Проблеми з постачання та зростання цін: чи реально придбати шини та диски в умовах війни

5522
Додати
до обраних
Поділитися

Війна негативно вплинула на імпорт автомобільних шин і дисків. Окрім зменшення обсягів постачання, активні бойові дії ще й значно ускладнили логістику доставки зі складів. Що відбувається на ринку комплектуючих та як вдало знайти і придбати шини для автотранспорту, розповів керівник напряму OLX Авто Андрій Коцина.

Чи буде дефіцит на ринку комплектуючих

Постачання автомобільних деталей, шин і дисків ускладнюють зруйнована інфраструктура, окупація окремих територій та активні бойові дії. З іншого боку, поставляти товари складно через блокування морських портів. Та й основні постачальники шин почали завозити менше продукції, а та, що вже є в Україні, – під загрозою обстрілів. Так, нещодавно російські окупанти знищили один із найбільших складів автомобільних запчастин в Україні, де зберігалися комплектуючі на суму в понад 460 млн грн.

Всі ці чинники вказують на те, що «перевзути» автомобіль стане дорожче. Тож є сенс звернути увагу на вторинний ринок в інтернеті, де можна знайти майже нову ґуму чи в хорошому стані.

Що пропонують продавці

Якщо мене запитають, чи відновився український ринок шин та дисків та чи достатньо пропозицій – впевнено відповім «так»!

Трохи цифр: якщо порівняти період з 9 лютого до 9 березня, то кількість створених оголошень на нашій платформі впала з близько 200 тис. у несезон до 150 тис. у сезон, коли зазвичай пропозиція зростає. Щоб змінити цю ситуацію та підтримати ринок, протягом березня ми почали стимулювати продавців: збільшувати кількість безкоштовних розміщень у розділі «Запчастини для транспорту», надавати знижки на рекламу оголошень, промотувати розділ та окремі товари за допомогою маркетинг-кампаній. Це дозволило збільшити денну кількість оголошень у 30 разів та відновити довоєнні показники.

Щодо регіонів, то в рубриці «Автошини» ми бачимо підвищену активність за кількістю оголошень у Кіровоградській, Волинській, Полтавській, Дніпропетровській та Вінницькій областях. При цьому гостра необхідність в купівлі шин наразі на окупованих територіях Луганської та Донецької областей, а також в Полтавській та Вінницькій області, де найбільша кількість відгуків на одне оголошення.

Близько 30 тис. автівок ввезли з-за кордону за квітень: як війна змусила українців шукати транспорт на інших ринках

Як змінилися ціни на шини за рік

Ще в мирний час світові виробники попереджали про майбутнє зростання цін на автомобільні шини. Все через значне здорожчання логістичних послуг і сировини та дефіцит коліс. Ми в категорії «Запчастини» на OLX бачимо, що вартість нових шин вже починає змінюватися.

Шини R15 – входять до трійки найпопулярніших за кількістю пошукових запитів та оголошень на олх у березні. Число відгуків майже вдвічі перевищує кількість пропозицій на платформі. Середня ціна однієї такої шини становить близько 1 500 грн, що на 222 грн дорожче, ніж у березні минулого року.

Шини R22 також мають попит водіїв, адже універсальні. В ґуму цього діаметра «взувають» легкові автомобілі, кросовери, джипи і навіть спецтехніку з квадроциклам. Як порівняти з 2021 роком, ці шини здорожчали – в середньому на 470 грн. За нову шину діаметром 22 дюйми у березні просили близько 5 500 грн. Зазначу, що саме цей тип зараз важливий на економічному фронті, адже використовується для сільгосптехніки та інших габаритних машин.

Шини R16 – теж серед поширених пропозицій. Вартість вживаних в березні становила – в середньому 1 240 грн за штуку, а нових – 1 800 грн.

Шини R17 – вживані пропонували за 1 500 грн, нові – за  2 213 грн. Якщо порівнювати з 2021 роком, поки що ціни не змінилися.

Нові чи вживані – які шини обрати

Вважається, що нові шини надійніші і слугуватимуть довше. Однак в умовах війни вдало підібрана вживана ґума також буде добре слугувати кілька років та значно заощадить гроші.

Часто шини майже в ідеальному стані на OLX пропонують користувачі, які продали авто та купили машину з іншими розмірами коліс. До війни досить вдалим способом було також придбання вживаної ґуми на сервісі шиномонтажу, де її зазвичай зберігають в правильному положенні, стежать за рівнем зносу, а також допомагають підібрати альтернативні варіанти. Зараз це зробити складніше, оскільки не всі сервіси працюють. Тож найкращим варіантом поки залишається пошук та замовлення в онлайні.

Наостанок додам: так, імпорт комплектуючих в Україні переживає не найкращі часи. Однак завдяки великому вторинному ринку водії все ж мають вибір хороших шин і дисків для своїх автівок. По-перше, продавців в онлайні мотивують вигідні пропозиції та знижки на розміщення оголошень. По-друге, різні компанії на кшталт нашої спільно з логістичними партнерами пропонують доставку шин для автомобіля, тож навіть в умовах війни українці будуть «на ходу».

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.