Інклюзивність у робітничих спеціальностях: тисячі вакансій і зарплати в 27,5 тис. грн

2202
Додати
до обраних
Поділитися

Світовий тренд на безбар’єрність під час пошуку працівників набирає дедалі більше обертів. Ця тенденція шириться і серед українських роботодавців. Зокрема, на OLX Робота у травні розмістили понад 5 тис. вакансій лише для пошукачів 45+. Дослідження свідчать, що різноманіття в колективі робить бізнес успішнішим. Проте для України цінність інклюзивного підходу полягає ще й у можливості подолати кадровий дефіцит. Керівниця напряму OLX Робота та Послуги Марія Абдулліна розповідає, яку роботу зараз пропонують кандидатам різних категорій.

Як працювати й підтримувати команди під час війни: досвід Eldorado, ОККО, Meest та KFC

Інклюзивність – це не лише про фізичний стан

Інклюзивність у працевлаштуванні – це можливість для будь-якого пошукача отримати роботу. Йдеться не лише про вакансії, які підходять кандидатам різної статі, старшого віку або з інвалідністю. Безбар’єрність передбачає ще й національне та соціальне різноманіття в колективі, а також прийом на роботу спеціалістів з різним рівнем досвіду.

У світі дедалі більше компаній приділяє увагу різноманіттю в колективах. Цей тренд розвивається і в Україні. У центрах зайнятості працюють спеціальні кар’єрні радники з питань інклюзивного працевлаштування, а компанії розміщують вакансії, доступні для різних категорій пошукачів. Наприклад, на OLX Робота ми створили додаткові фільтри, за допомогою яких працедавці можуть вказати, що робота підходить різним кандидатам:

  • «Тип зайнятості» – можна вказати, що вакансія передбачає певний рівень зайнятості – від повної до підробітку, сезонної або віддаленої роботи;
  • «Графік роботи» – включає вакансії на повний або неповний робочий день, з гнучким графіком, а також оголошення з позмінним або вахтовим методом роботи;
  • «Підходить кандидатам» – дозволяє вказати, що вакансія підходить пошукачам різного віку, людям у декреті та кандидатам з інвалідністю;
  • «Досвід роботи» – можна розмістити пропозиції для новачків або спеціалістів з різним рівнем досвіду.

Від роботи в кол-центрах до пропозицій у транспортній галузі

З власного досвіду можу сказати, що українські працедавці відкриті до співробітників різних категорій. Вони розвінчують міф про те, що після 45 років роботу не знайти. Адже серед усіх розміщених вакансій, в яких автори вказали, кому підходить робота, найбільше пропозицій саме для кандидатів 45+ – 5 053 вакансії. Також працедавці розміщують чимало оголошень про роботу для студентів та пошукачів до 18 років.

Розгляньмо детальніше, на яку саме роботу можуть претендувати ті чи інші категорії спеціалістів. На OLX є шість фільтрів для різних кандидатів, і ми проаналізували, якої роботи найбільше для кожної категорії:

  • для фахівців у декреті – це «Роздрібна торгівля/продажі/закупки», «Краса/фітнес» та «Клінінг/домашній персонал»;
  • для людей з інвалідністю – «Роздрібна торгівля/продажі/закупки», «Логістика/склад/доставка” та “Колл-центри/Телекомунікації»;
  • для пошукачів до 18 років – «Освіта/переклад», «Роздрібна торгівля/продажі/закупки», «Будівництво/облицювальні роботи»;
  • для робітників пенсійного віку – «Клінінг/домашній персонал», «Охорона/безпека» та «Логістика/склад/доставка»;
  • для кандидатів 45+ – «Роздрібна торгівля/продажі/закупки», «Логістика/склад/доставка» та «Клінінг/домашній персонал»;
  • для студентів – «Роздрібна торгівля/продажі/закупки», «Готельно-ресторанний бізнес/туризм» та «Будівництво/облицювальні роботи».

Кандидати можуть претендувати на заробітну плату в більш ніж 20 000 грн. У кожній категорії діапазон фінансової винагороди різний. Якщо говорити про галузі з найбільшою кількістю пропозицій, то на будівництві роботодавці готові платити 6 500-17 000 грн, у торгівлі – 5 500-23 750 грн, у транспортній галузі – 7 500-17 750 грн. Найбільшу зарплату, від 14 000 до 27 500 грн, пропонують українські компанії в категорії «Кол-центри/Телекомунікації».

За останніми даними McKinsey & Company, через расову та гендерну нерівність економіки країн недоотримують 1% ВВП.

Різноманіття допоможе ринку відновитися

Кадровий голод – не нова проблема для України. Однак мобілізація та вимушена міграція українців через війну посилили потреби роботодавців. Закрити питання з вакансіями може допомогти безбар’єрність під час пошуку співробітників, яка розширює коло потенційних кандидатів.

Дані нашої аналітики свідчать, що український бізнес уже використовує цю можливість. В окремих сферах кількість інклюзивних вакансій уже повернулася до довоєнного рівня або навіть зросла. Найбільший приріст ми спостерігаємо у галузях будівництва і транспорту. Наприклад, ще в лютому на олх було 118 вакансій для студентів на  будівництві, а в травні – вже 221. Те саме ми бачимо в категорії «Логістика/склад/доставка». Перед початком повномасштабного вторгнення на нашому сервісі було 778 оголошень для пошукачів 45+ років, а в травні – 884. Поступово відновлюється рівень пропозицій у сферах торгівлі та безпеки.

Безбар’єрність у роботі сприяє економічному успіху бізнесів

За останніми даними McKinsey & Company, через расову та гендерну нерівність економіки країн недоотримують 1% ВВП. І якщо ігнорування інклюзивності загрожує бізнесу збитками, то безбар’єрність, навпаки, робить їх успішнішими. Це підтверджують дані, наведені Kantar у жовтні 2021 року: 31% українських споживачів оберуть товари виробників, які не дискримінують своїх співробітників.

Крім того, в колективах з працівниками різного віку, статі та професійного досвіду часто присутній різноплановий підхід до розв’язання робочих задач. Як на мене, це суттєвий бонус в умовах трансформацій та викликів, які зараз стоять перед Україною. Тож інклюзія – це інструмент, за допомогою якого виграють усі. Роботодавці формують команди, здатні знаходити нестандартні рішення, а працівники реалізують свій професійний потенціал незалежно від віку, статусу чи втраченого здоров’я через війну. Водночас українська економіка отримує таку необхідну їй підтримку від бізнесів, які продовжують працювати.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.