Найчастіше купують електроніку, друкованих книжок не вистачає: тенденції e-commerce у 2019 році

642
Додати
до обраних
Поділитися

З 7 млн інтернет-користувачів в Україні, які здійснюють покупки онлайн, 45% купують побутову техніку та електроніку. Середній чек в цій категорії на OLX за останні 3 місяці склав 2 190 грн. Що купують українці онлайн і скільки на це витрачають – в аналітиці GfK і OLX.

Статус «онлайн»: хто купує в інтернеті

Зустріти в Україні людину, в житті якої немає статусу «онлайн» – не так просто, адже за даними GfK в нашій країні Інтернетом користуються близько 70% населення у віці від 16 років. Третина з них, а це понад 7 млн людей, здійснює покупки, не виходячи з дому.

Найактивніші інтернет-покупці – у віці від 26 до 35 років, тому цілком логічно, що і «сидять» онлайн вони найчастіше не вдома за комп’ютером. Статистика OLX говорить про те, що 55% всіх щомісячних відвідувань платформи в товарних категоріях відбувається з додатків, мобільною версією користуються 20%, а на десктоп припадає 25% відвідувань. Аудиторія покупців в мережі по країні зростає – у 2019 на OLX заходили в середньому 3,5 млн раз в день, що на 10% частіше, ніж рік тому.

Що купують в мережі

Серед товарів, які найчастіше купують онлайн, лідерами залишаються побутова техніка та електроніка. За даними GfK за жовтень 2019, дані товари купують 45% українських інтернет-споживачів. При цьому в більшості випадків замовляють дрібну техніку для будинку (міксери, фени, праски), смартфони, планшети та інші гаджети.

Дані OLX підтверджують тенденцію: оголошення в категорії електроніки отримали найбільше відгуків за рік – понад 34,5 млн. При цьому на кожну пропозицію відповідали в середньому 3,6 раза, а середня сума покупки в останні 3 місяці року склала 2 190 грн.

На другому місці за популярністю в інтернеті – одяг, його купує 41% українських онлайн-шоперів. Косметика і парфумерія закриває топ-3 – 34% серед всіх, хто робить покупки в Інтернеті. На OLX одяг ще й лідирує за кількістю оголошень – в 2019 їх було понад 13,4 млн, при цьому обсяг пропозицій і відгуків на одяг, взуття, косметику та парфумерію збільшився до кінця року. Водночас середній чек в категорії склав 830 грн.

Стало відомо про товари, які українці хотіли б купувати онлайн, але поки не мають можливості. Серед найпопулярніших відповідей медичні препарати, замовлення доставки готових страв, харчові продукти, взуття та книжки в друкованому вигляді. Що стосується останніх, то в OLX є хороші новини для охочих поповнювати домашню бібліотеку: у 2019 році кількість виставлених на продаж книжок зросла на 16% і склала понад 580 700 екземплярів.

Куди доставляють покупки

Найчастіше українці забирають покупки в офісі кур’єрської служби – показали результати опитування GfK. При цьому зменшилася кількість тих, хто користувався послугами кур’єрів від магазину, а також тих, хто взагалі не отримував товари через службу доставки. За рік на платформі OLX стало у два рази більше продавців, які користуються послугою OLX Доставка: у 4 кварталі 2018 їх було 112 940, а в кінці 2019 – вже 238 600.

Минулого року найчастіше з Доставкою «подорожувала» електроніка – на неї припало 40% усіх відправлень, або понад 577 000. На другому місці опинився одяг – 21% відправлень, або 305 200. Дитячі товари пересилали в 16% випадків – 230 700 раз. Середня відстань, на яку відправляли товари, склала 330 км.

Найчастіше купують електроніку, друкованих книжок не вистачає: тенденції e-commerce у 2019 році

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як підібрати стиль одягу за типом фігури

Як підібрати стиль одягу за типом фігури: лайфгаки

Як вибрати одяг за типом фігури? ✔️ Як визначити свій тип та обирати стильні речі, які підкреслять ваші переваги ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.