Карта кібершахрайств: як обманюють користувачів в Україні та ЄС

3313
Додати
до обраних
Поділитися

За останні пів року 45% українців, які купують в інтернеті, стикалися зі спробами онлайн-шахрайства. Така кількість відповідає показникам активності кіберзлодіїв у країнах ЄС. З 2020 року кількість атак у кіберпросторі проти українців збільшилася удвічі. Водночас користувачі зі всіх країн, де проводили опитування, все ще не хочуть звертатися в поліцію через кіберзлочини під час шопінгу.

OLX Україна спільно з колегами з OLX Group з чотирьох країн провели паралельні онлайн-опитування щодо безпеки в інтернеті серед 100 тис. респондентів.

З 2020 року кількість українців, що стикнулися з шахрайством під час шопінгу в інтернеті, збільшилася з 22% до 45%, «обійшовши» мешканців Болгарії та Португалії. Там цей показник складає 40%. Проте в Україні – не найвищі показники з кібершахрайства. У Польщі з фішингом стикнулися 50% користувачів, а в Румунії – 60%.

Найбільш обізнаними про шахрайство з фейковими сайтами (фішинг проти покупців та продавців) виявилися жителі Румунії – 79%. В Україні ж цей показник складає 48%, а в Польщі – 54%.

Важливо зазначити, що 76% українців*, які стикнулися з фішингом у 2021 році, – не втратили гроші завдяки уважності, знанням правил та вчасному зверненню до служби підтримки сайту. У 2020 році ця цифра була менша на 14 відсоткових пунктів (62% не втратили гроші).

У порівнянні з аналогічним опитуванням OLX у 2020 році, серед наших громадян значно знизилася частка тих, хто поскаржиться поліції. Однак після зустрічі з шахраєм представники перелічених країн ЄС та України поводяться однаково: більшість намагатиметься розв’язати проблему самостійно, а до поліції чи місцевої влади звертатиметься тільки кожний десятий.

Що ви робите, якщо стикаєтеся із шахрайством в інтернеті?
(оберіть декілька варіантів)
Україна Польща Болгарія Португалія Румунія
Звертаюся до служби підтримки онлайн-ресурсу 17% 24% 13% 14% 17%
Звертаюся в поліцію 10% 9% 10% 10% 13%
Не роблю нічого 26% 19% 77% 76% 70%

Цікаво, що й жителям Польщі, і українцям у переважній більшості випадків сторонні посилання на шкідливі сайти надходили у месенджери:

● У Польщі 83% опитаних отримували шкідливі посилання у WhatsApp, натомість в Україні – це був Viber і теж — 83% від усіх атак.

● Фішингове посилання отримали через SMS тільки 6% учасників опитування в Україні та 18% – у Польщі.

● За допомогою спам-розсилки через пошту атакували 2% опитаних в Україні та 10% – у Польщі.

59% користувачів з Румунії, Португалії та Болгарії відповіли, що припинили розмову, отримавши фішингове посилання. Натомість у Польщі учасники опитування знають, що не варто повідомляти стороннім особам платіжні дані (79%) та відкривати посилання від малознайомих людей (75%), а спілкуватися варто тільки в межах OLX (69%).

«Загалом, за даними Всесвітнього економічного форуму, кіберзагрози вже увійшли до п’яти головних ризиків для світової економіки. Низький рівень довіри та відносно невелика кількість звернень до поліції як у ЄС, так і в Україні створюють широкий простір для протизаконних дій. Зараз уже 40% українців знають, що надіслані посилання від малознайомих людей можуть бути шахрайською атакою, тому не відкривають їх і не обговорюють фінансові питання в месенджерах. 15% користувачів дізналися про це завдяки нашому освітньому сайту Онлайн[за]хист. Водночас у Польщі такі знання мають 75% користувачів, і українцям точно є до чого прагнути в напрямі особистої кіберграмотності», – зазначив Віктор Нобіуз, керівник відділу бізнес-аналітики OLX Україна.

*Агреговані дані за кількістю офіційних звернень продавців та покупців в Службу підтримки OLX Україна.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.