• Укр
  • Рус

Комфортне життя у спеку: міф чи реальність?

65
Додати
до обраних
Поділитися

Буває так, що сидіти й «варитися» у квартирі у 30°C — просто нестерпно, а щойно вийдеш на балкон, стає ще гірше. Крім того, потрібно і працювати, і нагодувати кота, і прогулятися, бо 10 тисяч кроків самі себе не пройдуть. Цікавить єдине: як вижити в цю пору? Хоча ні — є інше, не менш важливе запитання: що відбувається з організмом у спеку? Відповідаємо спершу на нього.

Життя у спеку

Як організм реагує на спеку

У більшості з нас адаптація до спеки повністю відбувається упродовж двох тижнів, проте є ті, хто чутливіший до підвищення температури повітря: люди із серцево-судинними захворюваннями, зайвою вагою, хворобами щитоподібної залози.

Спека пришвидшує всі обмінні процеси у тілі, тому організм потребує більше води, а ми не припиняємо пітніти. Якщо виникає зневоднення, то ці процеси можуть порушуватися.
Тривале перебування під прямим сонцем впливає і на наші внутрішні органи: нирки, серце та мозок, який також дуже чутливий до температури.

Зібрали для вас поради, які трішки охолодять і, можливо, подарують надію на комфортне літо.

Як організм реагує на спеку

Лайфгаки для прохолоди влітку

1. Пийте воду.

Об’єм води, який слід випивати, залежить від активності упродовж дня. Для зручності можна придбати на OLX у розділі «Хобі, відпочинок та спорт» багаторазову пляшку для води й носити із собою під час прогулянок або подорожей. Час від часу робіть 2–3 ковтки — це компенсує вологу, яку ви втрачаєте під час потовиділення. У разі зневоднення температура вашого тіла підвищується, тому поповнення водного балансу важливе для збереження прохолоди.

Лайфгаки для прохолоди влітку

Якщо пити воду — не найулюбленіше ваше заняття, можна спробувати урізноманітнити її м’ятою, лимоном, лаймом чи базиліком — усім, що спаде на думку. Натомість уникайте алкогольних напоїв або тих, що містять багато цукру, оскільки вони зневоднюють організм. Для відновлення водного балансу підійде також чай, компот або сік, але найкраще втамовує спрагу вода.

2. Носіть головні убори.

Капелюх, панама чи парасоля світлого кольору захищають від ультрафіолетового опромінення, теплового удару чи перегрівання. Крім того, ми рекомендуємо взагалі не перебувати під прямим сонячним промінням, а обирати ранковий чи вечірній час, коли прохолодніше. Надто ж, якщо у вас хронічне захворювання серцево-судинної чи дихальної систем або ж цукровий діабет, адже перегрівання може погіршити самопочуття. До речі, у нашому розділі «Мода та стиль» є головні убори на будь-який смак, тож обов’язково придивіться щось і для себе!

3. Приймайте прохолодний душ або вмивайтеся.

Охолоджувати шкіру водними процедурами у спеку і корисно, і приємно. Якщо немає змоги швиденько прийняти душ, можна просто облитися водою. Маленька приміточка: не перестарайтеся, бо часті водні процедури, особливо з милом, можуть спричинити сухість шкіри, якщо не користуватися спеціальними зволожувальними кремами.

4. Носіть легкий натуральний одяг із довгими рукавами.

Одяг має пропускати повітря, не пересушувати шкіру і захищати її від сонячних променів. Найкраще підійде світлий із натуральних тканин: бавовни, льону та шовку.

5. Їжте багато овочів, фруктів і зелені.

Добре, що влітку їжа доволі різноманітна і багата на вітаміни, необхідні вашому організму, аби впоратися зі спекою. Проте важливо звертати увагу на якість продуктів, які купуєте на ринку, адже від високої температури на вулиці деякі з них швидко псуються.

6. Користуйтеся кремом із щонайменше SPF 30.

Для нашого клімату рівень захисту SPF 30 буде цілком прийнятним, але якщо плануєте поїздку в країни, де температура значно вища, придбайте засіб із SPF 50. Наносьте його вранці після вмивання за 30 хвилин до виходу з дому, а також поновлюйте через кожні декілька годин залежно від типу захисних фільтрів, якщо плануєте довго перебувати під сонцем. Біля басейну або будь-якої іншої водойми захисним кремом варто користуватися щоразу після купання.

7. Ходіть босоніж.

Усі ми знаємо, що першими мерзнуть ноги, тому їх слід тримати у теплі, щоб не захворіти. Влітку ж робимо навпаки і використовуємо цю особливість, як перевагу. Коли п’ятки охолоджуються, прохолода підіймається й до інших частин тіла, і тепер уже не настільки спекотно. Але не робіть цього на розпеченому асфальті, камінні чи піску — бережіть стопи від поранень та опіків!

8. Створіть власний Cool Breeze.

Це такий пустельний лайфгак, щоб перемогти спеку: потрібно повісити вологе простирадло на відчинене вікно балкона або вітальні. Тоді до вас долітатиме прохолодне й вологе повітря замість спекотного і сухого.

9. Вимкніть електричні прилади і дистанціюйтеся якомога далі від них, якщо вони вам тимчасово не потрібні.

Робочий ноутбук переведіть у режим сну або взагалі вимкніть — так він не виділятиме тепло. І не працюйте з ним на колінах, бо це дуже спекотно!

Можна також вимкнути світло і не використовувати духовку та мікрохвильовку у найспекотніші дні. Якщо взагалі не користуватися електричними приладами, то ваша домівка буде менше нагріватися зсередини.

10. Освіжіться із новою зачіскою.

Літо — найкраща пора, аби зробити давно бажану стрижку, бо це подвійна перевага. Із коротшим волоссям ви оновите вигляд, і водночас вам буде менш спекотно. При цьому нагадуємо, що важливо ретельно доглядати за волоссям під час спеки, а на OLX знайдеться й ваш улюблений шампунь!

Як доглядати за волоссям влітку: основні правила

11. Зменште фізичне навантаження.

Найкраще займатися спортом, бігати чи підійматися на вершину гори вранці або ввечері, коли спаде спека. Адже без звички тренуватися у спекотному середовищі може пришвидшитися серцебиття, буде важко дихати, чи запаморочиться голова. У такому разі потрібно припинити заняття і знайти прохолодне місце або тінь. За необхідності тренуватися у спеку розпочинайте повільно та поступово набирайте темп.

12. Не залишайте дітей в автомобілі та не затримуйтеся там самі.

Ваше авто може швидко нагріватися до небезпечної температури, навіть якщо вікна відчинені. Єдиний спосіб, що дозволить проводити в авто більше часу, — кондиціонер, проте пересвідчіться, що він працює, як слід. Якщо ж раптом ні, то вам у розділ «Ремонт та обслуговування техніки»!

Залишитися у припаркованій під прямим сонцем автівці — отже, отримати тепловий удар. Найгірше це впливає на дітей та літніх людей.

Ми намагалися зібрати якомога більше порад, щоб ваше літо стало незабутнім саме завдяки пригодам із друзями чи родиною, а не через нестерпну спеку. Зберігайте їх собі та користуйтеся, щоб висока температура не впливала на ваше самопочуття, а разом із тим і на якість проведення часу з рідними. Шукайте на OLX усе необхідне для полегшення життя у спеку, бо у нас знайдеться будь-що.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Помилка JavaScript на OLX

Помилка JavaScript на OLX

Іноді сайт OLX може видавати помилку з повідомленням, що у браузері вимкнено JavaScript. Що таке JavaScript? JavaScript — це мова програмування, завдяки якій вебсайти забезпечують …