Як вести екологічний спосіб життя

393
Додати
до обраних
Поділитися

22 квітня у світі відзначають День Землі. До свята аналітики платформи OLX розповіли, якими базовими речами варто обзавестися, щоб розпочати екологічний спосіб життя та у скільки це може обійтися. Також опубліковано рейтинг областей, де екотоварів найбільше – лідирує Київська.

Що таке розумне споживання

Розумне споживання — це про відповідальне й економне використання природних ресурсів. Цей принцип життя передбачає застосування екологічних ресурсів тільки тоді, коли в цьому є гостра раціональна потреба. Це ж поняття перетинається з принципами eco friendly. Загальні правила, які є у цих рухах:

  • покупки екотоварів, які не заважають природі;
  • зменшення імпульсивних покупок — коли ви купуєте річ під впливом емоцій чи реклами, а потім нею не користуєтеся;
  • відмова від пластику або хоча б мінімізація його використання;
  • вибір екологічно чистого транспорту – електрокари, трамвай, тролейбус, велосипед, самокат;
  • сортування сміття;
  • відмова від косметики, яку тестують на тваринах тощо.

У довгостроковій перспективі дотримання принципів екофрендлі ще й економить гроші. Адже ви відмовляєтеся від непотрібних покупок та надаєте перевагу усвідомленому споживанню.

Популярні екотовари

Еко речі можна переробляти після їхнього використання або ж вони розкладаються з мінімальною шкодою. Це стосується посуду, одягу, засобів гігієни тощо.

Екосумки

Перше, чим варто обзавестися тим, хто вирішив стати розумним споживачем, – це, звісно, екосумка. Її можна використовувати замість поліетилену в продуктових магазинах і не тільки. За даними OLX, вартість пакета в супермаркеті – 2 грн, середня ціна за сумку на платформі – 150 грн. Разове вкладення в тканинний аксесуар або авоську допоможе значно скоротити споживання поліетилену, який практично не підлягає розкладанню.

Вони витримують близько 20 кг вантажу, а слугують декілька років. Ви можете наносити на них малюнок або вишивку, створюючи унікальний дизайн.

Для тих, хто готовий поринути у принципи розумного споживання ще глибше, альтернативою целофану в продуктових магазинах стануть контейнери. На OLX цілий набір можна знайти в середньому за 250 грн.

Якщо практикувати фасування у контейнери поки незвично, можна скористатися спеціальними тканинними торбинками для фруктів та овочів. Коштують вони приблизно 100 грн.

Термокружки та багаторазові пляшки для води

Багаторазові кружки та пляшки виготовляють зі сталі, кераміки або пластика. Слугують вони довго — декілька років точно. Після їх можна передати на переробіток або утилізацію.

Для шанувальників кави екологічним варіантом стане заміна одноразових стаканчиків на термокружки. Просити каву у свою чашку в закладах зараз – звичайна практика. У деяких кав’ярнях за це навіть роблять знижку. Таким чином, можна зробити внесок у збереження навколишнього середовища, оскільки зменшується споживання паперових стаканчиків, які не підлягають перероблюванню. Середня вартість термокружки на OLX – 200 грн.

На замітку тим, хто вважає за краще пити воду і тим, хто любить флетлеї в інстаграмі, на OLX можна знайти гарні пляшки для води за 100 грн. Зараз їх понад 800 штук. Багаторазові пляшки допоможуть позбутися від звички купувати воду в пластикових тарах.

Дерев’яні зубні щітки

В екомоду активно входять дерев’яні зубні щітки. Використовуючи такі, ви також мінімізуєте споживання пластику, який йде на виробництво звичайних щіток. А ціна однакова – 50 грн в середньому.

Особливості дерев’яних щіток:

  • міняти треба кожні два місяці;
  • за зручністю не відрізняються від звичайних;
  • треба зберігати в сухому місці.

Щетину виготовляються з матеріалів, що на 100% належать до відновлювальних. Тож взагалі немає відходів від її використання.

Біорозкладні пакети

Біорозкладні пакети для сміття — ще одна гарна альтернатива шкідливим речовинам. В процесі розкладення вони перетворюються на воду, вуглець та біомасу. Біорозкладні пластикові пакети можна здавати на перероблювання або самостійно їх утилізувати, дотримуючись певних правил.

Натуральні шампуні та кондиціонери

Екологічний спосіб життя поширюється і на звичні засоби гігієни. Ви можете під час миття голови й тіла, використовувати:

  • шампуні, які не тестують на тваринах;
  • кондиціонери для волосся на основі трав тощо.

Натуральні компоненти часто навіть краще справляються у боротьбі з лущенням, лупою, випадінням волосся  тощо. 95% складу — природні компоненти, щонайменше половина з них — органічні елементи. В них є органіка, а всі елементи не отримані синтетичним шляхом. Виробництво косметики не впливає на склад повітря чи води.

Натуральні губки для посуду

Губки для миття посуду можуть слугувати довше й розкладатися з мінімальною шкодою для природи. Виготовляють їх з целюлози, люфи або натуральних волокон. Виробники рекомендують міняти такі кухонні елементи кожні 10 днів. Найкраще з них відмиває посуд губка з люфи: вона має середню жорсткість і гарно пінить засіб. Після використання її можна відправити у компост.

Вощені серветки

Вощені серветки — це теж частина eco shopping. Їх використовують для пакування замість харчової плівки та поліетиленових пакетів. Роблять її з бавовни та промочують восковим розчином.

Не можна її нагрівати у мікрохвильовці, проте в неї можна загортати продукти для зберігання у холодильнику або морозильній камері. Після використання треба промити теплою водою з натуральними засобами, висушити. Коли серветка втрачає клейкість (приблизно через рік), її треба порізати на маленькі шматки для швидкого розкладення та викинути.

Біорозкладаний чохол

Вести більш екологічний спосіб життя можна почати навіть зі свого телефону. Достатньо замінити звичайний чохол на біорозкладаний. Вартості обох у середньому ідентична – 150 грн. Для них використовують екополімери, солому, карбонат кальцію, лимонну кислоту тощо. Технології виготовлення не шкодять природі та не викидають в атмосферу погані речовини.

Весь набір базових та опціональних речей обійдеться приблизно в 1 160 грн. Стільки коштує почати більш екологічний спосіб життя, дотримуючись принципів розумного споживання.

Які упаковки безпечні для довкілля

Пакування, що швидко розкладаються, безпечні для природи. Залежно від складу, вони можуть розкладатися за короткий термін — від декількох тижнів до року. Ці матеріали мають рослинне або мікробіологічне походження. Загалом вони не шкодять природі, а їхнє виготовлення не потребує процесів штучного синтезу.

Статистика у регіонах

Аналітики OLX також підрахували, в яких регіонах продається найбільше товарів для екологічного способу життя. Виявилося, що розумним споживачем найлегше бути в Київській, Харківській та Одеській областях.

Рейтинг областей за кількістю екотоварів 2019:

  1. Київська – 33%
  2. Харківська – 9%
  3. Одеська – 8%
  4. Дніпропетровська – 8%
  5. Львівська – 6%

А ось найскромніший вибір у Закарпатській області. Разом із нею в трійку рейтингу з кінця увійшли ще Чернівецька та Волинська.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.