Як вибрати надійний кондиціонер: поради підприємця з OLX

494
Додати
до обраних
Поділитися

Добрий кондиціонер «у роботі» протягом усього року: влітку – охолоджує, восени та на початку зими – зігріває. На що звертати увагу під час покупки, щоб пристрій не довелося змінювати вже після закінчення терміну гарантії, – розповів Ігор Попов, директор компанії «Дельта Клімат», яка продає кондиціонери на OLX.

Які бувають кондиціонери

За словами нашого експерта, можна виділити три типи.

1. Віконні 

Вбудовуються безпосередньо у віконний проріз. Базові моделі можуть тільки охолоджувати, у більш дорогих є функція нагріву. Їхні переваги – низька вартість (у середньому – від 1500 до 4000 грн, але є і дорожче), просто монтувати. До мінусів можна віднести те, що доводиться робити великий отвір у вікні, що не завжди можливо. Ще високий рівень шуму, але в останніх моделях виробники прагнуть усунути цю проблему.

2. Мобільні

Можуть стояти в будь-якому місці, їх не потрібно монтувати – досить провести повітропровід через вікно (кватирку) або отвір у стіні. Але через те, що компресор, який переміщує повітря, знаходиться в приміщенні, робота такого кондиціонера буде шумною. Водночас його вартість (у середньому – від 3000 до 10 000 грн) можна порівняти з найпопулярнішим типом кондиціонерів – спліт-системами.

3. Спліт-системи

Складаються з двох блоків – зовнішнього та внутрішнього, з’єднаних «трубками», якими переміщається фреон. Найшумніша частина цих кондиціонерів залишається зовні, а внутрішній блок можна розмістити в зручному місці будинку, квартири або офісу, наприклад, на стіні над ліжком або робочим столом.

Переваги: ​​найтихіші, їх просто використовувати, є багато різних моделей. З недоліків – порівняно висока вартість (від 4000 грн, але ціна може перевищувати й 10 000 грн) і складність монтажу (встановлювати такі кондиціонери повинні профільні майстри). До того ж якщо не встигнути звернутися за послугами фахівців заздалегідь, бажано до початку сезону, ризикуєте провести літо в жаркій та задушливій квартирі.

Крім спліт-систем, бувають ще й мульти-спліт. Їхня головна відмінність – у кількості підключених внутрішніх блоків. У спліт-системи у зовнішнього блока – тільки один внутрішній, який розрахований на роботу в межах кімнати. У мульти-спліт – може бути до п’яти внутрішніх блоків різних типів (настінний, канальний, касетний, стельовий або колонний), які знаходяться в різних приміщеннях.

Такі кондиціонери часто встановлюють у заміських будинках або офісах. Їхні мінуси – висока ціна (внутрішній та зовнішній блоки окремо коштують від 10 000 грн) та складніша установка. Крім того, коли виходить з ладу зовнішній блок, то припиняють працювати всі внутрішні.

«Найпоширенішим варіантом для квартири вважається настінний кондиціонер, або спліт-система настінного типу, – резюмує Ігор Попов. – Його встановлюють у приміщеннях від 15 до 70 кв. м».

Як вибрати «захисника» від спеки

Разом з експертом ми розглянули основні параметри, на які варто звертати увагу під час покупки кондиціонера.

1. Тип двигуна

Двигуни в кондиціонерах бувають звичайними та інверторними.

Перші постійно вмикаються і вимикаються, щоб підтримувати потрібну температуру. Через це швидше зношуються і витрачають більше електроенергії.

Другі за рахунок інтелектуального управління автоматично регулюють свою потужність. Щоб охолодити кімнату, інвертор працює в максимальному режимі, а утримує потрібну температуру – вже на знижених обертах двигуна.

«Інверторні кондиціонери надійніші, довговічні та економлять електроенергію, – розповідає Ігор Попов. – Але чутливі до напруги мережі. А якщо інвертор вийде з ладу, доведеться робити дорогий ремонт».

2. Клас енергоефективності

Серед параметрів вибору також є класи енергоефективності – від A до G (по спадній). Але, за словами експерта, вони не настільки важливі, як кажуть виробники: «Всі кондиціонери працюють з ККД ± 300% – це співвідношення потужності охолодження до кількості споживаної електроенергії: що вищий цей показник, то ефективніший пристрій. Але, як правило, всі моделі мають близькі значення».

3. Потужність

«Кондиціонер – це звичайний тепловий насос, який перекачує тепло між вулицею і приміщенням, – пояснює Ігор Попов. – Вибір зводиться до потужності компресора: від цього залежить, скільки тепла або холоду отримає кімната і якими будуть тепловтрати».

Потужність побутових кондиціонерів коливається– від 2 до 7 кВт. Для квартири або офісу цього досить. У середньому, щоб охолодити або нагріти 10 кв. м площі, потрібен 1 кВт. Щоб розрахувати потрібне вам значення, розділіть площу кімнати, де будете встановлювати кондиціонер, на 10.

4. Рівень шуму

Як правило, шуму від зовнішнього блока кондиціонера в приміщенні ви не почуєте. Внутрішній зазвичай має діапазон 20-35 дБ, що можна порівняти з шепотом. Що нижчий цей показник, то краще.

Однак не завжди найнижче значення вказує на фактичний рівень шуму. Багато залежить від режиму роботи, а також від температури в приміщенні: якщо кондиціонер не справляється, він може автоматично перемкнутися на вищу швидкість, а отже, охолоджувати «голосніше».

5. Новий або б/в

«У кондиціонера немає спідометра, який би показував його “пробіг”», – коментує експерт. Тому складно зрозуміти, як його використовували, в якому режимі, відповідно – як швидко він вийде з ладу.

Б/в кондиціонер варто купувати, лише якщо ви впевнені, що він був встановлений нещодавно та якісно, ​​працював недовго, на нього є чеки й гарантія. В інших випадках краще не економити: «Може статися так, що гарантія закінчується за місяць, а кондиціонер зламається через півроку. Заощадивши на покупці б/в моделі, ви витратите ці гроші на виїзд майстра та на сам ремонт. Тому, якщо можна, робіть вибір на користь нових».

6. Гарантії виробника

Не всі виробники мають офіційні сервісні центри, куди можна звернутися у разі потреби. А повернути кондиціонер за гарантією неможливо – доведеться шукати фахівця з ремонту. Тому перш ніж купувати, дізнайтеся, на яке обслуговування ви можете розраховувати. Наприклад, це може бути гарантія на 2-3 роки та безкоштовний виклик майстра.

«Наприклад, хороший сервіс забезпечують такі марки, як Cooper & Hunter, Panasonic, Toshiba, Leberg, Medea, Samsung, Neoclima, Mitsubishi тощо, – каже Ігор Попов. – Якщо ж компанія на ринку не дуже давно, є ризик, що ви можете залишитися один на один з проблемою».

7. Додаткові можливості

Майже в усіх сучасних моделей є базові функції: вентиляція, осушення, обігрів, охолодження повітря, регулювання температури та положення пластин.

Але багато виробників пропонують і додаткові «плюшки», наприклад, іонізація, припливна вентиляція, зволоження, управління за допомогою Wi-Fi, стеження за присутністю тощо. Далеко не завжди ці функції реалізовані на належному рівні, а отже, необхідність в них зникає.

«Кондиціонер проганяє в середньому 600 м³ повітря на годину. Про повноцінну іонізації навряд чи можна говорити, оскільки з такою швидкістю він не зможе наповнити повітря від’ємно зарядженими частками. Якщо для вас дійсно важливе очищення, для цього краще мати окремий прилад, – пояснює Ігор Попов. – Водночас є дійсно корисні функції – наприклад, припливна вентиляція, яка доставляє свіже повітря з вулиці в приміщення, фільтруючи забруднення. Але вартість моделей, де вона є, вимірюється в тисячах доларів. Моя порада: замість дорогих і складних, краще виберіть простий пристрій, щоб увімкнути його могла навіть дитина».

Висновок: якщо ви розглядаєте кондиціонери в межах однієї цінової категорії, якісна різниця між ними буде майже непомітною. Досить раз на рік робити профілактичну чистку, і пристрій працюватиме довго та ефективно.

Текст: Світлана Васильченко

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як підібрати стиль одягу за типом фігури

Як підібрати стиль одягу за типом фігури: лайфгаки

Як вибрати одяг за типом фігури? ✔️ Як визначити свій тип та обирати стильні речі, які підкреслять ваші переваги ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.