Як вибрати блендер: корисний гід

898
Додати
до обраних
Поділитися

Блендер — незамінний помічник на кухні, якщо потрібно швидко подрібнити овочі, фрукти, горіхи чи навіть лід. Цей кухонний прилад може бути в різних комплектаціях. Тож як вибрати блендер під конкретні потреби — читайте у статті.

Для чого потрібен блендер: огляд функцій

Призначення блендера — подрібнювати їжу, змішувати компоненти. Це дасть змогу змінити смак страв, створити однорідну масу. Ви можете купити блендер, щоб:

  • доводити інгредієнти до консистенції пюре;
  • збивати рідини — підходить для кремів;
  • замішувати тісто повністю або до повного загустіння;
  • подрібнювати лід (функція є не у всіх моделях);
  • створювати фарш із риби або м’яса.

Набір функцій залежить від типу самого блендера, набору насадок та потужності.

На OLX представлено понад тисячу оголошень — від простих моделей з однією насадкою до повноцінних кухонних комбайнів. Ви зможете обрати ідеальний варіант під свої потреби.

3 головних види блендерів

Умовно блендери можна поділити на три категорії: занурювальні, стаціонарні та комбіновані.

Типи блендерів за призначенням - ручні блендери | Блог OLX

Занурювальні або ручні блендери — це пристрій із витягнутим держаком, на кінці якого розташовано декілька ножів. Переваги заглибного блендера:

  • легко мити через невеликі розміри;
  • займає мінімум місця;
  • просто переміщувати на кухні.

Недолік складається в конструкції. Чаша для приготування йде окремо, тож її потрібно притримувати рукою, а іншою — натискати кнопки на самому приладі, щоб регулювати його роботу. Вам доведеться або просити когось про допомогу, або перероблювати їжу маленькими порціями.

Типи блендерів за призначенням - блендер стаціонарний | Блог OLX

На противагу є блендер стаціонарний — відрізняється стійкістю, має велику чашу та більший мотор для потужної роботи. Без проблем можна готувати дитяче харчування, коктейлі, крем, соуси та перебивати лід тощо.

Багато моделей мають функцію самоочищення, що полегшить користування. Тож раціонально купити блендер із чашею через його багатофункціональність. Головна перевага — пристрій не треба додатково підтримувати, достатньо однією рукою тримати кнопку або взагалі нічого не робити, якщо модель автоматизована. Однак перемолоти тверді продукти буде складніше через особливості відцентрової сили — багато їжі залишається на стінках.

Універсальний прилад на кухні — комбінований блендер, який може працювати окремо від загальної чаші або підключатися до неї. Особливості моделі:

  • зберігає компактність через менший розмір мотора;
  • має декілька насадок для кращої обробки продуктів;
  • стійкий — чаша досить містка і добре зафіксована.

Багатофункціональний блендер такого типу стає ідеальним помічником на вашій кухні. З ним приготування вечері та кондитерських шедеврів значно пришвидшується та полегшується.

Типи техніки за призначенням

Додаткова класифікація стосується ножів. Відповідно до типу насадок, їхньої потужності та форми блендери також можна розділити на три категорії:

  1. Шейкери. Належать до стаціонарних із незнімним корпусом. Завдяки конструкції ножів отримаєте однорідну та повітряну масу. Це ідеальний блендер для дитячого харчування.
  2. Блендер подрібнювач. Дугоподібні ножі охоплюють багато продукту одночасно, шинкують його. Підходить для фаршу.
  3. Комбіновані моделі. Це невеликі комбайни з поєднанням обох функцій та збереженням компактних розмірів.

Обирати пристрій треба відповідно до ваших кулінарних навичок. Якщо блендер потрібен для приготування крем-супів чи різних пюре, то достатньо звичайного занурювального пристрою. Для складних завдань краще звертати увагу на комбіновані прилади. Вони більш універсальні та мають насадки різної форми.

Як вибрати блендер: 4 критерії

Вибирати кухонний прилад неважко. Треба оцінити базові функції блендера та технічні характеристики. Розберемо п’ять найбільш важливих ознак.

Розмір чаші

Маленький об’єм — незручний через погану місткість. Великий — займає занадто багато місця на кухні й не підходить для приготування соусів (вся консистенція залишиться на стінках). Зазвичай визначитися з потрібним обсягом чаші для приладу можна, орієнтуючись на власні потреби.

Раціональним варіантом є чаша об’ємом 2–3 л. Цього достатньо для приготування порцій їжі на декілька людей, дитячого харчування та замішування тіста.

Потужність блендера

Чим більша потужність, тим ширші можливості приготування їжі. Портативні блендери зазвичай мають показники від 140 до 2000 Вт, стаціонарні — від 250 до 3000 Вт.

Блендери з потужністю приблизно 1 кВт перероблюють ту ж саму кількість м’яса, але з перервами, які потрібні для збереження мотора.

Приблизні розрахунки потужності та можливостей:

  • 140–400 Вт — обробка м’яких продуктів для смузі та коктейлів;
  • 400–800 Вт — можна подрібнювати більш тверді продукти (заморожені овочі, горіхи);
  • від 1000 Вт — підходить майже для всіх інгредієнтів, включно з м’ясом.

Професійні моделі від 2000 до 3000 Вт працюють більше часу без перегрівання.

Матеріал для насадок та чаші

Насадки бажано обирати зі сталі, що не іржавіє. Цей матеріал під час постійного контакту з харчовими продуктами не змінює їхній смак і сам не псується. Сталь забезпечує тривалий термін використання завдяки своїй міцності.

Для чаші можна обирати скло або пластик. Обидва матеріали практичні й довго можуть використовуватися. Скляний посуд зазвичай має більшу товщину, не втрачає прозорості. Якщо ви зупинилися на пластику, краще віддати перевагу товстим конструкціям — вони міцніше.

Режими та швидкість

У занурювальних блендерах зазвичай представлено 1–3 режими, які відрізняються швидкістю та імпульсами. Корисні режими:

  • турбо — використовує максимальну швидкість ножів та за мінімальний час робить їжу однорідною;
  • імпульсний — між обертами є незначні паузи, які допомагають уникнути перегрівання.

Другий режим варто використовувати для обробки твердих продуктів: свіжі овочі, лід тощо.

У стаціонарних моделях запропоновано від 1 до понад 20 різних режимів. Для побуту вистачить 4–8 швидкостей. Якщо ви плануєте переходити на професійний рівень, кількість режимів та насадок варто збільшувати.

Набір функцій

Дізнайтесь, які функції виконує блендер і на що він здатний. Залежно від типу приладу, форми ножів, розміру чаші, потужності змінюється набір можливостей. У комплекті з пристроєм можуть бути такі насадки:

  • нога — для занурення та перетворення на кашу;
  • подрібнювач — підходить для свіжих фруктів та горіхів;
  • розколювання льоду — для приготування коктейлів;
  • віничок — використовують для тіста, кремів, соусів;
  • насадка для пюре — можна перетворити картоплю чи інші овочі на однорідну масу за кілька занурень.

Чим більше насадок, тим більше ви можете експериментувати з приготуванням їжі. Обирайте блендер відповідно до своїх кулінарних вмінь та бажань.

Коли та кому потрібен блендер

Узагальнимо, кому й навіщо потрібен на кухні блендер:

  1. Тим, хто хоче зекономити місце на кухні — один правильно вибраний прилад може замінити собою декілька дрібних: міксер, кавомолку, м’ясорубку.
  2. Батькам маленької дитини — їжу для прикорму ретельно перебивають, тож мамі й татові буде зручніше скористатися подрібнювачем.
  3. Адептам здорового харчування — за допомогою такого приладу можна робити багато смузі, соків, домашніх соусів тощо.
  4. Тим, хто економить свій час — блендер значно пришвидшує приготування їжі, виконуючи процеси, які раніше робили вручну.

Отже, блендер — ідеальний прилад на кухні. Він допоможе вам зберігати час, готувати смачні та здорові страви.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Сезонні смаколики

Сезонні смаколики: добірка рецептів

Осінь дарує чудові можливості для кулінарних експериментів із сезонними продуктами. ✔️ У добірці — рецепти теплих салатів, десертів та крем-супів, які подарують затишок і тепло. ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.