• Укр
  • Рус

Як обрати квадрокоптер: поради та рекомендації

4083
Додати
до обраних
Поділитися

Використання дронів стає дедалі популярнішим в Україні — і для комерційних, і для особистих цілей. Завдяки розвитку технологій на ринку з’являється більше й більше моделей із різними можливостями і ціновим діапазоном. Це допомагає новачкам і професіоналам обрати собі моделі до свого смаку та потребою.

Із початком повномасштабного вторгнення квадрокоптери розпочали широко застосовувати і для військових цілей. Ці маневрові та багатофункціональні пристрої стали незамінними інструментами для підвищення ефективності українських воїнів у наступальних операціях та захисті території.

Одна із ключових ролей, яку відіграють квадрокоптери у російсько-українській війні, — розвідка та нагляд. Квадрокоптери можуть легко проникати у важкодоступні місця та зони, що небезпечні для людей. Вони забезпечують військовим можливість отримувати важливу інформацію про розташування ворожих сил, дорожню ситуацію, об’єкти і будівлі, що дозволяє стратегам приймати обґрунтовані рішення та розробляти ефективні тактики.

Як обрати квадрокоптер

За допомогою квадрокоптерів корегують артилерійські удари, та й самі девайси можуть переносити вибухові пристрої, знищуючи ворожі позиції з повітря. Сучасний підхід у використанні квадрокоптерів українською армією дозволяє зменшити ризики для людського життя та знищувати ворога на складних ділянках фронту. Саме тому у ЗСУ є величезний запит на різноманітні моделі дронів.

Про це свідчить збільшення кількості оголошень на ОLX, пов’язаних із квадрокоптерами, більше ніж у півтора раза, за даними від 1 березня 2022-го (3 352 оголошення) до 1 травня 2023 року (5 269 оголошень).

Зараз квадрокоптер початкового рівня можна придбати від 2 000 до 5 000 грн. Медіанні ціни, 10 000 та 15 000 грн, які ми спостерігали у квітні та травні цього року, були результатом збільшення імпорту дорогих моделей квадрокоптерів для військових. Це пов’язано з тим, що в лютому 2023 року Верховна Рада прийняла закон, який звільняє від сплати ПДВ та мита імпортерів дронів в Україну.
Статистика цін на квадрокоптери

У цій статті ми порекомендуємо вам, які аспекти врахувати, щоб обрати найкращий квадрокоптер для ваших цілей та завдань.

Потреби і технічні характеристики

Перед купівлею дрона важливо чітко зрозуміти, для чого він вам потрібен. Чи ви плануєте використовувати його для фото- та відеозйомки, розважальних польотів, чи для професійних цілей? Це допоможе вам звернути увагу на конкретні характеристики.

Наприклад, для професійних фотозйомок та завдань розвідки підійдуть дрони, які обладнані камерою з високою роздільною здатністю (2–4К). При цьому варто вважати не тільки на апаратні характеристики, але й на лінзи камери, які впливають на якість та кратність зуму.

Такі дрони будуть коштувати недешево. Якщо ж якість відео для вас неважлива, то можете купити дрон із камерою 1 024 × 768 пікселів. Чимало китайських виробників пропонують дешеві дрони (до 2 000 грн) із камерами 4К. Дуже часто це є маркетинговим ходом, і заявлені характеристики не відповідають реальному стану речей.

«Постачаємо дрони ЗСУ та плануємо запуск власного виробництва»: як AziMyTh продає на OLX під час війни

Бувають і недорогі компактні селфі-дрони. Через обмежені характеристики ними можна літати у приміщенні без ризику завдати шкоду присутнім.

Звісно ж, зйомки мальовничих краєвидів потребують відповідної висоти польотів. Загалом квадрокоптери можна піднімати до 500 м. А європейські виробники обмежують висоту польоту до 150 м, аби безпілотник міг літати у межах прямої видимості оператора і випадково не потрапив у no-fly zone.

Дрони з якісними камерами споживатимуть велику кількість енергії. Саме тому варто буде подбати про додаткові батареї та зарядні станції для них. Від кількості та місткості батарей (вимірюється у міліампер-годинах) залежатиме і час вашого польоту. Середньостатистичний дрон може літати 20–40 хв., відповідно до погодних умов.

Звертайте увагу і на дальність польоту дронів. Є моделі, які можуть літати на відстань до 30 км, як, наприклад, DJI Mavic 3. Цей показник варто врахувати військовим із аеророзвідки, яким необхідно залітати якомога далі вглиб фронту. Водночас дальність польоту можна збільшити за допомогою встановлення потужніших антен на пульт керування, які легко знайти на ОLX.

Для новачків важливими будуть наявність систем стабілізації, уникнення перешкод, автопілота і повернення додому. Керування дроном є непростим завданням і потребує регулярного відпрацювання навичок. Пілот часто втрачатиме контроль над ситуацією і врізатиметься у дерева та інші об’єкти, губитиме сигнал та іноді буде дезорієнтуватися у просторі довкола. Подібні «розумні» функції дозволять уникнути неприємних ситуацій і повернути квадрокоптер власникові.

Наближаємо перемогу разом: які товари військового призначення можна знайти на OLX

Швидкість може зацікавити тих, хто хоче брати участь у перегонах дронів. Загалом дрони можуть розвивати швидкість від 30 до 100 км/год. Хоча є і моделі, які літають зі швидкістю 300 км/год. Усе залежить від модифікацій та вартості.

Якщо підсумувати, то у процесі вибору дрона для військових цілей необхідно звертати увагу на висоту, дальність польоту, а також якісну камеру, котра зможе передавати операторові детальне зображення місцевості. Новачку ж у пригоді стануть квадрокоптери з «розумними» системами: стабілізації польоту, уникнення перешкод, повернення додому тощо.

Законодавство та обслуговування

Перед придбанням дрона обов’язково ознайомтеся із правилами використання безпілотників в Україні. У країні діють певні обмеження щодо висоти польоту, відстані від аеропортів, зон забороненого польоту та інших об’єктів. Із введенням воєнного стану небо закрите для будь-яких польотів, окрім спеціально відведених для цього полігонів.

Переконайтеся, що виробник пропонує належну підтримку та обслуговування в Україні. Перевірте, чи є сервісні центри у вашому регіоні, які можуть здійснювати ремонт у разі зламання . Пам’ятайте, що будь-які спроби самостійно відремонтувати дрон призводять до втрати гарантії.

Розглянемо популярні моделі

Ми надамо вам перелік найпопулярніших безпілотників для військових та новачків, які можна придбати в Україні, зокрема й на ОLX.

DJI Mavic 3

DJI Mavic 3 є одним із найпопулярніших безпілотників на ринку. Ця модель має 4K-камеру зі збільшувальним об’єктивом Hasselblad L2D-20c та технологією Hasselblad Natural Color Solution (HNCS), яка якісно передає яскраві та природні кольори. Дальність передавання зображення була збільшена до 15 км порівняно із попередніми моделями. Максимальна дальність польоту становить 30 км, а максимальний час — 46 хв. Також цей квадрокоптер має надійну систему безпеки, зокрема автоматичне уникнення перешкод, функцію повернення додому тощо. Він активно використовується українськими військовими для отримання інформації про позиції ворога та важливі об’єкти. Крім того, цей безпілотник дозволяє забезпечувати зв’язок між підрозділами, наприклад, артилерією і аеророзвідкою, яка корегує удари у реальному часі.

Іноді DJI Mavic 3 модифікує системи скидання гранат, що дозволяє використовувати його як зброю.

Квадрокоптер DJI Mavic 3

DJI Phantom 4 Pro

DJI Phantom 4 Pro — ще одна надзвичайно популярна модель, що має високу якість зображення та функціональність. Цей безпілотник оснащений 20-мегапіксельною камерою із 1-дюймовим датчиком, здатним знімати 4K-відео зі швидкістю до 60 кадрів за секунду. DJI Phantom 4 Pro також має час польоту до 30 хв. і вбудовану систему стеження за об’єктом. DJI Phantom 4 Pro може літати зі швидкістю 78 км/год.

Саме завдяки якісній камері, швидкості та дальності польоту цей дрон став популярним у аеророзвідників. Крім того, він може автоматично повертатися в точку вильоту у разі придушення сигналу ворожими «глушилками».

Autel Evo II

Autel Evo — альтернатива відомим моделям DJI. Друга версія оснащена 20-мегапіксельною камерою, здатною знімати 4K-відео зі швидкістю до 60 кадрів за секунду. Особливістю Autel Evo II є складена конструкція, що робить його зручним для перенесення. Він також має час польоту до 40 хв., мотори можуть працювати у режимі Ludicrous Speed зі швидкістю до 70 км/год. і передавати HD-відео на 3,3-дюймовий OLED-екран контролера із відстані до 9 км.

Саме висока якість зйомки, швидкість та тривалість польоту робить Autel Evo популярним серед військових. Крім того, він може бути обладнаний системою скидання гранат. Водночас цей дрон відрізняється вищою ціною порівняно із Dji Mavic 3.

Квадрокоптер Autel Evo II

Parrot Anafi

Parrot Anafi — ще один варіант безпілотника, який варто розглянути. Ця модель містить 21-мегапіксельну камеру, здатну знімати 4K-відео зі швидкістю до 30 кадрів за секунду. Parrot Anafi має унікальну можливість повороту камери на 180 градусів, що дозволяє отримувати детальнішу інформацію про об’єкти довкола. Він також пропонує до 25 хв. польоту та компактну складену конструкцію для легкого перенесення.

Dji Tello

Цей маленький дрон популярний серед новачків. Ним можна керувати за допомогою лише смартфону, шляхом приєднання до мережі Wi-Fi. Інтерфейс застосунку буде зрозумілим і для дорослих, і для дітей. Невеликі розміри дозволяють літати у приміщенні, а захист пропелерів дозволить уникнути зламання через необережне керування.

Dji Tello не обладнаний системою визначення та уникнення перешкод, а також функцією повернення додому. Серед недоліків слід виділити і просту камеру, яка не розрахована на високоякісні знімки. Усе це компенсується невисокою ціною за девайс, у межах 100 доларів, та незначними витратами на розхідні матеріали.

Квадрокоптер Dji Tello

Hubsan Zino Pro

Hubsan Zino Pro — це бюджетний варіант безпілотника, який усе ж таки здатний на непогані результати. Він оснащений 4K-камерою зі збільшувальним об’єктивом, що може знімати відео зі швидкістю до 30 кадрів за секунду. Hubsan Zino Pro має близько 23 хв. польоту і передову систему GPS для стабільного польоту та повернення додому.

Цей напівпрофесійний дрон чудово підійде для новачків, які бажають навчитися літати та здійснювати мальовничу зйомку краєвидів.

E99 Pro2

Цей китайський квадрокоптер має, напевно, найнижчу ціну серед перерахованих у цьому списку (до 2 000 грн). Водночас він стане найкращим вибором для тих, хто хоче навчитися використовувати такі девайси, не боячись зламати дорогу іграшку. Він обладнаний багатьма функціями для зручного керування. Насамперед — барометром із функцією утримання висоти для надійного зависання у повітрі, системами регулювання швидкості, повернення додому, автоматичного злету і приземлення, а також автопілотом та режимом слідування за об’єктом. Проте зважайте: заявлена здатність камери знімати у 4К є далекою від реального стану речей.

Квадрокоптер E99 Pro2

Варто спробувати

В Україні дрони стають дедалі популярнішими. Їх використовують у сільському господарстві для обробки полів, а у енергетиці — для ремонту сонячних панелей. За допомогою квадрокоптерів рятувальники знаходять потерпілих. Військові ж мають змогу ефективно знищувати ворога.

Завдяки широкому вибору моделей на ринку навчитися керувати дроном тепер може кожен охочий. Тож поспішайте придбати дрон собі або своїй дитині за доступною ціною на ОLX. Можливо, це хобі у майбутньому приноситиме не тільки задоволення, але й стане прибутковою професією. То чому б не спробувати і не придбати собі квадрокоптер?

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.