Де краще працювати – у Польщі або Чехії: що обирають українські трудові мігранти

8588
Додати
до обраних
Поділитися
Катерина Маєвська Автор

Польща та Чехія – на перших місьцях серед країн, які приваблюють українських заробітчан (третя у топі – Німеччина, згідно з опитуванням міжнародної рекрутингової групи EWL). Так, за даними OLX за жовтень 2020-жовтень 2021 року, пошуковий запит «робота в Польщі» вводили 20 399 разів, а «Чехія» – 3 154. Середня кількість відгуків на одну вакансію – відповідно 28,7 та 24,3.

Серед причин вибору цих країн – вища оплата праці, географічна та культурна близькість, а також високий попит на українських працівників. За даними Послів України у Польщі та Чехії, станом на 2021 рік у першій країні офіційно працює близько 1,5 млн наших громадян, у другій – понад 180 тис.

Де краще – у Польщі або Чехії, з якими можливостями та складнощами стикаються наші співвітчизники? Редакція блогу OLX запитала у Богдана Федика, директора агентства We Work, яке спеціалізується на працевлаштуванні українців у Польщі та Чехії.

Як правильно скласти резюме: підказки для лінійних працівників

Як працевлаштуватися у Польщі або Чехії

«Попит на роботу за кордоном серед українців стабільний – але змінюється напрямок міграції, – розповідає експерт. – Наприклад, ще кілька років тому найпопулярнішою для заробітків була Польща. Зараз ця країна залишається у топі, але поступово зростає популярність вакансій у Чехії».

Річ у тім, що ще два роки тому на чеському ринку було менше пропозицій для українців. Але економіка країни активно зростає, і з нею – кадровий голод у різних галузях. А у 2019 році держава вдвічі подвоїла квоту на прийом трудових мігрантів з України – до 40 000 на рік.

Польща або Чехія – де краще працювати? Однозначної відповіді немає. Богдан наголошує: у Польщі максимально простий та швидкий механізм працевлаштування. Для українців є багато вакансій, подаватися на які можна лише з біометричним паспортом: робоча віза попередньо не оформляється, але підписується офіційний трудовий договір із компанією, а термін роботи обмежений 90 днями. На підготовку документів у таких випадках йде від двох до десяти днів.

Що стосується оформлення робочої візи, то це займає від 2 тижнів до місяця і часто потрібно для працевлаштування на тривалий термін – до року, наприклад, на складному виробництві, де навчання займає лише один-два місяці.

За словами експерта, робота в Чехії – важливіша мета. На оформлення всіх документів потрібно від місяця до кількох, обов’язкова віза. Більшість вакансій передбачає зайнятість на три місяці, при цьому не всі кандидати готові заради такого нетривалого терміну стільки чекати на документи. Вакансії з працевлаштуванням на два роки пропонуються в основному тим працівникам, які хочуть переїхати до Чехії надовго або назавжди (після цього терміну віза може продовжуватися).

У Польщі максимально простий та швидкий механізм працевлаштування. Для українців є багато вакансій, подаватися на які можна лише з біометричним паспортом.

Яку роботу пропонують українцям

У Польщі та Чехії роботи для українців з різним рівнем кваліфікації – від найвищої до найнижчої – дедалі більше.

Лікарі та медсестри

Наприклад, за словами експерта We Work, останніми роками зріс попит на українських лікарів та медсестер. «Роботодавці готові спрощувати процедуру нострифікації (визнання) українських дипломів. Щоб претендувати на роботу в Польщі, медики мають знати польську мову, мати трирічний досвід, диплом лікаря, завірений консулом Польщі, та пройти у країні кваліфікаційне навчання», – зазначає Богдан.

Робочий та лінійний персонал

Серед популярних професійних категорій для працевлаштування – виробництво (від автопрому до м’ясокомбінатів та кондитерських фабрик), перевезення, будівництво, склади, готельний та ресторанний бізнес, прибирання. У кожній категорії – різні варіанти пропозицій. Наприклад, високий попит на водіїв вантажівок та легкових машин, і багато українців подаються на ці вакансії через простоту працевлаштування – достатньо мати права водія.

«Причому якщо раніше, наприклад, польські роботодавці шукали персонал через свої агенції з працевлаштування, зараз вони дедалі активніше звертаються безпосередньо до українських посередників, щоб прискорити процес, – ділиться досвідом експерт. – Наприклад, нам часто надходять такі запити».

За словами Богдана, у Польщі та Чехії також багато вакансій, які не потребують досвіду роботи та спеціальних навичок. «Потрібно виконувати прості монотонні операції, наприклад, упаковувати чи складати товари. Ще варіант такої зайнятості: виробництво повністю автоматизоване, і завдання співробітника – протягом зміни просто стежити за показниками роботи лінії», – розповідає експерт.

Економіка Чехії активно зростає, і з нею – кадровий голод у різних галузях.

Сезонна робота

Серед українців, які обирають Польщу та Чехію, популярні сезонні вакансії. Наприклад, навесні-влітку – у сфері гостинності. Причому багато людей можуть мати постійне працевлаштування в Україні, але вони їздять на сезонну роботу, взявши три-шість тижнів відпустки без збереження зарплати.

Специфічні вакансії

«Польські компанії пропонують багато вакансій для українців, коли роботу фактично потрібно виконувати в інших країнах із вищою оплатою праці, – доповнює Богдан. – Наприклад, працівники офіційно працевлаштовуються у польській будівельній фірмі, яка виконує роль підрядника на об’єктах у Бельгії чи Німеччині, і їдуть туди у відрядження».

Іноді роботодавці відкривають складні специфічні вакансії. Наприклад, команда We Work на запит польської компанії шукала підводних зварювальників для проведення робіт у Німеччині. Потрібно було спеціальне підтвердження кваліфікації, досвід та знання англійської. Але й оплату пропонували втричі вищу: $80 на годину (320 злотих, або близько 2100 грн), плюс – роботодавець оплачував усі супутні витрати, зокрема переліт.

В яких умовах працюють українські «блакитні комірці»: результати опитування 

На що звертають увагу українці: плюси роботи та життя у Польщі та Чехії

Зарплата

Головний чинник вибору вакансії – оплата праці. У Польщі та Чехії є багато пропозицій, де винагорода залежить від виробітку: що більше зробив за зміну, то більше отримав.

«Такі вакансії популярні серед молодих та сімейних людей, які мають багато сил, і заробіток – у пріоритеті. Вони готові працювати 12-14 годин на день, прагнуть потрапляти на нічні та вихідні зміни, оскільки вони оплачуються вище (+50-100%)», – пояснює експерт. Але уточнює, що є інші аудиторії. Наприклад, працівники зрілого віку, у яких вже великі діти: вони хочуть спокійно працювати вісім годин на день і комфортно жити.

Вилка оплати праці у Польщі – в середньому 14-17 злотих на годину (91-110 грн). Середня зарплата у Чехії для українців – 110-120 крон на годину (131-143 грн).

За даними OLX за вересень 2021 року, п’ятірка найоплачуваніших працівників у Польщі виглядає так:

Професія Середня зарплата, грн
Далекобійник 63 049, 11
Плиточник 57 193,33
Водій 53 306,78
Штукатур 47 750
Каменяр / муляр 47 561,99

У Чехії:

Професія Середня зарплата, грн
Масажист 85 000
Водій 60 886,3
Столяр / тесля 60 000
Охоронець / сторож 55 405
Тракторист 47 500

Обираючи вакансії, слід звертати увагу, яка саме зарплата вказується: брутто чи нетто, тобто до або після вирахування податків, бо сума може відрізнятися.

«Між Польщею та Україною підписаний договір про уникнення подвійного оподаткування. Якщо трудовий мігрант має сертифікат податкового резидента України, він може заплатити, наприклад, податок на доходи фізичних осіб у Польщі, а в Україні його буде зменшено на цю суму», – зазначає Богдан. Також у цій країні українські працівники можуть впливати на розмір відрахувань – наприклад, відмовитися від податку на приватне пенсійне накопичення, і цю суму не вираховуватимуть. Або відмовитися від державного медичного страхування та придбати приватне, якщо так вигідніше за тарифом.

Українські працівники прагнуть «конвертувати» будь-які переваги у живі гроші та отримати більше на руки, нехай навіть на пів злотого на годину.

Житло

Найчастіше роботодавці Польщі та Чехії забезпечують працівників дахом над головою. «Наприклад, можуть допомогти знайти житло чи надати спальне місце у хостелі чи гуртожитку, оплачувати чи ні комунальні послуги за співробітників. При цьому якість житла не завжди відповідає побажанням працівників», – розповідає експерт. Так, траплялися випадки, коли умови були поганими після попередніх мешканців і потрібен був час на усунення незручностей і ремонт.

Сімейним парам часто виділяють окреме житло (не кімнату, а квартиру чи будинок) – це додаткова мотивація для переїзду.

Співробітники, які приїжджають надовго або планують залишитися у країні назавжди, зазвичай орендують своє житло, а роботодавець може частково компенсувати вартість оренди. Наприклад, 20-50% середньої місячної вартості окремого комфортного житла, яка стартує від 1000 злотих (6500 грн) у Польщі та від 2000-4000 крон (2400-4800 грн) – у Чехії.

Соцпакет

У Польщі та Чехії багато пропозицій із додатковими «плюшками» – наприклад, оплатою спортзалу, проїзду, харчування. «Але найчастіше українські працівники прагнуть «конвертувати» їх у живі гроші та отримати більше на руки, нехай навіть на пів злотого на годину, – ділиться спостереженнями експерт. – Їхній пріоритет – заробіток, а не комфорт».

Якщо мігранти планують залишитися у новій країні назавжди, їх також цікавить просування на підприємстві. Такі можливості є: українські працівники можуть зарекомендувати себе та стати, наприклад, бригадирами. «Щоправда, знаю випадки, коли поляки навіть влаштовували з цього приводу страйки», – згадує Богдан.

Дедалі більше вакансій, особливо де потрібна висока кваліфікація, передбачають переїзд із сім’єю. «Наприклад, роботодавці зацікавлені в тому, щоби наші лікарі переїжджали на постійне місце проживання. У такому разі компанія допомагає їм знайти та орендувати житло, підшукати дітям садок чи школу. А партнерам співробітників дозволяється працевлаштуватися, наприклад, у магазин, на виробництво чи склад», – зазначає Богдан.

Зловмисники добре знають процес працевлаштування та винаходять нові способи обману людей.

Які труднощі чекають на мігрантів: мінуси роботи та життя в Польщі та Чехії

У тих, хто працевлаштовується за кордон, зокрема в Польщу та Чехію, виникає чимало труднощів.

Шахрайство

Причому зловмисники добре знають процес працевлаштування та винаходять нові способи обману людей. «Був випадок, коли сімейній парі з Дніпра шахраї надіслали поштою фальшиві запрошення на роботу, “намальовані” у Photoshop, – згадує Богдан. – Люди отримали його на руки та перерахували на картку 4000 грн, хоча за це взагалі не треба платити. Приїхали до Львова, щоб перетнути кордон із Польщею, але шахраї, звісно, припиинили брати слухавку… Вони знайшли в інтернеті нашу адресу і прийшли до офісу з проханням знайти їм іншу роботу, що було неможливо за “липовим” запрошенням». За словами експерта, лише за останній рік схожих випадків вони мали близько двадцяти.

Також шахраї часто пропонують нібито заощадити на послугах агенції з працевлаштування, але сплатити додаткові витрати – наприклад, проїзд автобусом, який нібито надасть роботодавець. «Пам’ятаю випадок, коли такі зловмисники зібрали з групи у кілька десятків людей по 2000 гривень готівкою», – розповідає Богдан.

Експерт зазначає: є й шахрайські схеми із нелегальними перевізниками. «Наприклад, мігранти платять за перетин кордону, а на місці виявляється, що обіцяної гарної вакансії немає – але є інша, на умовному найближчому м’ясному заводі. Люди змушені обирати між поверненням додому та гіршими умовами роботи, і вони зазвичай погоджуються на друге – адже вже витратили гроші», – каже експерт.

Як розпізнати вакансію-обманку: 7 правил безпеки для пошукачів

Нелегальне працевлаштування

Є багато випадків, коли українців не працевлаштовують офіційно. Наприклад, нещодавно в одному з польських воєводств виявили понад 300 нелегальних українських заробітчан, які працювали на складах. «Це слизька доріжка: якщо ви працевлаштовані неофіційно, то, наприклад, неможливо отримати допомогу у разі травми на виробництві», – наголошує експерт.

Складнощі в адаптації

Загалом Польщу та Чехію можна вважати вдалим вибором з погляду адаптації: багато мігрантів їздять у ці країни на заробітки регулярно, наприклад, щосезону. «А відмовляються зазвичай із двох причин. Перша – якщо очікування виявилися кращими за реальність – наприклад, не вдалося отримати достатньо робочих годин і людина заробила менше. Друга – якщо не зійшлися характерами, наприклад, с місцевим керівництвом або колективом», – резюмує Богдан.

Отже, що краще – Польща чи Чехія, якщо розглядати їх як країни для працевлаштування? Залежить від пріоритетів конкретного працівника. Процедура працевлаштування в Польщі для українців – простіша та швидша. Водночас економіка Чехії швидко зростає, тому кількість вакансій збільшуватиметься, плюс у цій країні пропонують вищу оплату праці.

 

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.