• Укр
  • Рус

Як підібрати оправу окулярів: мануал для стильного вигляду

181
Додати
до обраних
Поділитися

Є універсальний спосіб підкреслити риси обличчя, змінити імідж і водночас покращити зір (або ж захистити очі від впливу ультрафіолету) — придбати гарні окуляри. Однак вибирати аксесуар просто за принципом «мені ці сподобалися» — не завжди доцільно. Чи буде личити певна оправа залежить від форми обличчя, кольору шкіри, волосся та багатьох інших чинників. З’ясуємо, як підібрати ідеальні окуляри.

Різновиди оправ для окулярів

Насамперед варто згадати, із чого складаються окуляри. Це оправа, лінзи, дужки, шарніри та міст. Оправа може по різному обрамляти лінзи, і з урахуванням цієї конструкції виокремлюють окуляри трьох різновидів:

  • повнообідкові — у цьому випадку оправа повністю обрамляє лінзи;
  • напівобідкові — конструкція має лише часткове обрамлення (знизу чи зверху);
  • безобідкові — лінзи взагалі не обрамляються оправою.

Перевага повнообідкового варіанту в тому, що він найбільш розповсюджений, а отже підібрати потрібну модель набагато простіше. Безобідкові окуляри не дуже помітні на обличчі, мають невелику вагу, однак є ризик зіпсувати лінзи. Проміжний і дуже оригінальний варіант — напівобідковий: з одного боку лінзи тримаються на певній конструкції, а з іншого — окуляри легкі та дуже акуратно виглядають на обличчі.

Найпопулярніші форми оправ

Один із дуже принципових критеріїв вибору — форма. Вдало підібрана модель може надати образу стилю та виразності. Водночас модель, що не личить, може навпаки зіпсувати зовнішній вигляд. Бувають такі форми окулярів:

  • квадратні/прямокутні (вайфарери) — форма вважається справжньою класикою, підійде під різні типи обличчя;
  • краплеподібні (авіатори) — такі моделі набули популярності після фільму з Томом Крузом, у цій формі зазвичай виготовляють сонцезахисні окуляри;
  • круглі (тішейди) — стильне рішення, що сподобається поціновувачам екстравагантності;
  • заокруглені (панто) — це варіація вайфарерів, але лінзи заокруглені знизу, такі моделі вважають універсальними;
  • котяче око (лисички) — куточки в окулярах видовжені догори, оправа виглядає незвично й жіночно;
  • обтислі — здебільшого це спортивні окуляри, у яких зручно займатися фізичною активністю — наприклад, їздити на велосипеді.

Краще приміряти різні варіанти, щоб з’ясувати, яка форма буде більше личити.

Матеріал оправи

Матеріал оправи | Блог OLX
Є більш та менш популярні матеріали, також оправа може бути комбінованою та поєднувати, наприклад, метал і пластик. Актуальні такі варіанти:

  • метал — конструкція витончена та довговічна, за нею легко доглядати;
  • пластик — це легкі та зручні оправи, але із часом матеріал може вицвітати.

Водночас у пластикових та металевих окулярів є свої підвиди. Серед металів для виготовлення аксесуарів використовують:

  • сплави міді — є такі варіанти сплавів, як монель (стійкий до корозії та міцний) та нейзильбер (теж міцний, проте може спричинити алергічну реакцію);
  • нержавіюча сталь — має невелику вагу, міцна і гнучка;
  • алюміній — стійкий до корозії, дуже легкий, однак не такий міцний, як інші варіанти;
  • титан — максимально довговічний, гіпоалергенний, не схильний до корозії та візуально привабливий, проте доволі проблематичний у ремонті.

Якщо говорити про преміумсегмент, також трапляються оправи із золотим покриттям — така покупка найчастіше пов’язана з бажанням продемонструвати високий статус. А серед пластикових моделей є два різновиди:

  • нейлон — міцний, легкий і гіпоалергенний, часто з нього виробляють спортивні оправи, однак під впливом ультрафіолету нейлон може ставати крихким;
  • ацетат целюлози — найпопулярніший варіант, стійкий до механічних пошкоджень, міцний і легкий, серед недоліків варто згадати поступове знебарвлення та чутливість до побутової хімії.

Менш розповсюджене рішення — натуральні матеріали. До них належать дерево, черепаховий панцир тощо. Переваги таких окулярів — в екологічності та естетичності. Переважно це люксовий сегмент.

Розмір оправи

Від розміру окулярів передусім залежить комфорт носіння. Надто маленька оправа буде тиснути, а велика — падати й рухатися. Отже, як підібрати розмір окулярів? З’ясувати, чи підходить певна модель, краще під час примірки. Не поспішайте знімати окуляри: побудьте в них принаймні одну хвилину.

Якщо купуєте окуляри в інтернеті, скористайтеся простим лайфхаком. Виміряйте всі параметри старої оправи, що точно вам підходить, і попросіть продавця надіслати заміри моделі, що сподобалася.

Ширина оправи

Ширина оправи має відповідати індивідуальним параметрам вашого обличчя з максимально припустимим відхиленням у 2 мм. Як дізнатися цей показник? Просто виміряйте ширину обличчя лінійкою.

Завушники оправи

Від особливостей завушників буде залежати, чи будуть добре фіксуватися окуляри. Власні параметри також можна визначити за допомогою лінійки. Зручно, якщо оправа для окулярів має силіконові насадки на завушниках — носіння завдяки цьому стає комфортнішим.

Як вибрати колір оправи

Особисті смаки, звичайно, мають значення, однак також не ігноруйте колірний тип зовнішності. Найчастіше протисонцеві оправи шукають у незвичних гамах, а окуляри для зору купують у стриманих відтінках, бо це мають бути універсальні моделі.

Зважайте й на вік власника аксесуарів. Яскраві кольори частіше має оправа для дитячих окулярів, також можуть бути присутніми різноманітні мультяшні принти. Стримані відтінки характерні для дорослих моделей.

Якщо бажаєте підібрати аксесуар за колірним типом, перед усім потрібно з ним визначитися, враховуючи викладені нижче параметри:

  • колір шкіри — у холодних типів шкіра має світло-рожевий, блакитний або оливковий колір, у теплих — кремовий чи персиковий;
  • колір очей — має менш принципове значення під час визначення типу, адже в різному освітленні одні очі можуть набувати холодного чи теплого відтінку;
  • колір волосся — холодними відтінками вважають темно-русий, білий, чорний, темно-рудий, платиновий блонд тощо, а теплими — золотаво-чорний, сірий, морквяний, чорно-коричневий.

Як вибрати оправу для окулярів‎ залежно від типу зовнішності? Після того, як визначили свою колірну гаму, віддавайте перевагу тому чи іншому відтінку аксесуара. Холодній гамі личать бурштинові, нефритові, блакитні, рожеві, пурпурові, синьо-сірі, сріблясті, чорні кольори. Власникам теплої гами в зовнішності варто шукати золотаві, мідні, яскраво-блакитні, помаранчеві, червоні, темно-зелені окуляри.

Як підібрати оправу за формою обличчя

Варто розуміти, що під час підбору окулярів за формою обличчя немає універсальних порад, адже на власниках однакових типів може по-різному виглядати одна й та сама оправа.

Кругле обличчя

Гарно сидітимуть прямокутні вузькі окуляри, де ширина більша за висоту, а перенісся не дуже чітко виражене.

Овальне обличчя

Потрібно визначити найширшу частину обличчя та вибирати окуляри, висота яких буде з нею збігатися.

Видовжене обличчя

Зверніть увагу, що ширина має бути більшою за висоту, а перенісся — доволі низьким.

Трикутне обличчя

Щоби врівноважити обличчя із широким підборіддям і вузьким лобом, шукайте контрастні вставки на верхній частині оправи. А якщо у вас, навпаки, вузьке підборіддя та широке чоло, спробуйте аксесуари, що розширюються донизу.

Ромбоподібне обличчя

Як правильно підібрати оправу для окулярів, якщо маєте ромбоподібне обличчя? Спробуйте підкреслити очі та замаскувати вилиці. Гарне рішення — оправа, що має акцентні елементи на бровах (наприклад, лисички чи овальні окуляри).

Квадратне обличчя

Прямокутні та вузькі овальні форми оправи — найкраще рішення для квадратного обличчя.

Загальне правило таке: форма аксесуарів має бути протилежною до форми обличчя. Також не забувайте про актуальні тенденції. У різні періоди пропонують ті чи інші модні оправи для окулярів. Тренди, безперечно, мають значення, але лише тоді, коли личать особисто вам.

Ще один момент — форми окулярів для зору та для захисту від ультрафіолету зазвичай різні. Наприклад, серед протисонцевих моделей часто зустрічають авіатори, а серед аксесуарів для корекції зору — прямокутні.

Вибрати вдалі окуляри — справжнє мистецтво. Міряйте, експериментуйте, співставляйте з гардеробом, зачіскою, і ви точно знайдете ідеальний варіант саме для себе.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.