• Укр
  • Рус

Перший млинець не нанівець: як успішно орендувати свою першу квартиру

99
Додати
до обраних
Поділитися

Переїзд від батьків чи життя в іншому місті майже завжди супроводжуються пошуком житла, а перша орендована квартира назавжди закарбовується в пам’яті. Крім того, багато українців вперше стикнулися з потребою винайняти житло через війну. Щоб перший досвід оренди був успішним, важливо серйозно підійти до вибору оселі. Як це зробити без стресу та на що звернути увагу на кожному етапі пошуку — розповім у сьогоднішньому матеріалі.

Думками ділиться Ігор Сироватко, керівник департаменту клієнтського сервісу OLX в Україні та Центральній Азії.

Як шукати: самотужки чи з рієлтором?

Перше питання, яке виникає в кожного потенційного орендаря, — це де шукати найкращі пропозиції на ринку: щоб і ремонт свіжий, і локація зручна, і ціна прийнятна. Частина пошукачів одразу звертаються в профільні групи в соцмережах, де можна знайти квартиру в оренду від власників без будь-яких комісій. Шукати квартиру онлайн можна також на перевірених майданчиках з оголошеннями про оренду нерухомості. Там зможете чітко вказати всі бажані параметри житла: місто, район, тип помешкання, кількість кімнат, прийнятний діапазон цін. Так шанс отримати перелік найбільш релевантних варіантів збільшується. Також звертайте увагу на фото та опис квартири та оминайте оголошення, де відсутні деталі, неякісні фото, або ж вони дублюються в інших пропозиціях. В описі житла має міститися основна інформація про помешкання. Також не буде зайвим попросити додаткові фото або відео квартири, щоб пересвідчитися в справжності розміщеного оголошення. Перевірте дату створення оголошення, адже фейкові часто оновлюються, щоб не збирати негативні відгуки.

Ситуація на ринку подобової оренди

Здебільшого на ці всі фактори зважають і відповідні команди онлайн-майданчиків, а підозрілі оголошення ретельно перевіряються за відповідними параметрами та блокуються. Наприклад, на OLX Нерухомість існує декілька етапів перевірок. Так завдяки одній із них за липень ми видалили 2 602 неактуальні оголошення або 0,77% від загальної кількості якісних в категорії. Кількість же пропозицій без фото та з підозрою в шахрайстві в липні склала 0,28% та 0,1% відповідно. Такий регулярний підхід в перевірках допомагає вберегти наших клієнтів натрапити на неприємну угоду. Водночас і самі пошукачі можуть допомогти оперативніше виявляти недобросовісних користувачів. Так, під кожним оголошенням можна поскаржитися та вказати проблему, наприклад, невідповідну ціну.

Ціна квартирного питання: основний бюджет і додаткові витрати

Щоб швидко зорієнтуватися в розцінках, поцікавтеся актуальною ціновою аналітикою по містах. Наприклад, основні онлайн-сервіси з пошуку житла регулярно публікують інформацію про поточні ціни на ринку. Крім того, можна переглянути наявні оголошення та зрозуміти приблизний ціновий діапазон. Ну а деякі майданчики, як-от OLX Нерухомість, пропонують онлайн-калькулятор, який розрахує середню вартість квартири за вашими параметрами: містом, районом, типом будинку, кількістю кімнат тощо.

Як відреагував ринок оренди в столиці на жовтневі обстріли

Тим не менше, вартість оренди — не остаточна сума, яку щомісяця доведеться платити за помешкання. Комунальні платежі — це ще 1 000 грн і більше з вашого бюджету. Загальна вартість комуналки залежить від наявності лічильників на воду, газ, опалення, а також типу будинку, квадратних метрів і стану самої квартири. Наведу приклад: мешкати в хрущовці без лічильників з поганим енергозбереженням може коштувати так само, якщо не дорожче, ніж проживання в новому будинку 2010-х років з лічильниками та товстими стінами. Однак новобудова з консьєржем та іншими послугами коштуватиме додаткових грошей. Тут моя рекомендація — уточнювати у власника, в яку суму обійдеться комуналка влітку та взимку. За можливості — попросити показати минулі квитанції.
Ще один важливий момент витрат — завдаток, який зазвичай складає оплату за останній місяць проживання, а також можливі витрати на рієлтора. Здебільшого це 50% від місячної вартості оренди.

Огляд квартири

Отже, ви обрали житло, яке підходить по ціні, розташуванню та зручностях. Наступний крок – це огляд помешкання. Лише ретельно оглянувши квартиру ви зможете ухвалити остаточне рішення та перейти до укладання договору з власником.

Насамперед зверніть увагу на подвір’я та під’їзд: чи є місця для парковки та зручний заїзд, якщо ви маєте авто, та чи присутні всі важливі для вас опції (домофон, консьєрж, наявність ліфта чи пандуса тощо). Зауважте, чи немає сторонніх запахів, які могли б свідчити про плісняву, протікання труб чи інші несправності в будинку.

Коли зайдете до квартири, роздивіться, чи відповідає вона опису та фото з оголошення? Раджу заздалегідь підготувати список запитань, щоб переконатися, що запитаєте про всі суттєві для вас речі, як-от наявність бойлера чи можливі відключення гарячої води, які бувають влітку.

Обов’язково випробуйте всі вимикачі та розетки, переконайтеся, що справна сантехніка та прилади. Не забудьте уточнити у власника, де щиток, та який з перемикачів відповідає за його квартиру. Узгодьте з ним заміну серцевини замка. Це потрібно зробити для вашої безпеки, бо невідомо, хто знімав цю оселю до вас. Також, якщо в квартирі відсутні якісь суттєві речі, наприклад, робочий стіл чи матрас, можна попросити власника подбати про це.

Фінальний етап — договір про оренду

Договір оренди — це захист від неприємних ситуацій як орендаря, так і орендодавця. Загалом його приклади легко знайти в інтернеті, але краще адаптувати договір під себе та прописати додаткові моменти. Чим детальніший документ, тим більше ви застраховані від можливих несподіванок як-от раптового підвищення ціни чи виселення. Підписання угоди про оренду містить два основні етапи:

  1. Перевірка документів власника перед укладанням договору. Перед тим, як підписувати угоду про оренду, попросіть орендодавця показати вам свій паспорт чи ID-карту, а також документи на право власності на квартиру. Важливо, щоб це були оригінали документів.
  2. Складання договору. Об’єкт оренди, ціна та строк дії договору — найважливіші складові документу. Я раджу домовлятися з власником про фіксацію умов договору на рік. Так ви впевненіше почуватиметеся та не будете переживати, що за 6 місяців вам піднімуть орендну плату або ж попросять з’їхати з квартири. Крім того, пропишіть у договорі всі деталі помешкання: площу, кількість кімнат та все наявне в оселі: меблі, техніку тощо. Якщо якийсь елемент був зламаний на момент вашого заселення чи мав пошкодження, — обов’язково зазначте це. Так ви застрахуєте себе від необґрунтованих претензій та фінансових ризиків.

Як перевірити орендарів: 7 порад власникам житла для безпечної угоди

Насамкінець підсумую: перша орендована квартира — безперечно, незабутній досвід. Тож варто докласти зусиль, щоб він був приємним. Зараз на допомогу в цьому приходять онлайн-сервіси, де можна ще до огляду квартири детально ознайомитися з усіма її особливостями. А обізнаність стосовно ціни, додаткових витрат та ймовірних ризиків допоможуть вам винайняти житло на вигідних для себе умовах та не прогадати.

Ігор Сироватко, керівник департаменту клієнтського сервісу OLX в Україні та Центральній Азії. 17 років досвіду в клієнтському сервісі, з них 7 – в продажах в електронній комерції. Сертифікований COPC Implementation Leader. Керую департаментом клієнтського сервісу OLX в Україні та Центральній Азії, який складається з двох відділів: B2B Unit та Customer Support. Департамент, який налічує 250 співробітників, був і залишається сильною ланкою, яка збирає та передає інформацію про потреби клієнтів іншим командам.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.