• Укр
  • Рус

Чому сонцезахисні окуляри варто носити і взимку, та чи допоможуть 70 морквин на день мати хороший зір

322
Додати
до обраних
Поділитися

Про важливість носіння сонцезахисних окулярів влітку ми загалом обізнані доволі добре. Однак багато хто забуває, що це має неабияке значення для здоров’я і взимку. Тож у цій статті ми з вами розберемося, чому сонцезахисні окуляри актуальні під час будь-якої пори року, а також розвіємо популярний міф про моркву та хороший зір разом із OLX.

Захист очей взимку

Насправді сонцезахисні окуляри взимку нам просто необхідні. Насамперед тому, що сніг може відбивати до 80% ультрафіолетових променів. А ще, оскільки сонце взимку нижче, це може спричинити інтенсивніше потрапляння ультрафіолетових променів у очі. Сонцезахисні окуляри з рівнем захисту від UVA- та UVB-променів захистять зір. Це також знизить ризик розвитку катаракти та виникнення інших захворювань. Придбати якісні окуляри ви завжди можете на OLX, у розділі «Хобі, відпочинок і спорт».

Захист очей взимку

Переваги носіння сонцезахисних окулярів взимку

Окрім захисту від ультрафіолетових променів, носіння сонцезахисних окулярів може мати й низку інших переваг.

Захист від засліплення. Взимку сонце виблискує на снігу, створюючи ефект сліпучого білого дзеркала. Носячи сонцезахисні окуляри, ви зможете легко уникнути дискомфорту.

Як вибрати сонцезахисні окуляри

Запобігання пересиханню очей. Зимовий холодний вітер та опалювальні системи пересушують слизову оболонку очей. Тож сонцезахисні окуляри і слугуватимуть бар’єром від вітру, і зберігатимуть нормальний рівень зволоженості.

Захист від вітру й пилу. Суворими зимовими днями вітер і пил іноді подразнюють очі — це спричиняє дискомфорт. Сонцезахисні окуляри додатково захистять ваші очі від зовнішніх впливів разом із OLX!

Популярні запитання: відповіді фахівчині

Ми з вами доволі часто зіштовхуємося з різноманітними міфами про зір. Запросили Марію Михайловську, офтальмологиню із Британського офтальмологічного центру, відповісти на найпоширеніші запитання щодо здоров’я очей.

Марія Михайловська

— Дехто вважає, що багатогодинна робота за комп’ютером негативно впливає на зір. Чи так це?

— Перебування перед екраном комп’ютера упродовж тривалого часу справді може чинити негативний вплив на зір. Читання книг, вишивання та подібні заняття також перевтомлюють очі. Усе це є зоровим навантаженням.

Що ближче перебуває об’єкт, на якому концентрується увага, то сильніше напружуються м’язи всередині ока, і це допомагає сфокусуватися. Аби запобігти негативним наслідкам, варто час від часу робити перерву або ж перемикатися на будь-яке інше заняття, яке не потребує підвищеної концентрації уваги.

— Побутує міф, що часте носіння окулярів спричиняє погіршення зору. Як насправді це впливає на зір?

— Окуляри не шкодять нашому зору. Ба більше, у разі відхилень у дитячому віці вони є обов’язковою частиною лікування. Неправильно підібрані окуляри можуть спричинити дискомфорт (іноді й значний), проте аж ніяк не завдати шкоди.

При цьому до підбору окулярів варто все ж таки підходити відповідально та після консультації з офтальмологом. Носити чужі окуляри теж не слід. Оптика має бути індивідуальним засобом не лише за параметрами лінзи, а й за формою оправи.

— Чи може вживання певних вітамінів або добавок покращити зір?

— Сьогодні спеціальні вітаміни ми рекомендуємо тільки пацієнтам із патологіями та хворобами. Переважно людям з ускладненнями після цукрового діабету та віковими захворюваннями сітківки.

Що ж стосується приймання вітамінів з метою профілактики, то це не є забороненим, проте й не обов’язковим. Та зверніть увагу, що у деяких випадках вживання добавок без консультації офтальмолога може вам зашкодити. Людському організмові зазвичай цілком достатньо повноцінного харчування і здорового сну.

Важливо, щоб мікроелементи, які містить фармацевтична продукція, надходили у правильних пропорціях за рекомендацією офтальмолога. Чорниця, морква й інші продукти навіть великими кількостями не здатні повноцінно замінити раціонального харчування та здорового способу життя.

— Чи є лазерна корекція зору 100%-во безпечним та ефективним методом? Які ризики можуть бути з цим пов’язані?

— Лазерна корекція сьогодні справді є безпечною процедурою. Звичайно ж, кожне втручання має свої ризики, адже це людський організм. Проте ця операція вважається найбільш безпечною в офтальмології. Жодна людина ще не втратила зору від лазерної корекції.

Можливими альтернативами є окуляри або контактні лінзи. Лікар не може наполягати на обов’язковості цієї операції.

Контактні лінзи

— Чи може перегляд телевізора без фонового освітлення погіршити зір?

— Зорові навантаження в умовах недостатнього освітлення, безсумнівно, не є корисними для очей. За нестачі світла зіниця розширюється, аби дати чітку картинку того, що ми бачимо. Довготривале звуження зіниці може спричиняти перевтому — погіршення зору.

Дітям особливо важливо дотримуватися правил перегляду відео та роботи за письмовим столом. Довготривала робота, що вимагає підвищеної концентрації зору, має супроводжуватися достатньою кількістю природного або якісного штучного освітлення.

— Якими є правильні способи підтримки та збереження зору?

— Якщо людина вже має проблеми з зором, щорічне обстеження у офтальмолога є обов’язковим. Що стосується зорового навантаження та гігієни, ось декілька порад. Робіть перерви під час роботи перед екраном комп’ютера. Кожні 20 хвилин на 20 секунд відволікайтеся, щоб подивитися у віддалену точку. Важливо дотримуватися й правильної відстані від монітора — приблизно 35–40 сантиметрів. Забезпечте якісне освітлення на робочому місці.

Як підібрати оправу окулярів: мануал для стильного вигляду

Для збереження загального здоров’я та хорошого зору також варто мати збалансований режим сну, харчування й відпочинку. Помірні фізичні навантаження та приймання вітамінних комплексів можуть бути корисними, але не завжди обов’язковими.

Підтримка та збереження зору

Практичні поради для збереження зору

Носіть сонцезахисні окуляри упродовж року. Крім стильного аксесуара, це захищає ваші очі від шкідливого ультрафіолетового випромінювання.

Обирайте якісну оптику. Купуйте окуляри з високим рівнем захисту від UVA- та UVB-променів. Сонцезахисні окуляри з фільтрами ефективно відфільтровуватимуть шкідливе випромінювання.

Збалансоване харчування. Додавайте до раціону харчові продукти, багаті на антиоксиданти, як-от моркву, шпинат, ягоди та рибу, аби підтримувати здоров’я очей.

Регулярні огляди в офтальмолога. Перевірки допоможуть виявити проблеми із зором на ранніх стадіях та вжити необхідних заходів.

Поміркованість. Вживання моркви корисне, але не варто покладатися лише на неї. Збалансований раціон і турбота про здоров’я очей однаково важливі.

Висновок

Тож, як ми з вами переконалися, хороший зір залежить від комплексу заходів, зокрема здорового харчування, щоденної турботи про органи зору та регулярних візитів до офтальмолога. Сонцезахисні окуляри при цьому додатково захистять ваші очі. І не тільки влітку, а й взимку. Проконсультуватися щодо їх підбору або з інших питань, що стосуються зору, ви можете у спеціаліста на OLX, у розділі «Бізнес та послуги».

 

 

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.