• Укр
  • Рус

Будова автомобіля: що потрібно знати кожному водію

994
Додати
до обраних
Поділитися

Автомобіль — це складний механізм, який містить безліч деталей. Загалом їх поділяють на декілька основних складників: кузов, ходову частину, трансмісію, систему керування та електрообладнання. Усі ці автозапчастини взаємодіють між собою, утворюючи єдину систему.

Переважно водіям не потрібно детально пам’ятати, із чого складається будова автомобіля. Проте знання базових елементів конструкції машини дасть змогу безпечно нею керувати та правильно визначити несправність. Про те, із чого складається автомобіль та як він працює, розповідаємо в цьому матеріалі.

Що собою являє кузов автомобіля

Будова машини містить різні деталі. Однією з найголовніших є кузов. Кузов — опорна конструкція, що об’єднує всі інші частини авто, надає машині форму, а також захищає пасажирів, багаж та деталі від зовнішніх впливів.
Типи кузовів авто | Блог OLX
Кузов авто буває різних типів, залежно від розмірів та кількості відділів. Найпопулярнішими різновидами є універсал, седан, купе та позашляховик. Докладніше про типи кузова ми розповідали в статті «Типи кузова автомобілів». Незалежно від типу кузова, кожна машина також складається з:

  • каркасу;
  • дверцят;
  • багажника;
  • капота;
  • бампера;
  • фар;
  • дзеркал.

Однією з найпоширеніших проблем із кузовом є корозія. Причиною іржі може бути як природний процес старіння авто, так і пошкодження антикорозійного покриття деталей кузова. Також, за умови неналежного користування, можуть виникнути проблеми з механізмом дверей, багажника або капота.

Обираючи автомобіль за типом кузова, потрібно враховувати, для чого та в яких умовах буде використовуватися машина. Для поїздок містом підійде седан або універсал. Якщо доведеться часто їздити бездоріжжям, краще звернути увагу на позашляховик або пікап, а для перевезень варто придбати мінівен або мікровен.

Що таке ходова частина

Ходова частина авто | Блог OLX
Ходова частина розташована в нижній частині кузова та слугує одночасно для декількох цілей: з’єднання кузова з колесами, усунення вібрацій, розгойдування та тряски під час руху автомобіля. Будова ходової частини автомобіля складається з:

  • Коліс — забезпечують рух автомобіля.
  • Шин — безпосередньо контактують із дорогою, пом’якшують удари та поштовхи під час руху нерівними поверхнями.
  • Передньої підвіски — забезпечує підтримання передніх коліс. Може бути у вигляді однієї суцільної балки (залежна підвіска), або двох окремих (незалежна підвіска).
  • Задньої підвіски — підтримує контакт задніх коліс. Також буває залежною та незалежною, проте найчастіше використовується залежна підвіска.

Кожна з деталей ходової виконує свою функцію та взаємодіє з іншими запчастинами. Дізнатися щодо основних елементів ходової частини можна в нашому матеріалі «Ходова автомобіля: із чого складається та як виявити несправність».

Проблеми з ходовою частиною можуть виникнути через потрапляння в яму або наїжджання на пагорб. Найчастіше з ладу виходять сайлентблоки, амортизатори, ШРУСи, кермові наконечники та кульові опори. Ознаками несправності ходової стає характерний шум під час руху, вібрація керма та проблеми з керуванням. Щоб уникнути проблем із ходовою частиною, її рекомендується перевіряти двічі на рік або через кожні 10 тис. км пробігу. Зробити це можна самостійно або за допомогою спеціалістів на СТО.

Що таке трансмісія

Трансмісія | Блог OLX
Трансмісія слугує для передачі крутного моменту від двигуна до коліс. До її складу входять такі основні частини автомобіля:

  • Коробка передач — може бути механічною (водій вручну перемикає передачі), автоматичною (коробка передач автоматично перемикає передачі) або варіативною.
  • Ведучі мости — безпосередньо обертають колеса. Залежно від розташування мости бувають задньопривідні, передньопривідні та повнопривідні.
  • Диференціал — розподіляє крутний момент між колесами, тим самим даючи їм змогу обертатися з різною швидкістю.
  • Природний вал — передає крутний момент від коробки передач до моста або диференціала. За його допомогою зміна передач відбувається гнучко та плавно.
  • Двигун — основна деталь серед тих, з яких складається будова автомобіля під капотом. Двигун перетворює енергію пального на механічну роботу, що змушує машину рухатись. Залежно від типу пального він може бути бензиновим, дизельним або електричним. Щодо особливостей цієї запчастини ми розповідали в статті «Види двигунів автомобілів та принцип роботи».

Трансмісія дає можливість використовувати потужність двигуна та керувати машиною так, як потрібно водію. Основні ознаки несправності трансмісії: не вмикається передача, присутній шум на нейтральній передачі, запах гару, витік рідини та загоряння сигнальної лампи «перевірте двигун (check engine)».

З чого складається система керування

Схема авто | Блог OLX
Система керування автомобілем складається з кермового керування та гальмівної системи. Обидва складники частини автомобіля мають свої особливості.

Кермове керування

Кермове керування | Блог OLX
Кермове керування забезпечує рух авто в заданому напрямку. Воно складається з:

  • Кермового механізму — передає рухи керма до коліс, збільшуючи їхню силу, що полегшує керування. В авто кермові механізми бувають двох типів: черв’ячні (складніші пристрої з більшою кількістю деталей) та рейкові (мають менше деталей, проте є більш ефективними).
  • Кермового приводу — передає зусилля від кермового механізму до коліс та забезпечує їхній поворот на різні кути.

Загалом, кермове керування працює таким чином: водій повертає кермо, це зусилля передається через кермовий механізм до кермового приводу, який і змінює напрямок коліс. Найпоширенішими проблемами із цією частиною є люфт керма, проблеми з поворотом коліс, зайвий шум та нерівномірне зношення шин.

Гальмівна система

Гальмівна система використовується для зниження швидкості автомобіля, його зупинки та утримання в нерухомому стані. Ця система складається з таких механізмів:

  • Головного гальмівного циліндра — він створює тиск гальмівної рідини в системі, яка тисне на колодки.
  • Гальмівних колодок — під дією рідини колодки тиснуть на диски або барабани, створюючи тертя, що зупиняє машину.
  • Дисків або барабанів — дискові є більш популярними, вони встановлюються на передніх та задніх колесах. Барабанні частіше використовуються на задніх колесах, або як доповнення до дискових гальм.

Гальмівна система є одним із найважливіших складників будь-якого транспортного засобу, оскільки відповідає за безпеку під час руху. Її бажано регулярно перевіряти. Ознаками несправності гальмівної системи є збільшення гальмівного шляху, туге натискання педалі, шум та вібрації під час гальмування, запах гару та занесення авто в бік.

Яке є електрообладнання в автомобілі

До основних елементів електрообладнання входять:

  • Акумулятор — живить двигун, фари, магнітолу та інші складники електричної системи машини.
  • Генератор — починає працювати після увімкнення двигуна. Забезпечує стабільне живлення та заряджає акумулятор.
  • Система запуску двигуна — стартер обертає маховик двигуна після того, як його запущено. Керування системою здійснюється за допомогою ключа та замка запалювання.
  • Додаткове обладнання — від електроенергії працюють фари, задні ліхтарі, спідометр, тахометр, електропідіймачі скла, кондиціонер тощо.
  • Проводка — забезпечує з’єднання приладів між собою та їхню безперебійну роботу.

Сучасні автомобілі використовують багато електричних приладів, які змушують працювати двигун, освітлюють та обігрівають салон, освітлюють дорогу та очищають скло під час негоди. Проте, як і будь-яка техніка, електрообладнання авто може вийти з ладу. Наприклад, акумулятор найчастіше виходить із ладу взимку, коли працює за низьких температур.

Щоб їзда за кермом була комфортною та безпечною, бажано знати загальний опис автомобіля, а також регулярно перевіряти стан його деталей. Це дасть змогу не лише правильно та вчасно виявити несправність, але й, у деяких випадках, навіть самостійно її усунути.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.