Як «блакитним комірцям» підготуватися до співбесіди (зокрема, під час війни): 12 складних запитань

2583
Додати
до обраних
Поділитися
Катерина МаєвськаАвтор

Співбесіда – це завжди стрес, а коли у країні війна – зібратися та якісно підготуватися до інтерв’ю й поготів складно. Тому відповіді на можливі запитання краще продумати заздалегідь. Як на ті, що рекрутери ставлять традиційно, так і на нові – викликані війною. На що звернути увагу – редакції блогу OLX допомогла розібратися Юлія Істапенко, HR-експерт і рекрутер із 16-річним досвідом, зокрема й у роботі з лінійним персоналом.

Не тільки ЄС: в яких країнах шукають роботу українці під час війни

1. «Як ви пристосувалися до життя під час війни?»

Це питання, на жаль, стало надзвичайно актуальним після початку повномасштабного вторгнення росії. «Наприклад, якщо ви переїхали в інший регіон, рекрутери можуть запитувати, звідки та за яких обставин, самі чи з родиною, чи маєте житло, орендуєте його або користуєтеся допомогою волонтерських центрів, чи є у вас знайомі або родичи в місті, чи збереглися ваші документи», – розповідає Юлія Істапенко.

Розкажіть лаконічно про обставини, які склалися у вашому житті. Це допомагає зрозуміти, що компанія зможе зробити для вас як працівника. Наприклад, деякі роботодавці пропонують працевлаштувати ще й родичів, а також надають житло, допомагають із відновленням документів і оформленням соціальних виплат.

Також компанії оцінюють емоційний та психологічний стан потенційного співробітника. Через війну ментальне здоров’я чи не всіх українців похитнулося, проте працедавцям важливо, щоб людина була достатньо стабільною для виконання роботи та спілкування з колективом. Тому перед співбесідою особливо подбайте про свій фізичний та психологічний стан: за можливості виспіться, підготуйтеся, прийдіть завчасно, щоб зменшити рівень стресу.

«Будьте готові розказати, в якому режимі можете працювати – повний або неповний день, в офісі / на виробництві чи тільки віддалено. До речі, якщо роботодавець не практикує дистанційну співпрацю, проте сама робота це дозволяє і ви маєте успішний досвід – розкажіть про нього. Є шанс, що компанія погодиться спробувати», – радить експерт.

Чесна комунікація вже на співбесіді збереже час і зусилля обох сторін.

2. «Чи готові ви працювати в небезпечних умовах?»

На жаль, під час війни робота може передбачати такі обставини – наприклад, коли треба працювати в зоні, яка перебуває під обстрілами, чи виїжджати на території, поблизу від яких ведуться активні бойові дії.

Чи погоджуватися – зважити «за» і «проти» може тільки кандидат. «Проте якщо ви відповідаєте ствердно – задля своєї безпеки поцікавтеся, які засоби захисту працівників пропонує компанія. Наприклад, чи є доступні укриття, а також трансфер, якщо робочий час виходить за межі комендантської години», – радить Юлія. Також зазвичай компанії встановлюють доплати працівникам, які виконують свої обов’язки в небезпечних умовах – можна поцікавитися й цим.

3. «Розкажіть про себе»

Здавалося б, питання дуже просте, проте воно заганяє в глухий кут багатьох кандидатів.

«Часто люди дивуються – навіщо повторюватися, адже все є в резюме, – розповідає Юлія Істапенко. – Проте так рекрутери перевіряють, чи усвідомлює пошукач, які якості та навички допоможуть йому добре працювати. Також це тест для кандидатів на посади, що пов’язані зі спілкуванням з людьми (наприклад, у продажах). Якщо людині складно сформулювати думку, розповідаючи про себе, то чи зможе вона знаходити аргументи щодо товарів і послуг у комунікації із клієнтами?».

Підготуйте коротку самопрезентацію на кілька хвилин. Не намагайтеся розповісти всю біографію. Виділіть ті практичні навички та вміння, які вважаєте сильними. Згадайте результати своєї роботи, якими пишаєтеся, найцікавіший проєкт або досвід.

Під час війни особливо цінується багатофункціональність. Якщо ви маєте навички в суміжних напрямах – відзначте це.

4. «Чому вас зацікавила наша вакансія?»

Це базова перевірка мотивації кандидата і його зацікавленості в роботі, що важливо для працедавців. «Натомість на інтерв’ю досі часто можна почути прохання нагадати, про яку вакансію йдеться – адже кандидат надсилав резюме до багатьох компаній, – ділиться Юлія. – Усе-таки напередодні співбесіди варто витратити кілька хвилин, щоб почитати про компанію в інтернеті. Тоді розмова буде змістовнішою».

За досвідом експерта, нерідко роботу (зазвичай некваліфіковану, як-от на складі чи вакансії вантажників) шукають родичі, а не самі кандидати. «Коли дружина обдзвонює компанії, підбираючи вакансію для чоловіка, то на співбесіді рекрутер особливо прискіпливо перевірить мотивацію. Можливо, є обставини, які не дозволяють людині пошукати самостійно. Але якщо просто немає бажання працювати – пропонувати роботу немає сенсу», – відзначає Юлія.

5. «Чим ви хотіли б займатися?»

Якщо ваші побажання та обов’язки з оголошення про роботу збігаються – чудово, перерахуйте їх та коротко поясніть, чому любите саме це (наприклад, працювати з людьми, товарами, інформацією тощо).

«Але не бійтеся згадати й про те, чим ще хотіли б займатися, – радить Юлія Істапенко. – В компанії можуть бути й інші вакансії, навіть ще не опубліковані, і рекрутер візьме ваші побажання до уваги. Наприклад, ви подаєтеся на вакансію модератора оголошень, але розумієте, що хотіли би більше спілкуватися з людьми. Можливо, вам запропонують посаду менеджера з продажів. У вас може не бути досвіду, але рекрутер здатний розгледіти талант».

Під час війни особливо цінується багатофункціональність. Тож якщо ви маєте навички в суміжних напрямах (наприклад, досвід обробки і вхідних, і вихідних дзвінків) – відзначте це.

Водночас експерт зауважує: часто, а особливо під час війни, коли вакансій менше, кандидати шукають будь-яку роботу – важлива лише стабільна оплата. Проте навіть у таких умовах бажано показати роботодавцю, що ви мотивовані працювати саме на цій позиції.

Як «блакитним комірцям» підготуватися до співбесіди (зокрема, під час війни): 12 складних запитань
Юлія Істапенко, HR-експерт і рекрутер

6. «Чого ви не готові робити?»

Це також важливо, щоб узгодити очікування «на березі». Юлія радить заздалегідь сформувати власний перелік умов, у яких ви не можете працювати. Наприклад, у деяких компаніях відділ продажів займається ще й клієнтами-боржниками – це емоційно непрості завдання, до яких готові не всі.

«У вас можуть бути специфічні, проте важливі для вас побажання. Наприклад, одна кандидатка на посаду бухгалтера зауважила, що їй треба працювати в приміщенні з вікнами, бо до цього була в кімнаті без гарного освітлення, через що почав псуватися зір. Говоріть про те, що вам важливо», – рекомендує експерт.

Як правильно скласти резюме: підказки для лінійних працівників

7. «Чи розглядаєте ви роботу на тривалий строк?»

Рекрутери дедалі рідше питають: «Ким ви бачите себе за п’ять років?». «На ринку праці стає звичною  ситуація, коли люди кардинально змінюють напрям роботи. А на лінійних посадах довгострокове планування – це, найімовірніше, виняток», – пояснює Юлія.

Під час війни будувати плани на тривалий строк ще складніше, і роботодавці це розуміють. Проте варто бути щирим. Якщо вам потрібний тимчасовий підробіток – краще відверто сказати про це. «Чесна комунікація вже на співбесіді збереже час і зусилля обох сторін, – відзначає експерт. – До того ж ваші з роботодавцем плани, навіть якщо ви не розглядаєте роботу надовго, можуть збігтися. Наприклад, ви вже маєте досвід, а компанія терміново потребує фахівця, і готова найняти вас на нетривалий термін, а тим часом знайти чи підготувати заміну».

Також почастішали випадки, коли кандидати кажуть роботодавцеві, що готові переїхати, але згодом зникають. Не треба так: зараз компаніям як ніколи складно зберігати бізнес і підтримувати економіку, а раптові втрати працівників, на яких вони розраховували, – це додаткові складнощі для їхньої роботи.

8. «Обслуговування в яких закладах вам сподобалося?»

Такі запитання можуть ставити на співбесідах на позиції, пов’язані з сервісом. Наприклад, це продавці, офіціанти, адміністратори, а також працівники служб контролю якості, які стежать за дотриманням стандартів обслуговування.

«Якщо кандидату байдуже, як його обслуговують – ймовірно, його стандарти як робітника також невисокі, – розповідає Юлія. – Водночас якщо людина наводить приклади – як відреагували на його прохання в магазині, ресторані чи іншому закладі, це свідчить щонайменше про розуміння цінності сервісу. Зазвичай такі кандидати згодом стають працівниками, які отримують схвальні відгуки від клієнтів».

Через війну ментальне здоров’я чи не всіх українців похитнулося, проте працедавцям важливо, щоб людина була достатньо стабільною для виконання роботи та спілкування з колективом.

9. «Чому ви так часто змінюєте роботу?»

Насправді таке запитання ставлять усе рідше – часта зміни роботи стає нормою сучасного ринку праці, працедавці лояльніше ставляться до цього.

«У моєму резюме також є період, коли я тричі змінювала роботу щороку. І щоразу мала об’єктивну причину. Одна позиція була декретною, і працівниця повернулася до роботи раніше. Другу я розглядала як тимчасову, бо через сімейні обставини пріоритетом вважала гнучкий графік і мінімум відряджень. А третя робота була проєктною, – розповідає Юлія. – Отже, краща відповідь на це запитання – щира, проте з чітким обґрунтуванням причин, а також пріоритетів на нинішній час. Адже компанія хоче розуміти, чи може розраховувати на тривалу співпрацю».

10. «Чому ви не працювали в той чи інший період часу?»

Коли почалася повномасштабна війна, що триває вже понад три місяці, багато людей втратили роботу або вимушені були відкласти її та займатися порятунком – себе, родини, майна, чи присвятили себе обороні держави / волонтерству.

Проте й «мирних» причин для перерви в трудовій біографії теж може бути вдосталь. Найчастіше це декретна відпустка, догляд за членом родини, який цього потребував, або проблеми зі здоров’ям. Це зрозумілі для рекрутерів умови, про які можна відверто розповісти.

«Водночас варто відзначити, що роботодавцям подобається, якщо кандидат навіть у такі періоди намагався бути бодай мінімально активним: продавав щось онлайн, навчався, опановував нову професію, займався волонтерством – будь-що», – коментує Юлія. Це свідчить про те, що людина дбає про свій розвиток і має достатньо енергії, щоб займатися кількома справами паралельно.

Розкажіть лаконічно про обставини, які склалися у вашому житті. Це допомагає зрозуміти, що компанія зможе зробити для вас як працівника.

До речі, батькам, які присвятили якийсь час лише вихованню дітей, теж не варто недооцінювати здобуті навички. «Мати, яка відповідає за організацію свят у дитячому садочку, або батько, що налагодив графік тренувань юного хокеїста, – це, по суті, мультифункціональні фахівці з гарними навичками тайм-менеджменту і планування», – ділиться експерт.

Окремий випадок – коли кандидат займався власним бізнесом (наприклад, мав свій магазин), проте закрив його, і тепер розглядає вакансії в компаніях. «У такому разі рекрутер перевірить, чи готова людина повертатися на звичайну роботу. Наприклад, запитає, чи не буде дискомфортно виконувати завдання керівника, працювати в команді, дотримуватися субординації, правил і процедур компанії? З цим у людей, які звикли працювати на себе, можуть бути складнощі», – відзначає Юлія Істапенко.

11. «На який рівень оплати ви розраховуєте?»

«Здебільшого кандидати відповідають: «Що більший, то краще!». Проте такої цифри не існує, – коментує Юлія Істапенко. – Тож краще називати суму, яка відповідає вашому рівню кваліфікації та потребам».

Бажано оцінювати вартість своєї роботи об’єктивно – наприклад, можна подивитися на рівень оплати у вакансіях у регіоні. Це не гарантує, що вам запропонують саме таку суму. Проте допомагає вести діалог та знаходити компроміси, якщо необхідно.

Як розпізнати вакансію-обманку: 7 правил безпеки для пошукачів

12. «Чому ви змінюєте професію?»

Опанувати нову справу навіть у зрілому віці – це цілком нормальне явище на сучасному ринку праці. Перевагою буде, якщо кандидат уже зробив певні кроки в напрямку цікавої сфери, наприклад, пройшов профільне навчання чи стажування.

Рекрутеру важливо розуміти, що цей крок кандидат робить усвідомлено – чітко розуміє, чого бракувало в попередній професії та що шукає в новій. «Це може бути що завгодно – подобається сама специфіка роботи або вища винагорода. Головне – аргументувати. Адже часто люди просто «тікають» від старої професії не тому, що вона погана, а тому, що не готові докладати зусиль і працювати на результат. І ця проблема залишається з ними на будь-якому робочому місці», – пояснює експерт.

Під час війни вимушена перекваліфікація й поготів звична справа. Тисячі людей втратили роботу й дохід, вимушено переселилися в інші регіони і шукають нові способи заробітку та реалізації. Насамперед у таких галузях, як-от логістика, доставка, будівництво, виробництво та торгівля товарами щоденного вжитку, де попит на фахівців стабільний попри війну. Багато кандидатів надсилають свої резюме на всі відкриті вакансії, зокрема й у нових для себе галузях. Щоб виділитися серед пошукачів, потрібно лаконічно розказати в резюме чи супровідному листі, які якості, навички та досвід допоможуть вам перекваліфікуватися.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.