• Укр
  • Рус

Як змінити цільове призначення об’єкта нерухомості?

888
Додати
до обраних
Поділитися

В українському законодавстві є таке поняття, як цільове призначення приміщення. Закон визначає, для якої мети можна використовувати ту чи іншу нерухомість — для проживання, ведення бізнесу тощо. Тобто якщо об’єкт має статус помешкання, то займатися в ньому підприємницькою діяльністю не можна, так само як і мешкати на території, що за законом визначена нежитловим фондом. З цієї статті ви дізнаєтеся все про цільове призначення приміщення: види нерухомості за способом використання та як перевести житлове приміщення в нежитлове чи навпаки.

Усі об’єкти нерухомості ділять на 2 групи: житлові та нежитлові. До першої належать багатоквартирні, дачні, садові будинки, котеджі, квартири, кімнати в комунальних квартирах. Тобто це приміщення, у яких створені умови для безпечного та комфортного проживання людей. Нежитлові приміщення — це офіси, господарські споруди, торговельні зали, гаражі, склади тощо.

Переведення житлового приміщення в нежитлове має особливу актуальність для власників квартир на першому чи цокольному поверсі багатоповерхівки. Таку нерухомість зручно використовувати для магазинів, салонів краси чи невеликих офісів. Українське законодавство в більшості випадків дозволяє такі зміни. Що стосується того, чи можна жити в нежитловому приміщенні, яке раніше використовувалося під бізнес, переважно це також можливо. Однак переведення нежитлового приміщення в житлове чи навпаки має відбуватися за юридично визначеною схемою.

Особливості процедури зміни цільового призначення об’єкта нерухомості

Використання об’єктів нерухомості не за призначенням у багатьох випадках може бути небезпечним для здоров’я. До того ж таке правопорушення карається штрафом чи навіть кримінальною відповідальністю (якщо така сваволя привезла до пошкодження майна чи здоров’я сусідів).

За законом допустимі такі зміни цільового призначення об’єктів нерухомості:

  • переведення в нежитловий фонд;
  • переведення в житловий фонд;
  • зміна призначення кімнат у квартирі чи будинку.

Процедура зміни здійснюється на основі експертного висновку. Реалізація можлива за наявності:

  • рішення щодо переведення нежитлового приміщення в житлове чи навпаки, ухваленого органом місцевого самоврядування;
  • відповідної реконструкції нерухомості.

Порядок переведення житлового приміщення в нежитлове чи навпаки затверджений законом. Щоб комерційна нерухомість дістала статус житла або ж для того, щоб квартиру можна було використовувати для підприємницької діяльності, заявник має надати комісії низку документів та пройти певні процедури.

Етапи зміни цільового призначення об’єкта нерухомості

Розглянемо основні етапи, за якими відбувається зміна цільового призначення нежитлового приміщення в житлове й навпаки:

  1. Підготовка пакета документів.
  2. Подача в орган місцевого самоврядування пакета документів для отримання рішення про таке переведення.
  3. Отримання умов для проведення реконструкції об’єкта нерухомості.
  4. Підготовка проєкту реконструкції об’єкта нерухомості.
  5. Узгодження проєкту.
  6. Проведення реконструкції.
  7. Введення в експлуатацію.

Процедура переведення із житлового на нежитлове приміщення можлива за наявності стандартного пакета документів від власника/співвласників нерухомого майна. Якщо один зі співвласників — неповнолітня чи недієздатна особа, тоді додатково треба дістати відповідний дозвіл від органів опіки.

Щоб юридично оформити нежитлове приміщення в багатоквартирному будинку, заявнику потрібно заздалегідь зібрати такі документи:

  • право власності на об’єкт;
  • техпаспорт і, за наявності, проєкт будівництва;
  • документ, що підтверджує особу (паспорт);
  • ідентифікаційний код.

У квартирі, що переводиться в нежитловий фонд, ніхто не має проживати чи бути зареєстрованим. Також для переведення квартири в нежитловий фонд необхідно отримати технічний висновок, який підтверджує доцільність та можливість такої зміни. Ще знадобляться передпроєктні пропонування щодо майбутнього доброустрою території. Їх видають у відділі архітектури місцевого самоврядування.

Зміна цільового призначення нежитлового приміщення з переведенням його в житловий фонд здійснюється на підставі таких саме документів, що й у попередньому випадку. Якщо об’єкт нерухомості перебуває в спільній власності, тоді для переведення його в житловий фонд знадобиться письмова згода всіх співвласників.

Свої особливості є в тому, як змінити цільове призначення будівлі. У такому випадку процедура може потребувати переведення з одного фонду нерухомості в інший не лише приміщення, а й земельної ділянки, на якій розташовано будівлю. Яке цільове призначення буває в землі та як правильно його змінити — ми вже розповідали.

Чому можуть відмовити в зміні?

Переведення з нежитлового в житлове приміщення чи навпаки можливе лише у випадку, якщо на всіх етапах підготовки дотримані вимоги, передбачені законом. Однак причиною для відмови іноді стають не тільки недопрацювання заявника, а й деякі об’єктивні моменти, на які він не в змозі вплинути.

Зміна цільового призначення будівлі чи приміщення не може бути здійснена в таких ситуаціях:

  • заявник подав не повний пакет документів;
  • подані документи оформлені з помилками;
  • об’єкт нерухомості перебуває під заставою чи арештом.

На успіх справи також впливає розташування нерухомого майна, стан і статус будівлі. Зокрема, переведення квартири в нежитлове приміщення можливе лише у випадку, якщо вона розташована не вище другого поверху й під нею немає житлового фонду. Квартиру на третьому поверсі можна переобладнати тільки на творчу майстерню чи студію.

Не вдасться юридично оформити нежитлове приміщення в житловому будинку, якщо той перебуває в аварійному стані. Зміна цільового призначення нежитлової будівлі юридично є неможливою, якщо в приміщенні відсутні й не можна обладнати системи, необхідні для комфортного проживання (водопровід, каналізація, газопостачання тощо). Зміна фонду нерухомості також неможлива, якщо будівля є пам’яткою архітектури.

Незалежно від того, що стало причиною для відмови в зміні цільового призначення нерухомості, заявнику надається письмова відповідь з обґрунтуванням рішення. Його можна оскаржити в судовому порядку.

Отже, порядок переведення нежитлового приміщення в житлове чи навпаки вимагає від заявника підготувати та надати в орган місцевого самоврядування визначений пакет документів і, за необхідності, провести реконструкцію об’єкта.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.