• Укр
  • Рус

Як розпочати займатися дропшипінгом, і чому OLX якнайкраще для цього підходить

5324
Додати
до обраних
Поділитися

Перед тими, хто вирішив відкрити свій інтернет-магазин, постає багато запитань. Де зберігати продукцію, як організувати доставлення, а якщо товар «не піде»? Чимало з них можна розвʼязати, якщо обрати не традиційну бізнес-схему, а дропшипінг. Що це таке, як розпочати такий бізнес і чому OLX може стати для нього ідеальним майданчиком, розповідаємо в цьому матеріалі.

Що таке дропшипінг

Термін походить від англійського «drop shipping» – пряме постачання. Це вид торговельної діяльності, що передбачає пряме надходження товарів від постачальника/виробника до кінцевого покупця без необхідності зберігання на складах продавця.

Прибуток продавця – це різниця між оптовою ціною товару, виставленою постачальником, і роздрібною, за якою товар купує кінцевий споживач. Таким чином, продавець не робить завчасну закупівлю товарів, а розраховується за них із постачальником після отримання оплати від покупця.

Як усе працює

Дропшипінг — це одне з найпопулярніших рішень для тих, хто хоче організувати бізнес в інтернеті. Продавець розміщує на своїй сторінці каталог товарів і знаходить покупців. Вони оформлюють та оплачують замовлення. Продавець скеровує заявку постачальнику, який надсилає товар покупцеві.

Дропшипінг – один із видів бізнесу, який тисячі людей успішно ведуть онлайн. В нинішніх умовах можливість безпроблемно управляти своїм магазином із будь-якого куточка світу – безцінна.

Фінансове питання зазвичай розв’язується так: покупець оплачує товар дропшиперу, а той перераховує постачальнику суму, що відповідає оптовій ціні, залишаючи собі різницю. Але трапляються й інші схеми: покупець проводить платіж безпосередньо постачальнику, який перераховує різницю дропшиперу.

Переваги дропшипінгу

Головні переваги цієї схеми – мінімальні ризики. Продавцю не треба перейматися питаннями зберігання продукції, складського обліку, пакування, відправлення.

Ось що робить старт у дропшипінгу простим і доступним для багатьох людей без досвіду.

  • Без великих капіталовкладень. На початку роботи основні витрати припадають на створення інтернет-магазину. Але, якщо зробити це на OLX, то навіть на розроблення сайту витрачатися не доведеться.
    «7 років тому, коли я почала продавати в інтернеті, я навіть не знала слова «дропшипінг». Просто домовилася про знижку і перепродувала товар зі своєю націнкою, – згадує Ірина Слісаренко, власниця магазину дитячих товарів і меблів «Мій зайка». – Почала займатися цим у декреті, тому шукала дистанційну роботу та без необхідності інвестувати свої гроші».
  • Не потрібні складські приміщення. Продавець може навіть ніколи в житті не бачити товар, адже відправленням опікується постачальник. Тож склад просто не потрібен.
  • Відсутність ризиків, пов’язаних із непроданим товаром. Дропшипер не купує товар для перепродажу – у нього просто не можуть накопичуватися нерозпродані залишки.
  • Жодних клопотів із пакуванням і відправленням товару. Це задача постачальника/виробника.
  • Можливість запропонувати великий асортимент товарів. У продавця немає проблеми браку місця для зберігання продукції, тому він може пропонувати аудиторії товари сотень брендів.

Дропшипінг – один із видів бізнесу, який тисячі людей успішно ведуть онлайн. В нинішніх умовах можливість безпроблемно управляти своїм магазином із будь-якого куточка світу – безцінна.

Проблеми, з якими може зіштовхнутися дропшипер

Почати займатися дропшипінгом набагато простіше, ніж продажами за стандартною схемою. Тому й охочих спробувати себе в цьому бізнесі чимало. В сегменті дуже висока конкуренція, тому продавцеві доведеться докласти певних зусиль, аби покупець обрав саме його.
Також варто враховувати такі моменти.

  • Репутаційні ризики. Отримавши товар неналежної якості або зіштовхнувшись із проблемою під час доставлення, покупець буде звинувачувати не постачальника, який надіслав товар, а продавця, якому він заплатив гроші.
  • Відсутність контролю за товаром. У більшості випадків продавець не бачить товар, яким торгує віртуально. Яким він буде, чи відповідатиме фотографіям та опису – все залежить від постачальника.
  • Можливі труднощі з обміном і поверненням. Якщо покупець захоче повернути чи обміняти товар, це може бути складніше, ніж зазвичай, адже у процес залучені три сторони.

З чого розпочати?

Насамперед варто визначитися з нішею й асортиментом. Перегляньте пропозиції інших підприємців, сформулюйте, в чому полягатиме ваша унікальність, і чому купуватимуть саме у вас.

«Якщо йдеться про одяг і взуття, я рекомендую продавати оригінальні товари, а не копії, – ділиться своїм досвідом Тарас Лучинець, власник магазину «Krosskokoss». – По-перше, на копії значно більша конкуренція. По-друге, з оригінальними товарами у вас ніколи не буде проблеми, що на фото товар один, а клієнту приїжджає зовсім інший. Взагалі я раджу продавати те, що вам самим подобається».

Як почати продавати онлайн: 4 поради для підприємців-початківців

Секрет від досвідчених дропшиперів: на OLX у «Популярних запитах» показуються товари, що вже мають попит. Це непогана підказка, в якому напрямі рухатися. Наприклад, аналітика показує, що популярним запитом у категорії «Дитячий світ» є «кошик для іграшок», отже шанси вигідно продати такий товар досить високі.

Пошук постачальників

Наступний крок – пошук постачальників, які працюють за схемою дропшипінгу. Їх можна знайти за допомогою OLX, у спеціальних спільнотах у соцмережах, на форумах тощо. Краще обирати постачальників із великою кількістю позитивних відгуків.

«Є три основні критерії, на які я звертаю увагу під час вибору постачальника: можливість відправлення товару з післяплатою, націнка (якщо є рекомендована роздрібна ціна, чи контролюють її) і товар – цікавий він чи ні», – розповідає Ірина Слісаренко, власниця магазину дитячих товарів і меблів «Мій зайка».

Обираючи постачальника, уважно ознайомтеся з умовами, особливо тими, що стосуються обміну та повернення товару. Якщо вас все влаштовує, підписуйте договір.

Якою має бути ціна?

Іноді відповідь на це питання дає постачальник, зазначаючи у своїх прайс-листах рекомендовану роздрібну ціну. Якщо цього немає, доведеться провести моніторинг аналогів.

«Важливий момент – ніколи не занижувати ціни, – радить початківцям Віталій Дереча, власник магазину Limobi. – Деякі дропшипери демпінгують. Але це велика помилка і шлях в нікуди, що не приносить користі нікому – вони самі нічого не зароблять, і не дадуть заробити іншим».

Створення магазину

Створіть OLX-магазин та оберіть пакет розміщення оголошень. Вони були розроблені для професійних користувачів, які мають великий асортимент товарів/послуг і використовують OLX для розвитку власного бізнесу. Більше про пакети розміщення можна дізнатися тут.

Купуючи пакет розміщень, ви отримуєте на OLX бізнес-сторінку, де можна додати опис компанії/магазину, створити унікальну адресу в домені OLX, додати контакти, банер і логотип.

На OLX можна створити онлайн-магазин без витрат на розроблення, легко розміщувати товарні пропозиції, опрацьовувати замовлення, знаходити надійних виробників і постачальників, а головне – успішно продавати товари.

«85% моїх продажів припадає саме на OLX, – каже Олеся Любчич, власниця магазину 3D Маркет. – Я продаю будівельні матеріали для внутрішніх робіт, дитячі аксесуари, товари для дому. Для розміщення оголошень зазвичай використовую пакет «Преміум», а для просування – пакет «Турбо продаж». Він дає максимальний результат. Загалом на OLX дійсно зручно продавати та користуватися рекламними послугами. Від початку війни майданчик надає різні знижки на розміщення та рекламу, аби підтримати українських підприємців. Це дуже допомагає».

Як зробити, щоб купували саме у вас

Продавців-дропшиперів зі схожими товарами та цінами багато. Але в одних купують активніше, а інші залишаються в аутсайдерах.

Ось кілька лайфхаків, які допоможуть підвищити продажі.

Порада Аргумент
Не лінуйтеся зазначати всі важливі характеристики товару. Наприклад, якщо йдеться про одяг, обов’язково згадайте про склад тканини. Враховуйте, що занадто довгі описи, особливо подані суцільним «полотном», покупці можуть оминати. Тому пишіть лаконічно, але змістовно.
Завжди відповідайте на запитання та будьте привітними. Не ігноруйте чат OLX. «Я помітив, що 70% покупців на OLX прагнуть спілкуватися з продавцем саме в чаті, – ділиться спостереженням Віталій Дереча. – Важливо відповісти кожному, якщо ви хочете збільшити продажі».
Не нехтуйте рекламою. Щодня на OLX публікується понад 1 млн нових оголошень. Щоб ваші товари якнайдовше залишалися на перших позиціях і ви швидше знаходили покупців зі всієї України, просувайте свої оголошення і залучайте більше клієнтів.

Країна без вас – ніяк: найважливіші інструменти OLX, які допоможуть бізнесу розвиватися попри все

«Якщо у вас абсолютно унікальний товар і немає жодного конкурента, можна спробувати продавати без реклами, – каже власник магазину кросівок та аксесуарів Тарас Лучинець. – Усім іншим реклама потрібна. Я брав найдорожчу, але вона дійсно працює. В цьому я переконався на власному досвіді».

Що радять дропшипери з досвідом

Ми попросили героїв нашої статті – чотирьох досвідчених дропшиперів – дати рекомендації тим, хто лише починає свій шлях у цьому бізнесі. Ось що вони порадили.

«Для початку потрібно обрати напрям, в якому будете працювати, а також категорію товарів, яку ви розумієте і хочете продавати. Потім – знайти надійних постачальників, правильно налаштувати рекламу та запастися терпінням!». Олеся Любчич, 3D Маркет.

«Максимально комбінуйте продажі – пробуйте різні способи, публікуйте багато оголошень, майте якийсь запас популярних товарів у наявності». Тарас Лучинець, «Krosskokoss».

«Головне – не боятись розпочати. Не все і не завжди виходить із першого разу, але якщо пробувати й працювати, результат буде». Ірина Слісаренко, «Мій зайка».

«Не чекайте на ідеальний момент і можливість. Насправді для початку власної справи треба не так уже й багато. Будьте сміливими, рухайтеся вперед, вчіться на чужих помилках, але не бійтеся припускатися власних. Головне – робити з них висновки». Віталій Дереча, Limobi.

І наостанок

Дослідження компанії Grand View Research показало, що обсяг світового ринку дропшипінгу до 2025 року сягне позначки 557,9 млрд доларів США, а середньорічний темп зростання складе 28,8%. Розпочати дропшипінг-бізнес можна без стартового капіталу з будь-якої точки планети. А OLX стане ідеальним майданчиком для магазину, що працює за такою схемою.

Бізнес для початківців: як відкрити власну справу з нуля

OLX Україна належить до десяти найбільш відвідуваних сайтів у світі з щомісячним трафіком 25 млн користувачів. Кожен другий український інтернет-користувач заходить на OLX щонайменше раз на місяць. За рік тут продається товарів на понад 1 млрд доларів. А це половина річного обороту ринку e-commerce в Україні.

На OLX можна створити онлайн-магазин без витрат на розроблення, легко розміщувати товарні пропозиції, опрацьовувати замовлення, знаходити надійних виробників і постачальників, а головне – успішно продавати товари. Використовуйте ці можливості для розвитку власної справи.

Бажаємо вдалого старту та прибуткового бізнесу!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Чекліст онлайн-шопінгу

Чекліст онлайн-шопінгу з OLX: увага на оголошення

Як не стати жертвою шахрая на OLX: ⭐ на що звернути увагу в оголошенні під час придбання товару. Читайте статтю на ➤ Блог OLX.ua.