Як правильно скласти резюме: підказки для лінійних працівників

5342
Додати
до обраних
Поділитися

Компанії конкурують за лінійний персонал у всіх галузях. За даними аналітиків OLX Робота, в топі за попитом у першому півріччі 2021 року – торгівля, транспорт, виробництво, сільське господарство і домашній персонал.

Процес підбору спрощується: щоб влаштуватися на роботу, часто достатньо зателефонувати рекрутеру, написати в чаті або заповнити анкету. Чи не стало написання резюме прикладом застарілих звичок?

Але практика свідчить: грамотний і структурований опис свого досвіду допомагає швидше знайти гарну роботу. Як правильно скласти резюме? Редакція блогу OLX звернулася за порадами до експерта з масового рекрутингу з 10-річним досвідом, HR-директора мережі магазинів «Територія мінімальних цін» Вікторії Закарчевної.

Чому так важливо правильно складати резюме

Зараз на багатьох онлайн-майданчиках з пропозиціями роботи та кар’єрних ресурсах компаній є можливість відгукнутися на вакансію без резюме. «Але навіть у такому випадку рекрутер, найімовірніше, запропонує вам заповнити анкету – онлайн або напередодні співбесідм», – зазначає Вікторія Закарчевна.

Якщо ви заздалегідь підготуєте гарний зразок резюме – процес працевлаштування буде простішим і зручнішим. Не доведеться згадувати важливу інформацію – вона вже під рукою. А якщо заповнюєте анкету на сайті роботодавця – текст з резюме можна просто скопіювати і вставити в потрібні поля.

Що більше кваліфікації потрібно – то важливіше кандидату знати, як скласти резюме (CV). «Якщо ви претендуєте на лінійні позиції, як-от продавець-консультант або охоронець у магазині одягу, продуктів чи товарів повсякденного вжитку, то вимоги там мінімальні, – наводить приклад з роздрібної торгівлі експерт. – Але якщо хочете працювати в преміумсегменті – приміром, у бутіку з елітними брендами, критерії відбору будуть суворішими».

Зв’язатися з багатьма кандидатами неможливо просто тому, що вони написали не ту цифру в номері телефону

Яку інформацію включити в резюме

Контакти

«Здавалося б, це очевидно, але найважливіше – правильно вказати контактні дані. З досвіду, це популярна помилка: зв’язатися з багатьма кандидатами неможливо просто тому, що вони написали не ту цифру в номері телефону», – розповідає Вікторія.

Будьте уважні, вкажіть один-два актуальні номери, оптимально – прив’язаних до мессенджерів (наприклад, WhatsApp, Viber або Telegram). «Так рекрутеру буде простіше надіслати вам потрібну інформацію, наприклад, адресу й час співбесіди, – пояснює експерт. – Та й ви зможете оперативно уточнити потрібні деталі».

Досвід

Вкажіть кілька останніх місць роботи в такому форматі:

– компанія;

– галузь;

– період роботи;

– посада;

– короткий опис обов’язків.

«Досвід потрібен не для всіх вакансій. Наприклад, для некваліфікованих посад, як-то комірники або вантажники, стаж не має значення, – ділиться Вікторія Закарчевна. – А ось для касира знання касової дисципліни буде перевагою. Хоча багато роботодавців готові навчати з нуля таких працівників».

Вибірково дотримуйтеся популярних порада про те, як скласти ідеальне резюме. Приклад: «Пишіть про свій досвід через досягнення». «Ця рекомендація актуальна для кваліфікованих фахівців і керівників, наприклад, товарознавців та адміністраторів. Коли подаєтеся на такі вакансії, вкажіть свої досягнення: можливо, ваш магазин перевиконав план продажів або ви підвищили показники лояльності покупців, – коментує Вікторія Закарчевная. – Якщо ж позиція лінійна, головне досягнення на ній – виконувати роботу відповідно до стандартів. Наприклад, у бригаді ресторану швидкого харчування – швидко й правильно готувати бургер. Писати про це окремо не обов’язково».

Поради рекрутера «блакитним комірцям», як привернути увагу роботодавців

Чи може досвід зашкодити створенню професійного резюме, причому не брак кваліфікації, а навпаки – надлишок? «Через пандемію і локдауни багато магазинів закрилися, робочих місць стало менше. Тому зросла кількість випадків, коли, наприклад, адміністратори відгукуються на позиції продавців-консультантів», – ділиться досвідом експерт. За словами Вікторії, це не стане причиною відмовити кандидатов. Головне – його готовність починати з нижчої позиції. Наприклад, у ритейлі часто трапляється так, що всі керівники компанії – це внутрішні кандидати, які виросли до топових посад, тому починати в будь-якому випадку доведеться зі стартової позиції.

До речі, навіть якщо ви претендуєте на початкову посаду (наприклад, продавця), не бійтеся вже в резюме вказати, що хочете вчитися і просуватися в кар’єрі: «Роботодавці звертають увагу і часто створюють умови для зростання людей, націлених на розвиток. З досвіду, такі «зірочки» з мотивацією заявляють про себе вже на тренінгу для новачків, а потім швидко розкриваються в роботі».

Навички

Це важлива додаткова інформація в резюме. Набір потрібних навичок залежить від специфіки посади в конкретній компанії. Наш експерт пояснює різницю на прикладі продавців-консультантів: «Якщо посада передбачає активні продажі та консультування, то роботодавець віддасть перевагу кандидату зі знанням спеціальних технік (наприклад, робота із запереченнями). А в продуктовому ритейлі або мас-маркеті це не обов’язково».

Перш ніж написати резюме, згадайте свої обов’язки на попередніх роботах – які специфічні навички вам вдалося отримати? Що більше у вас цінних умінь, то краще. «Наприклад, якщо у вас є досвід проведення інвентаризації, роботи з прийомом товарів, переоцінкою або ви брали участь у відкритті нових магазинів – вкажіть це в резюме. Якщо в компанії теж потрібно виконувати схожі завдання – ця інформація зробить вас фаворитом серед пошукачів», – підказує Вікторія.

Не бійтеся вже в резюме вказати, що хочете вчитися і просуватися в кар’єрі

Освіта

У цьому розділі вкажіть вашу основне освіту, наприклад, у виші або професійно-технічному училищі: роки навчання і напрям. Особливо якщо вона пов’язане зі сферою, де ви шукаєте роботу. Якщо ви проходили додаткове навчання, наприклад, тренінги або майстеркласи із сервісу або курси підвищення кваліфікації – перерахуйте і їх.

Специфічні особливості

У масовому підборі є вакансії, на які через проблеми зі здоров’ям можуть подаватися не всі кандидати. «Це важливий критерій для роботодавців. Тому якщо ви готові, наприклад, до нічної роботи, тривалих змін «на ногах», ротацій і частих відряджень в інші міста – напишіть про це в резюме», – радить Вікторія Закарчевна.

Також для багатьох вакансій – наприклад, водіїв та охоронців, важливі наявність водійських прав та досвід керування авто. Якщо вони у вас є, вкажіть категорію і кількість років.

Як скласти резюме – Офіційний блог OLX.ua
HR-директор мережі магазинів «Територія мінімальних цін» Вікторія Закарчевна

Яку інформацію не потрібно писати в резюме

Розповідаючи, як правильно скласти резюме, експерт також згадала, яка інформація може бути зайвою і «перевантажити» текст.

Пошта і соцмережі

Лінійному персоналу можна не писати адресу електронної пошти або вказувати посилання на профілі в соціальних мережах. Хоча за потреби рекрутери все-таки можуть перевірити їх самі, тому стежте за тим, що там публікуєте.

Особистісні якості

«Немає сенсу перераховувати особистісні якості, як-то стресостійкість і уважність. Їх рекрутер оцінюватиме на співбесіді, а керівник – на випробувальному терміні», – розповідає експерт.

Топ-5 «антикризових» навичок: як їх проявити на співбесіді

Хобі

Писати про свої хобі теж не обов’язково, якщо вони не пов’язані з роботою. Але, наприклад, якщо ви цікавитеся модою, то, найімовірніше, зможете краще проявити себе в магазині одягу, пристрасть до кулінарії стане відправною точкою для розвитку в ресторанній сфері, а книголюби – мотивовані продавці в точках продажів літератури.

Фото

Ви можете додати в резюме своє фото, обов’язково – хорошої якості, портрет або середній план (не фото з документів або груповий знімок з тваринами чи іншими людьми). Але це не обов’язково, оскільки у пріоритеті у роботодавців все-таки ваші особистісні якості, як-то ввічливість і клієнтоорієнтованість, а їх оцінять вже на інтерв’ю та випробувальному терміні.

Згадайте свої обов’язки на попередніх роботах – які специфічні навички вам вдалося отримати? Що більше у вас цінних умінь, то краще

Як роботодавець за резюме може викрити обман

Як правильно написати резюме, щоб не відштовхнути рекрутера, якщо кандидату є що приховувати? Чи можна не розповідати ті чи інші факти зі своєї біографії або, навпаки, прикрасити досвід?

За словами Вікторії Закарчевної, такі спроби серед пошукачів зустрічаються: «Але це не має сенсу. Найчастіше кандидатів додатково перевіряє служба безпеки, особливо якщо робота пов’язана з матеріальними цінностями або даними клієнтів. Наприклад, інформацію про судимість, звільнення за крадіжку, роботу в нетверезому стані точно знайдуть».

Часта зміна компаній

Рекрутерів насторожує, якщо кандидат працював у багатьох компаніях, наприклад, всього лише місяць. «Таких пошукачів називають «парашутистами». Звісно, це не завжди ознака ненадійного співробітника – наприклад, це може бути молода людина, яка ще шукає себе. Але, найімовірніше, причини частої зміни роботи додатково перевірять служби кадрів та безпеки», – зазначає експерт.

Перерви в роботі

Питання можуть викликати й інші особливості резюме. Наприклад, великі перерви в роботі. Якщо можливо, краще відразу вказати причину – наприклад, відпустка з догляду за дитиною, навчання або робота за кордоном.

7 проблемних місць у досвіді, і як пояснити їх роботодавцю 

Вік

Часто кандидати приховують щось про себе, оскільки впевнені, що це завадить отримати роботу. Наприклад, занадто юний або зрілий вік. «Але на ринку праці дедалі менше проявів дискримінації, особливо в масовому наймі – компаніям критично не вистачає робочих рук», – коментує експерт.

Питання лише в тому, щоб підібрати дійсно відповідну роботу. Наприклад, у торговій мережі Вікторії відмінно проявляють себе як молоді люди, так і працівники передпенсійного віку, причому часто другі навіть можуть дати фору першим в активності і швидкості. Головне – відсутність протипоказань за здоров’ям.

При цьому студенти й випускники часто сприймають роботу як «розвагу з елементами дисципліни». Тому цифровому поколінню – кандидатам 20+, найімовірніше, буде цікавіше працювати в іншій галузі, наприклад, магазинах гаджетів.

Невідповідний досвід

Пошукачі уникають вказувати в резюме, що працювали в галузі, яка не пов’язана з вакансією. «Насправді працевлаштуванню на лінійну позицію це не завадить. Наприклад, у нашій торговельній мережі працює старший комірник, у минулому – вчитель історії. Не тільки працьовитий і прекрасно справляється з обов’язками, але й продовжує виконувати свою «місію»: навчає колег історії, і вони з цікавістю розширюють кругозір», – розповідає Вікторія Закарчевна про співробітника, вимушеного переселенція з Луганської області.

Крім служби безпеки, і самі рекрутери мають навички перевірки досвіду кандидата. Якщо їх щось бентежить (наприклад, вони сумніваються, що у людини є зазначений досвід), вони просять навести приклади і розкрити деталі, а також збирають рекомендації з попередніх місць роботи. Краще нічого не приховувати в резюме: прогалини в досвіді старанний співробітник заповнить за допомогою навчання і практики, а ось людину, схильну до обману, навряд чи захочуть запрошувати до команди.

На ринку праці дедалі менше проявів дискримінації, особливо в масовому наймі – компаніям критично не вистачає робочих рук

Як написати резюме: пам’ятка для кандидатів

1. Вказуйте тільки правдиву інформацію про себе.

2. Перевірте, що всі номери телефонів для зв’язку ви вказали правильно.

3. Опишіть свій досвід (компанії, посади, обов’язки), освіту, навички.

4. Виключіть зайву інформацію: електронну пошту, особистісні якості, хобі.

5. Якщо додаєте фото – важливі гарна якість і нейтральний фон.

6. Виправте помилки та одруківки: скористайтеся сайтами для перевірки грамотності.

7. Відформатуйте текст: зробіть шрифт однакового стилю й розміру.

Приклад резюме

Якщо ви не хочете створювати резюме з нуля, можна скористатися новою можливістю на OLX для шукачів – Профілем кандидата.

Заповніть його: вкажіть особисті дані, освіту, досвід роботи, вміння і навички, хобі. До слова, якщо заповните профіль щонайменше на 75%, отримуватиме від нас рекомендації підхожих вакансій. Завдяки Профілю кандидата ви отримуєте готове резюме.

За потреби його можна завантажити з OLX у PDF-форматі і надіслати роботодавцеві. Профіль кандидата доступний на десктопі, в мобільній версії сайту, а також для користувачів Android. Розташований у спеціальному розділі у Мій профіль.

Як скласти резюме – Офіційний блог OLX.ua

Як знайти Профіль кандитата на OLX?

1. Увійдіть у свій профіль на OLX. Якщо його немає – створіть. Це дуже просто!

2. Перейдіть з меню у розділ «Профіль кандидата».

Є профіль – є робота: мегаоновлення на OLX Робота для кандидатів

3. Оберіть вкладку «Шукаю роботу» та натисніть «Створити ваш Профіль кандидата».

Є профіль – є робота: мегаоновлення на OLX Робота для кандидатів

4. Скористайтеся нашою інструкцією, щоб якомога краще заповнити Профіль кандидата.

Створити Профіль кандидата

Текст: Катерина Маєвська

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.