая дуже важко», – говорить Дмитро Удовичко.

Реальний орендодавець, що не хоче втратити клієнта, готовий поспілкуватися через відео, хоч йому і не надто комфортно.

3. Передбачувані перевірки

Перевірити орендодавця примітивними способами не вийде, адже він до цього готовий. Наприклад, ви бронюєте житло з 10 по 20 липня і просите друга відразу ж подзвонити і спитати, чи вільний цей будинок з 15-го по 18-е. До таких перевірок шахраї вже готові. Вони скажуть, що дім заброньований і вони чекають на передоплату. Тож перевірки мають бути не настільки простими: зловмисники постійно вигадують нові методи обману і роблять усе, щоб ви переплутали їх зі справжнім орендодавцем.

Важливо розуміти, що жодна з цих ознак не вказує на те, що перед вами точно шахрай. Людина може банально не любити відеодзвінків, не мати бажання реєструватися у соцмережах і просто не знати, на якому поверсі знаходиться більярдна, бо лише недавно взяла це житло в керування. Тому на всі ознаки шахрайства треба дивитися комплексно та перевіряти орендодавця відразу кількома способами.

Текст: Тетяна Гонченко

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.