Безпечні поїздки для найменших: як вибрати дитяче автокрісло

1328
Додати
до обраних
Поділитися
Ксенія Аксенченко, Інна РозумнаАвтор

За даними МОЗ, використання автокрісла на 60% знижує ймовірність дитячої смертності та отримання серйозних травм під час аварій. Як вибрати автокрісло для дитини – читайте у матеріалі.

Що каже законодавство

Основні питання перевезення неповнолітніх регламентуються у постанові Кабінету Міністрів України «Про правила дорожнього руху». Відповідно до цього документа, у легковому авто заборонено перевозити дітей зростом до 145 см без спеціального утримувального засобу з ременями безпеки.

Крісло розміщується у салоні на середньому або задньому ряді. Перевозити малюка до трьох років можна й на передньому сидінні: при цьому автокрісло слід встановити проти напрямку руху і вимкнути подушку безпеки. Виріб повинен відповідати вазі та зросту дитини. Важлива умова: малюк обов’язково має бути пристебнутий.

За недотримання цих правил передбачається адміністративна відповідальність. У 2019 році Верховна Рада України ухвалила Закон №224-IX, який регулює та регламентує розмір штрафів для порушників: у разі перевезення дітей без автокрісла водієві доведеться заплатити – 510 грн, а якщо це повториться протягом року – 850 грн.

Окреме питання, що цікавить багатьох батьків: до якого віку діти їздять в автокріслі? Наразі в українському законодавстві немає цієї норми (раніше офіційно дозволялося з 12 років). В оновленому варіанті є такі правила дорожнього руху: дитяче крісло може не встановлюватися для пасажирів зі зростом понад 145 см.

Ще один нюанс — перевезення дітей на передньому сидінні. Це можливо у двох випадках. По-перше, якщо є дитяче крісло на передньому сидінні, поїздки можливі від народження до трьох років. По-друге, без автокрісла та будь-яких інших пристосувань спереду подорожувати можна дітям, вищим за 145 см (без прив’язки до віку).

Звертайте увагу, на який зріст та вагу дитини розраховане конкретне автокрісло – тоді поїздка буде максимально комфортною.

Вибираємо дитяче автокрісло: важливі критерії

Правильний вибір автокрісла забезпечує комфорт і безпеку дитини під час поїздок містом, довгих подорожей, а також у разі виникнення аварійної ситуації.

Під час купівлі зверніть увагу на відповідність виробу зросту, вазі та віку дитини. Віддавайте перевагу продукції відомих брендів, наприклад, Britax Romer, Maxi-Cosi, Chicco, Cybex, Anex. Виробники пропонують також універсальні моделі, які поєднують кілька вікових груп в одній. Розглянемо класифікацію дитячих автокрісел докладніше.

Вибір за вагою та віком

Існує п’ять груп автокрісел, кожна з яких призначена для певного співвідношення ваги та віку дитини. Є й універсальні категорії, що об’єднують у собі характеристики одразу декілько моделей завдяки трансформації. Розповсюджене питання для охочих придбати автокрісло: з якого віку воно потрібне? Правильна відповідь: від народження. Отже, розглянемо п’ять категорій.

0

Підходить дітям від народження до пів року. Розрахована на вагу до 10 кг. Такий виріб також називають автолюлькою. Модель мало важить, зазвичай продається зі спеціальною ручкою для перенесення. Пристрій розташовують на двох задніх сидіннях перпендикулярно напрямку руху. Малюк пристібається спеціальними внутрішніми ременями. Вибираючи вдалий варіант крісла для новонародженого, зверніть увагу на модель Maxi-Cosi Coral 360 з поворотним механізмом на 360 ° та сумісністю з колясками бренду, завдяки чому виріб можна використовувати на лише в авто.

0+

призначена для малюків вагою до 13 кг (0-12 місяців). Автолюлька-переноска відмінно підходить для найменших. Фіксується за допомогою основних ременів безпеки проти руху: таке розташування захищає малюка у разі фронтального удару. Вироби цієї категорії можна використовувати у комплекті з базою Isofix. Серед популярних моделей – Cybex Aton Q, Takata Mini та Concord Air Safe.

Положення, як і в попередньому варіанті, передбачає розташування напівлежачи та спинкою вперед.

1

Повноцінне автокрісло для дітей вагою 9-18 кг, вік – від 9 місяців до 4 років. Встановлюється у напрямку руху та фіксується на сидінні за допомогою системи Isofix та/або ременя безпеки. Зверніть увагу на зручну модель Chicco Oasys 1 Isofix або Maxi Cosi Pearl із сімома положеннями висоти підголовника.

Вирішуючи, як вибрати автокрісло, зверніть увагу на більшу кількість положень у цій категорії (однак це характерно не для всіх моделей). Корисна опція — наявність положень і для сну, і для сидіння.

2

Вироби з другої групи розраховані на дітей від 15 до 25 кг, вік – від 3 до 7 років. Крісло кріпиться до сидіння за допомогою системи Isofix, а дитина фіксується ременів безпеки машини, що пропускаються через спеціальні напрямні. У «чистому вигляді» ця категорія зустрічається рідко: набагато частіше у продажу можна побачити моделі груп 1-2 (наприклад, Britax Romer King II) та 2-3 (наприклад, Recaro Mako Elite 2).

3

Рішення для дітей 3-12 років, вага – до 36 кг. Також воно відоме як дитяче автокрісло-бустер, яке кріпиться тільки штатними ременями (звичайні ремені авто, які розраховані на дорослу людину) і виглядає як подушка без спинки. Вдалі моделі бустерів – Siger Booster Fix з двома видами кріплень та підлокітниками, RANT Flyfix з невеликою спинкою та крісло Peg-Perego Viaggio Shuttle, виконане у класичному дизайні.

Отже, резюмуємо для охочих придбати автокрісло-бустер: з якого віку воно дозволяється? За законом така накладка актуальна, коли маленький пасажир має зріст від 125 см та/або вік від 7 років.

Однак варто розуміти, що функціонал виробів у плані зміни положень, підтримання хребта мінімальний — фактично це вкладиш для додавання зросту, якого не вистачає. Тож вирішуючи, яке автокрісло краще, зверніть увагу на варіанти зі знімною спинкою. У таких моделях не доведеться вибирати, що краще: бустер чи автокрісло, адже поєднуються обидва рішення.

Якщо параметри дитини не відповідають стандартній класифікації, вибирайте моделі із сусідніх груп.

Класифікація за зростом дитини

Раніше виробники пропонували орієнтуватися лише на вік та вагу дитини. Але у 2013 році запровадили новий європейський стандарт безпеки – ЕСЕ R129 (i-Size). Тепер можна вибирати дитяче автокрісло за зростом. Ззаду на оранжевій бирці виробу вказується допустимий діапазон:

  • 40-85 см;
  • 40-105 см;
  • 40-146 см;
  • 80-105 см;
  • 80-145 см;
  • 100-145 см.

Радимо звертати увагу, на який зріст та вагу дитини розраховане конкретне автокрісло – тоді поїздка буде максимально комфортною.

Універсальне автокрісло: «так» чи «ні»

Універсальне (комбіноване) дитяче автокрісло – фіксувальний пристрій в автомобілі, який завдяки конструкції одночасно підходить дітям з різних вікових категорій. Поєднує в собі відразу три вікові групи (1-3), можна розмістити дитину віком від 9 місяців до 12 років.

У яких випадках варто придбати універсальну модель:

  • для малюка від 1,5 до 2,5 років, коли йому вже не підходять вироби 1-ї групи, а 2-гу та 3-тю використовувати ще рано;
  • рідкісні подорожі. Якщо ви нечасто їздите на авто, універсальний варіант підійде вам більше за інших;
  • обмежений бюджет. Вибирайте універсальну модель, якщо у вас немає фінансової можливості міняти автокрісло відповідно до віку та зросту дитини.

Найпросунутіші типи кріплення – Isofix, Latch та SuperLatch.

Головна перевага універсальної моделі – тривалість використання. Вам не доведеться купувати нове автокрісло, коли дитина виросте. Для зручності в комплекті є ортопедичні вкладиші, що знімаються, і внутрішні п’ятиточкові ремені. Спинку та підлокітники можна регулювати за висотою, а підголовник зняти. Деякі пристрої можна зробити бустером – сидінням без спинки для дітей віком 7-12 років.

Основний недолік універсальних автокрісел-трансформерів – у їхній назві. Адже важко знайти таке крісло, яке буде однаково зручним для піврічного малюка та дванадцятирічного підлітка. Так, згодом виробники створюють дедалі вдаліші моделі, але вони програють у безпеці та комфорті тим, які призначені для певного віку, ваги та зросту дитини.

Типи кріплення автокрісла в машині

Автомобільні ремені

Найпопулярніший метод, оскільки дозволяє зафіксувати будь-яке дитяче крісло. Як кріпиться автокрісло в цьому випадку? Вироби з груп 0, 0+, 1 фіксуються у цьому випадку кріпляться до сидіння машини, а безпеку малюка забезпечують три- або п’ятиточкові ремені. У разі використання виробів із другої та третьої груп дитина фіксується ременем безпеки машини разом із автокріслом.

Isofix

Таке кріплення відповідає міжнародним стандартам безпеки та являє собою металеві напрямні та спеціальні скоби, вбудовані в сидіння. Правила встановлення автокрісла та списки моделей автомобілів, до яких підходить Isofix, вказуються в інструкції.

Як основне кріплення Isofix використовують для автокрісел груп 0+/1 (вага – до 18 кг). В інших випадках ця система є допоміжною і використовується в «тандемі» зі штатним ременем авто.

Тож що таке кріплення Ізофікс? Особливості фіксації передбачають кріплення безпосередньо на скоби машини, які ви знайдете під спинкою сидіння.

Якщо купуєте вживане автокрісло, попросіть продавця зняти відео, а ще краще – вибирайте варіанти у вашому місті, які можна оглянути особисто.

Latch та SuperLatch

Від Isofix ці системи відрізняються кріпленнями на самому кріслі. Замки на автокріслі з Latch і SuperLatch знаходяться не на металевій рамці, а на міцному ремені, розташованому з обох боків виробу. Це різновид удосконаленого Isofix, який прийшов на зміну його важким металевим застібкам.

Металеві карабіни забезпечують надійне кріплення виробу безпосередньо до спинки сидіння, що покращує ергономіку, збільшує комфорт та забезпечує вищий рівень безпеки у разі ДТП.

Ці різновиди ременів безпеки є простими та надійними, але рідше застосовуються в європейських країнах.

Яке автокрісло краще: нове або б/в

Однозначної відповіді на це запитання немає: все залежить від ваших уподобань і бюджету. Нове автокрісло коштуватиме дорожче. Залежно від бренду покупка обійдеться від 2 до 15 тис. грн. Є й дорожчі вироби. На OLX ціни моделей стартують від 250 грн. Але брендові пристрої в гарному стані можна придбати щонайменше за 1-2 тис. грн.

Вибираючи дитяче автокрісло, скористайтеся нашими порадами:

  • за фотографіями не завжди легко визначити реальний стан речі. Попросіть зняти відео, а ще краще – вибирайте варіанти у вашому місті, які можна оглянути особисто;
  • якщо ваша дитина страждає на алергію, перед купівлею дізнайтеся, чи перевозили в автомобілі тварин;
  • дізнайтеся, чи потрапляли з кріслом у ДТП, — звичайно, тут більше питання в порядності покупців, адже після аварії виріб не придатний для використання;
  • роздивіться зовнішній стан — усім, хто цікавиться, як правильно вибрати автокрісло б/в, варто роздивитися функціонування ременів безпеки, стан пластику, чохлів.

Ще один лайфхак — порівняти з вартістю аналогічного нового крісла, щоб розуміти, наскільки вигідною є покупка.

Які аксесуари потрібні до дитячого автокрісла

Корисні та функціональні аксесуари зроблять поїздку комфортнішою для всіх пасажирів автомобіля:

  • сонцезахисні шторки або знімний екран;
  • літній чохол із повітронепроникного гігроскопічного матеріалу;
  • захисні чохли на переднє сидіння;
  • додаткові дзеркала заднього виду;
  • підставка під ноги;
  • подушка-вкладиш;
  • підставка-органайзер для пляшечки, ігрове кермо тощо.

У разі перевезення дітей без автокрісла водієві доведеться заплатити штраф – 510 грн, а якщо це повториться протягом року – 850 грн.

Підіб’ємо підсумки: як вибрати ідеальне автокрісло

  1. Пам’ятайте, що за законодавством вам не обійтися без автокрісла у разі перевезення дитини зростом до 145 см.
  2. Вибирайте дитяче автокрісло за зростом, який вказаний ззаду на бирці, та орієнтуйтеся на класифікацію виробів за віком та вагою. Якщо параметри дитини не відповідають стандартній класифікації, вибирайте моделі із сусідніх груп.
  3. Найпросунутіші типи кріплення – Isofix, Latch та SuperLatch.
  4. Перш ніж купувати вживане дитяче автокрісло, важливо заздалегідь дізнатися всі нюанси у продавця або замовляти самовивозом у вашому місті.
  5. Додаткові аксесуари до виробу (захисні чохли, підставки, подушки-вкладиші тощо) покращать якість поїздки.
  6. Найважливішими є параметри безпеки, тому під час покупки крісла, що було у використанні, варто пересвідчитися, що на ньому не потрапляли в аварію.
  7. В жодному разі не використовуйте виріб, що не відповідає параметрам зросту чи віку дитини.
  8. Якщо у вас є машина, краще за все ще до появи малюка придбати дитяче автокрісло — закон наполягає, що виріб має бути від народження, тобто свою першу поїздку в кріслі дитина здійснить уже в день виписки з пологового.

Вибір дитячого автокрісла – непросте, але дуже важливе завдання для батьків. Скористайтеся нашими порадами, і нехай кожна ваша поїздка буде комфортною та безпечною.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як підібрати стиль одягу за типом фігури

Як підібрати стиль одягу за типом фігури: лайфгаки

Як вибрати одяг за типом фігури? ✔️ Як визначити свій тип та обирати стильні речі, які підкреслять ваші переваги ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.