За чистоту та наближеність до центру найкомфортнішим назвали Соборний: рейтинг районів Дніпра

1866
Додати
до обраних
Поділитися

Понад 1 000 дніпрян оцінили свої райони проживання за критеріями безпеки, чистоти, інфраструктури, якості транспортного сполучення та загальної якості життя. Найкращим за всіма показниками виявився Соборний район. Найменш комфортним для проживання визнали Самарський. Напередодні Дня міста, який відзначають 12 вересня, OLX Нерухомість ділиться результатами опитування, де дніпряни пропонують ідеї з покращення міста та оцінюють райони, в яких проживають.

Рейтинг районів Дніпра за 5-бальною шкалою

1. Соборний – 3,45

2. Центральний – 3,27

3. Індустріальний – 3,17

4. Новокодацький – 3,11

5. Шевченківський – 3,08

6. Амур-Нижньодніпровський – 2,76

7. Чечелівський – 2,74

8. Самарський – 2,69

Безпека

За безпекою Соборний район займає першу позицію із рейтингом у 3,2 балів. Саме тут дніпряни відчувають себе найбільш захищеними, а для покращення ситуації рекомендують «пити заспокійливе». Найнижче ж оцінили безпеку Амур-Нижньодніпровського району – лише у 2,65 балів із п’яти.

Платформа OLX Нерухомість запропонувала мешканцям Дніпра відповісти на запитання про те, що необхідно змінити на території районів, щоб відчувати себе у цілковитій безпеці. Результати показали, що жителі Новокодацького району пропонують встановити на вулицях більше камер відеоспостереження та носити з собою електрошокер – його безпеку оцінили у 2,82 балів з 5. У Шевченківському та Індустріальному відзначають нестачу поліцейських патрулів, зокрема піших. Жителі Самарського та Амур-Нижньодніпровського районів скаржаться на нестачу освітлення вулиць, а також пропонують створювати місцеві громади, щоб разом вирішувати питання безпеки.

Чистота

Найчистішим респонденти визнали Соборний район, відзначивши його екологічність та наближеність до річки, – 3,2 балів. Проте проблемним тут вважають звалище на ж/м Перемога-6. Оцінку вище, ніж в інших місцевостях, також отримали Центральний та Індустріальний райони – 2,88 із п’яти балів. В опитуванні OLX Нерухомість мешканці рекомендували, щоб у Амур-Нижньодніпровському районі вирішили питання із вивозом сміття та почистили берег озера, за показником чистоти він на останньому місці – 2,42 балів. А от у Шевченківському переймаються виглядом Європейської площі після свят.

Загалом дніпряни вбачають перспективу покращення ситуації у встановленні більшої кількості баків для сміття, кращій роботі комунальників, сортуванні відходів. Учасники опитування відзначили, що потрібно проводити глобальні соціальні кампанії з формування екозвичок.

Інфраструктура

За інфраструктурою у лідерах також Соборний – 4 бали із п’яти. Відкриті відповіді респондентів опитування показали: для більшого комфорту тут потрібно відкрити боулінг-клуб та побудувати нові спортмайданчики. В Індустріальному потрібні дитячі майданчики та лікарня, а ще – спортивний стадіон. У Новокодацькому відзначають дуже малу кількість розваг – жителям не вистачає кафе, ресторанів та ТРЦ. Також місцеві були б раді мати пляж чи басейн.

В Амур-Нижньодніпровському районі (3,11 балів) інші проблеми – тут не вистачає гарних асфальтованих доріг та зелених зон. Також респонденти рекомендують відкрити більше дитячих секцій. Опитані з У Чечелівському районі просять звернути увагу на відсутність пандусів – 2,76 балів із п’яти. Жителі Самарського району розповіли, що їм не вистачає місць для комфортного відпочинку та магазинів у приватному секторі. Для вирішення другої проблеми пропонують відкрити АТБ. До речі, саме цей район опинився на останньому місці за розвитком інфраструктури – 2,67 балів.

Транспортна інфраструктура

За цим показником лідером став Центральний район з максимальними 3,21 балів. Учасники опитування OLX Нерухомість стверджують: в Індустріальному районі потрібно включити до транспортної інфраструктури метро й автобуси або ж просто побудувати Hyperloop – 3,08 балів.

Жителі Амур-Нижньодніпровського нарікали, що немає зручної транспортної розв’язки, тому їм важко виїжджати з району, – 2,6 балів із п’яти. У Соборному та Центральному районах потрібно покращувати велоінфраструктуру, а у Чечелівському – звернути увагу на стан доріг на прибудинкових територіях.

Якість життя

За якістю життя на першому місці Соборний – 3,63 балів. Містяни розповіли, чому живуть у своєму районі. Район-лідер полюбляють за чистоту, екологічність, наближеність до центру та річки. В Індустріальному є все для сімей з дітьми та людей похилого віку – 3,54 балів із п’яти. Центральний обирають за зручну транспортну інфраструктуру, а Чечелівський – за тишу та спокій.

Шевченківський район люблять за те, що він зелений та має вдосталь скверів та парків для прогулянок, – 3,34 балів. За природу відзначили також Самарський, адже він наближений до Дніпра та лісу. Амур-Нижньодніпровський район сподобається тим, кому важливе оптимальне співвідношення ціни житла до його якості.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.