Нерухомість: класифікація та види нерухомості в Україні

3882
Додати
до обраних
Поділитися

Нерухомість може використовуватись як для приватних, так і для комерційних цілей. Приватний будинок, квартира та магазин — усе це є об’єктами нерухомості. У кожному варіанті є свої особливості, які потрібно враховувати. У цій статті розповідаємо все, що потрібно знати про житлові та нежитлові приміщення.

Що таке нерухомість та які є її типи

Нерухомість — це земельні ділянки, будівлі та приміщення різного призначення. Ринок нерухомості поділяється на первинний (новобудови, які не перебували раніше у власності) та вторинний (нерухомість, у якої вже є власник). Нерухомість може використовуватися власником для різних цілей.

Є така класифікація нерухомості за її функціональним призначенням:

  • Житлова нерухомість — призначена для проживання. Така нерухомість це квартири, кімнати, дачні будинки, будинки з кількома поверхами.
  • Нежитлова нерухомість — об’єкт, який може використовуватися для будь-яких цілей, окрім проживання. До цього типу належить комерційна нерухомість, промислова нерухомість, адміністративна нерухомість та інфраструктура.

Це досить загальні види нерухомості, оскільки будівлі та приміщення додатково поділяються на різні підвиди, які описані в Державному класифікаторі будівель. Їх ми розглянемо далі.

Які є типи об’єктів житлової нерухомості

До житлової нерухомості можуть належати будівлі з різною конструкцією, кількістю поверхів, висотою стелі, площею тощо.

Загалом, у більшості випадків житлова нерухомість це:

  • житлові будинки — можуть бути садибного або квартирного типу, малоповерховими (до трьох поверхів), багатоповерховими (від 4 до 9 поверхів) та висотними (понад 20 поверхів);
  • квартири — помешкання в житловому будинку, можуть бути однокімнатними та багатокімнатними;
  • кімнати в багатосімейних (комунальних) квартирах — помешкання у квартирі, де проживають декілька людей або сімей.

Окрім цього житловою нерухомістю можуть бути кондомініум, секція та під’їзд.

Які є типи об’єктів нежитлової нерухомості

Нерухомість, яка не призначена для проживання розподіляється на декілька типів.

Нежитлова нерухомість це:

  • Господарські (присадибні) будівлі та приміщення — можуть використовуватися для зберігання інструментів, обладнання та матеріалів. До цього типу належать літні кухні, сараї, хліви, погреби, майстерні, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції.
  • Готельні будівлі — споруди для тимчасового розміщення туристів та гостей. До них належать готелі, мотелі, кондомініуми, пансіонати, кемпінги, а також прилеглі ресторани, кафе, бари, спортзали тощо.
  • Офісні будівлі — використовуються для офісної роботи. Додатково поділяються на п’ять класів: A, B (офіси в центрі міста, бізнес-центрі, або новій будівлі, а також ті, які розміщені поруч із метро, паркінгом), C (офіси в реконструйованій будівлі), D (офіси в не реконструйованій будівлі), E (офіси в житловій нерухомості, яку було переведено в нежитлову).
  • Торговельні будівлі — призначені для торгівлі товарами та послугами. Таке нерухоме майно включає торговельні центри, супермаркети, магазини, криті ринки.
  • Промислові будівлі — використовуються для проведення виробничих процесів. До них належать заводи, фабрики, склади, майстерні тощо.
  • Будівлі для публічних виступів — використовуються для проведення громадських заходів. До них належать кінотеатри, концертні будівлі, театри тощо.
  • Гаражі та криті автомобільні стоянки — призначені для паркування автомобілів. Можуть бути відкритими або закритими та мати один чи більше поверхів.

На функціональне призначення нежитлової нерухомості впливають розміри та стан будівлі чи приміщення, його розташування та інші обставини.

Що таке комерційна нерухомість

Комерційна нерухомість — це будівля або приміщення, яке використовується для отримання прибутку. Така нерухомість може бути придбана або орендована. Здебільшого комерційна нерухомість використовується або для ведення бізнесу, або для інвестиції (здача в оренду, перепродаж).

Комерційна нерухомість це:

  • магазини для роздрібної торгівлі;
  • офісні приміщення;
  • заклади громадського харчування;
  • готельні будівлі;
  • гаражі, криті автомобільні стоянки, автомийки, АЗС, СТО.

Плануючи придбати комерційну нерухомість, варто врахувати такі чинники, як розташування та тип будівлі, наближеність до інфраструктури та житлових об’єктів, наявність систем безпеки та життєзабезпечення.

Яка нерухомість частіше купується в Україні

Згідно зі статистикою OLX найбільшою популярністю в розділі «Нерухомість» користуються оголошення про продаж житлової нерухомості (будинки, квартири, кімнати). Кількість відгуків та середня ціна залежить від області. У квітні 2023 року житлові приміщення найчастіше продавались у таких містах:

  • Київ — кількість оголошень більше ніж 12 тис., середня ціна складає 4990397 грн, кількість відгуків 42 тис., з яких ліквідними є 5 тис.;
  • Одеса — кількість оголошень понад 12 тис., середня ціна складає 2348314 грн, кількість відгуків 30 тис., з яких ліквідними є 3 тис.;
  • Івано-Франківськ — кількість оголошень 9 тис., середня ціна складає 1601383 грн, кількість відгуків 23 тис., з яких ліквідними є приблизно 3 тис.;
  • Львів — кількість оголошень 6 тис., середня ціна складає 3089489 грн, кількість відгуків 22 тис., з яких ліквідними є понад 3 тис.;
  • Харків — кількість оголошень 5 тис., середня ціна складає 2210960 грн, кількість відгуків 15 тис., з яких ліквідними є понад 1,5 тис.

Що стосується нежитлової та комерційної нерухомості, найбільшою популярністю користуються оголошення про оренду:

  • Офісних приміщень — у лютому цього року їх було розміщено більше ніж 8 тис. в Києві, із середньою ціною 66268 грн. Кількість відгуків склала понад 8 з половиною тис.
  • Магазинів та салонів — у лютому цього року їх було розміщено приблизно 2 тис. в Києві, із середньою ціною 53223 грн. Кількість відгуків склала понад 4 тис.
  • Приміщень вільного призначення — у лютому цього року їх було розміщено більше ніж 1,5 тис. в Києві, із середньою ціною 66203 грн. Кількість відгуків склала понад 2 тис.
  • Складів та ангарів — у лютому цього року їх було розміщено понад 750 в Києві, із середньою ціною 19783 грн. Кількість відгуків склала приблизно 1,5 тис.

Схожа статистика спостерігається й у решті міст України.

Нерухомість й далі користується популярністю попри будь-які обставини. Її можна придбати як для облаштування свого житла, так і для того, щоб розпочати власну справу або здавати в оренду.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.