• Укр
  • Рус

«Що простіша машина – то менше в неї слабких місць»: як вибрати надійне авто на час війни

6589
Додати
до обраних
Поділитися
Костянтин ШирокунАвтор

Воєнний стан висуває особливі вимоги до будь-якої техніки, зокрема й до автомобілів. Машина повинна бути надійною, справною та з мінімумом технічних проблем. Підібрати підхожий транспорт можна на OLX Авто, де наразі понад 145 тис. пропозицій тільки легкових машин, зокрема вживаних. Підказуємо, як не помилитися і зробити розумний вибір.

У пріоритеті – технічна справність

Варто розуміти, що у військовий час з різних причин суттєво скоротилася кількість автомобільних сервісів, та й ціни на обслуговування зросли. Тому ми радимо обирати авто з більшим залишковим ресурсом.

Ресурс і, відповідно, надійність машини залежать від її віку та пробігу. Якщо дві моделі одного року випуску мають різний пробіг, то більший ресурс залишиться в авто з меншими значеннями на одометрі.

Тож перш ніж купувати авто, важливо перевірити, чи дійсно невеликий пробіг є правдивим. Якщо виявиться, що реальний пробіг значно вищий за вказаний продавцем, обговорюйте зниження ціни. В майбутньому зекономлені кошти можна витратити на техобслуговування.

Як перевірити, чи скручений пробіг в автомобілі

Також зважайте на те, чи добре колишній власник дбав про своє авто. Необережна експлуатація та нехтування своєчасним регламентним обслуговуванням можуть суттєво знизити ресурс, тому цю інформацію теж слід з’ясувати під час вибору машини.

Автомобілі «неспортивних» класів (універсали, мінівени, великі седани, міські компактні хетчбеки тощо) зазвичай експлуатуються більш обережно, тому й ресурсу в них залишається більше, ніж у спортивних хетчбеків, купе чи «заряджених» модифікацій. Наприклад, на Volkswagen Sharan чи Renault Megane, найімовірніше, їздили розважливіше, ніж Volkswagen Golf GTI чи Audi TT.

Знехтуйте класом заради надійності

За однакову ціну більш доцільним і потенційно безпроблемним варіантом буде машина нижчого класу та з меншою кількістю опцій. Наприклад, за $8 тис. можна придбати:

  • Renault Logan чи Chevrolet Aveo, випущені 5-7 років тому, з пробігом до 150 тис. км;
  • кросовер чи повнорозмірний седан, випущені 10-15 років тому, з пробігом 200-250 тис. км.

Купівля простішої й новішої машини дозволить витрачати гроші лише на регламентне технічне обслуговування. А от придбавши старіше авто з більшим пробігом, готуйтеся до суттєвих витрат на ремонт окремих вузлів і агрегатів. Особливо гостро це питання постає у воєнний час, коли навіть невелика несправність може завадити доставці допомоги чи евакуації у безпечніший регіон країни.

Окрім того, що простіший автомобіль – то менше в нього слабких місць. Ця формула найкраще працює в бюджетному сегменті з машинами віком 15-20 років, що мають великі пробіги. Наприклад, у Ford Focus 2005 року випуску набагато менше електронних асистентів і комфортних опцій, аніж у Ford Mondeo чи Mercedes-Benz E-Class того ж року випуску. Проте це означає, що відмов у різних системах повинно бути менше.

Під час вибору конкретної моделі шукати відносно об’єктивну інформацію краще у відгуках на профільних форумах. Також можна поцікавитися думкою власників авто в соціальних мережах або отримати консультацію майстрів на СТО.

Рідкісні бренди у воєнний час – не найкраща ідея. Порушені логістичні ланцюжки та малий попит можуть спричинити проблеми з доставленням запчастин та обслуговуванням. Це стосується насамперед італійських, британських, частково американських автовиробників.

«Шукайте докази чесності продавця»: як безпечно купити потримане авто

Подбайте про економію на пальному

Найдешевшим паливом на ринку є пропан-бутан, або автомобільний газ. До того ж машини з газобалонним обладнанням – більш універсальні через свою «двопаливність» (бензин та газ). У більшості регіонів мережа АЗС з пропаном менша, аніж з бензином та дизелем, але й попит на газ у військовий час суттєво менший. Головний недолік газу – його не можна так легко накопичити у каністрах, як інші види палива. Але можна тримати невеликий запас саме бензину.

Окрім того, за появи проблем із паливною бензиновою системою машину з ГБО тимчасово можна експлуатувати на газу.

Дизельні двигуни значно економічніші за бензинові (біпаливні), що дозволяє рідше шукати АЗС та проїжджати до 900-1200 км на повному баку. Але дизельні двигуни з великим пробігом потребують дорогого та кваліфікованого ремонту. Крім того, варто зважати, що у регіонах, наближених до зони бойових дій, дизельне паливо часто у великому дефіциті.

«Продають як звичайні вживані машини з невеликим пробігом»: як впізнати автомобіль-утопленик

Що більше місця, то краще

Відкинувши деякі специфічні чинники, які змушують обирати саме компактне авто (розмір паркомісця чи майданчика у власному дворі під авто, необхідність маневрувати вузькими вулицями центру старого міста тощо), під час війни краще звернути увагу на більш місткі машини. За необхідності в неї поміститься більше речей та пасажирів.

Якщо ви обираєте транспорт для специфічних цілей – перевезення габаритних вантажів, великої кількості пасажирів, експлуатація за межами доріг із твердим покриттям – перелік авто суттєво зменшується. Зазвичай доводиться вибирати серед чотирьох-п’яти моделей у кожному ціновому сегменті.

Зважайте на легкість обслуговування

Зверніть увагу й на мережу офіційних і мультибрендових сервісних станцій. Завчасно поцікавтеся, чи є фахівці з обслуговування обраної моделі у вашому регіоні. Адже у воєнний час поїздка в інше місто на сервісний огляд може ускладнюватися комендантським часом і дефіцитом палива.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Найкращі варіанти сімейного авто

Найкращі варіанти сімейного авто до 10-12 тисяч доларів: підбірка від OLX

Підбірка від OLX: найкращі варіанти сімейного авто до 10-12 тисяч доларів ✔️ Рекомендації з покупки авто від експерта OLX ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.