• Укр
  • Рус

Вишиванка: від стародавньої історії до сучасності

192
Додати
до обраних
Поділитися

Вишиванка завжди була символом української ідентичності та культури. Але як вона пройшла цей тернистий шлях, як змінювалася, що символізувала та як поєднується із сучасним одягом сьогодні?

Відповіді на ці запитання ви отримаєте уже згодом, та спершу — трохи історії.

Як світ популяризував вишиванку

Виникнення і розвиток вишиванки сягають корінням аж у часи трипільської та скіфської культур.

У період Київської Русі вишита сорочка вперше набула популярності. В XI столітті Анна, сестра Володимира Мономаха, заснувала школу вишивання для дівчат-майстринь. Поширені дотепер символи й орнаменти уже тоді міцно закріпилися у свідомості українців.

Як світ популяризував вишиванку

Козаки також вірили, що вишиті на лляному полотні знаки та символи мають потужну силу, нерозривно пов’язують їх із Батьківщиною і зцілюють рани.

На початку XIX століття з розвитком промисловості з’явилися перші ткацькі верстати. Вишиванки почали робити на замовлення. Майстрині видозмінювали візерунок на європейський мотив, а заможні громадяни комбінували національний одяг із виробами з шовку і оксамиту.

Найвідомішим модником у вишиванці офіційно вважають Івана Франка. Письменник поєднував традиційний український одяг із класичним піджаком та іншими елементами гардероба. Зв’язок Франка і вишиванки настільки сильно закріпився у свідомості українців, що на сучасній купюрі номіналом 20 гривень ви можете чітко розгледіти український орнамент на комірі сорочки письменника.

Що символізують знаки та орнамент вишиванки

Українці вірили: кожен елемент і візерунок на одязі мав своє значення. Геометричні форми символізували родючість землі та природні стихії, рослинні та квіткові орнаменти — материнську любов і сімейне щастя, а тварини, зображені на полотні, — добробут, вірність і довголіття.

Кольори були не менш важливими й мали власний символізм. Білосніжний означав чистоту та цноту, чорний — смуток і тугу, а зелений — природу та спокій.

Що символізують знаки та орнамент вишиванки

Стиль вишивання міг розповісти про приналежність до регіону. Полтавські майстрині вишивали хрестиком, плутаним хрестиком, подвійним прутиком, зубчиками та мережкою. А майстрині із Закарпаття користувалися технікою заволікання, вирізування і гаптування. Кожен регіон України можна умовно визначити за «власною» вишиванкою, але спільна національна культура усе ж зберігається.

Як вишиванці вдалося утримати популярність до наших днів

У нульових роках XXI століття вишиванкою зацікавилися сучасні законодавці світової моди.
Артдиректор Dior Джон Гальяно презентував колекцію, в основі якої лежали українські етномотиви. Модельєрка Gucci Фріда Джаніні показала світові моделі, у котрих домінувала геометрія вишиванок Гуцульщини та Поділля. Сандра Буллок, Міла Куніс, Гвінет Пелтроу та навіть Мадонна стали неофіційними амбасадорами культури України, демонструючи публіці сорочки та сукні з українським орнаментом.

У 2017 році журнал Vogue вперше у значенні «вишиванка» використав не словосполучення embroidered shirt (англ. «вишита сорочка»), а транслітероване українське слово the vyshyvanka. Таким чином, слово «вишиванка» поширилося серед англомовної аудиторії.

Українська народна вишиванка: історія та символіка
Ось так вишиванка стала міжнародним брендом вуличної моди. Вона легко вписалася у комбінації з повсякденним одягом та street style look.

За статистикою, верхній одяг лідирує у списках покупок українців на ОLX за минулий рік, а придбати вишиванку пропонує понад тисяча продавців.

Культурна адаптація матеріальної спадщини

Українська культура є чудовим інструментом народної єдності. Крізь століття вона зв’язує сучасних українців із багатьма ланками розвитку нашої держави та її історії. Національні костюми можуть розповісти про неподільність Луганщини і Львівщини, Донеччини та Вінниччини. Глиняний посуд із розписом — про працьовитість українських жінок, а куліш — про здоров’я й силу козаків.

Збереження культурної спадщини необхідне. Особливо сьогодні. Україна — держава з багатовіковою історією, наповнена легендами про славетних січових козаків, видатних гетьманів і працьовитих землеробів. Кожна вишиванка, горнятко кулішу і солом’яна хата є прямими доказами сили, мужності, розуму наших предків та їхньої національної ідентичності.

Завдяки сучасним українським майстрам національний одяг модно носити разом із джинсами або комбінувати з класичним стилем, а стародавні орнаменти органічно виглядають на прикрасах і предметах побуту. Адаптація древньої культури на сучасний лад неабияк сприяє її поширенню в Україні та за кордоном.

Культурна адаптація матеріальної спадщини

Із культурним аспектом розібралися. Як щодо вартості та попиту на вишиванки сьогодні?

Спеціалісти OLX поділилися статистикою, як змінювався попит на вишиванки серед українців упродовж цих декількох років, які міста лідирують за кількістю запитів на вишиті сорочки, та скільки цьогоріч у середньому коштує вишиванка.

Останнім часом число придбаних вишиванок в Україні стрімко зросло. За статистикою сервісу OLX Доставка, станом на квітень 2023 року, понад 2 тисячі українців скористалися послугою та придбали вишиті сорочки, тоді як у 2021-му їхня кількість складала всього 320.

Значно збільшилася на платформі й кількість відгуків на оголошення про купівлю вишиванок: майже 30 тисяч відгуків у 2023 році проти 7 тисяч у 2021-му.

Беручи до уваги усі оголошення на платформі, середня вартість вишиванки зараз становить приблизно 1 300 грн.

На наш погляд, людину, яка до кінця дочитала цю статтю, може турбувати лише одне питання.

Де можна придбати вишиванку?

Купуйте на ОLХ.

ОLХ — це платформа онлайн-оголошень, що об’єднує людей для купівлі та продажу. Зручні умови доставлення та оплати не дозволять помилитися з розміром і гарантують якість!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.