Кожен п’ятий українець з’їжджає від батьків до повноліття

363
Додати
до обраних
Поділитися

78% українців хоча б один раз переїжджали від батьків. З них 6% з’їжджали двічі, а 10% повернулись і зараз живуть з батьками. Найчастіше, у 39% випадків, змінюють місце проживання у віці 18-22 років. Навчання та шлюб – топ-причини першого переїзду. При виборі помешкання українці найбільше уваги звертають на розташування, вартість та стан житла – такі результати опитування OLX Нерухомість.

Згідно з дослідженням OLX Нерухомість, 78% українців хоча б один раз в житті переїжджали від своїх батьків або родичів. З них 6% з’їжджали двічі, а 10% повернулись і зараз живуть з батьками. Найчастіше люди покидають домівку саме у віці 18-22 роки (39%). Більше того, кожен п’ятий з’їжджає не дочекавшись повноліття. Чим старша людина, тим менше шансів, що вона переїде від батьків. Так, після 29 років лише 3% українців вирішують залишити свою сім’ю.

Найпопулярніший варіант для першого переїзду – орендоване житло, 36% відповідей. Три з десяти вказали, що з’їхали у власне помешкання. Ще чверть вперше переїжджає в гуртожиток, серед них частка студентів найбільша – 42%. Молодь та люди віком до 45 років під час першого переїзду вдвічі частіше обирають орендувати помешкання, аніж ті, хто старше. Коли вам 45+, скоріш за все, був час підзбирати грошей та купити власне житло, частка таких складає 38%.

Жити окремо хочуть всі

3 з 4 українців, які з’їхали і зараз живуть самі, не хочуть повертатися. Навіть респонденти, які пожили окремо, а тепер повернулися до батьків, кажуть, що хотіли б з’їхати – 73% відповідей.

Більшість українців пояснюють такий вибір бажанням мати особисте життя. Респонденти також зазначили, що не хотіли б повертатися до батьків, аби мати особистий простір та відчувати незалежність. А той незначний відсоток людей, які таки готові повернутися під батьківське крило, однаковою мірою роблять це через відчуття близькості до рідних та потребу у піклуванні про родичів. Можливість зекономити кошти на власному житлі або інша фінансова вигода цікавлять українців менше, 15% в порівнянні з 53%.

OLX Нерухомість_Коли і куди з'їжджають українці від батьків

Причини переїзду

Якби люди не закохувалися і не навчалися, вони б жили з батьками до старості. Саме так, топ-причиною переїзду стало навчання в іншому місті, чверть українців обрали цей варіант. Ще 21% переїхали через шлюб. Трійку закриває не менш романтична причина – бажання жити з партнером або партнеркою, 17% відповідей.

Чоловіки трохи частіше, ніж жінки, починають самостійне життя через бажання жити з коханою людиною – 15% проти 13%. Шлюб, натомість, – більш популярна причина серед жінок, 27% в порівнянні з 23% чоловіків. Також жінки з більшою ймовірністю з’їдуть від батьків через навчання в іншому місті – 30% проти 25% чоловіків. Кожен десятий українець покидає сім’ю, бо хоче жити сам.

Топ-3 критерії вибору житла

Сьогодні 60% тих, хто живе окремо від батьків, мають власне помешкання. А 3 з 10 орендують житло. 44% українців шукали нерухомість через спеціалізовані сайти. Серед них 7 з 10 користувалися платформою OLX для пошуку житла. Ще 37% довіряють старим методам і радяться з родичами та знайомими.

Проаналізувавши відповіді респондентів на запитання, які критерії житла для них найважливіші при пошуку, аналітики виділили 3 фаворити: розташування (42% відповідей), вартість помешкання (35%), на третьому місці – стан нерухомості (29%). Цікаво, що вартість житла відзначили як важливу всі, крім тих, хто вже живе окремо, але не в гуртожитку. До порівняння, для людей, які живуть в гуртожитку, ціна на другому місці, а для тих, хто одразу переїхав від батьків в орендоване або власне помешкання, – на сьомому. Для них важливіші кількість кімнат та інфраструктура району. Варто відзначити, що серед цих респондентів половина обрали варіант «Інше» та 20% не вирішували, де їм жити, адже отримали житло у спадок, подарунок або безкоштовно на роботі.

Найменше українці звертають увагу на поверх, озеленення місцевості та вік будинку.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.