Нам гроші – вам квартира: як безпечно орендувати житло

3322
Додати
до обраних
Поділитися

У квітні кількість внутрішніх переселенців в Україні сягнула 7 млн людей. Левова частка з них вимушена тимчасово проживати в орендованих квартирах. Такий стрибок попиту підвищив і ризик стикнутися з шахраями під час пошуку житла. Як цього уникнути, розповідає лідерка команди ідеального контенту в OLX Нерухомість Юлія Ковбаса.

Через протяжність фронту багато переселенців вирушили шукати прихисток у західні регіони, де житло виросло в ціні. Надто «підприємливі» орендодавці почали маніпулювати вартістю. Звісно, крім цінових спекуляцій з початку повномасштабного вторгнення ринок страждав від публікацій неактуальних об’єктів та шахрайства з передоплатою.

Якщо говорити, наприклад, про розділ «Нерухомість», то сумарно ми фіксуємо не більше 1% шахрайських випадків від загальної кількості оголошень. Однак якщо дивитися окремо на довгострокову оренду житла, то тільки за березень наші користувачі поскаржилися на 3,6 тис. оголошень, з яких 45% виявилися шахрайськими. Для порівняння: у довоєнний час наша команда обробляла щомісяця в середньому 2,5 тис. оголошень зі скаргами й виявляла серед них приблизно половину шахрайських.

Довгострокова оренда в регіонах: де є шанс вигідно зняти квартиру

Ризики для орендарів: раптове виселення та «віртуальні» квартири

Основна умова безпечного пошуку житла – відсутність поспіху під час прийняття рішення та уважність до деталей угоди. Через реальну небезпеку для життя дотримуватись її майже неможливо. Водночас стресова ситуація грає на руку шахраям. І вони вдаються до своїх напрацьованих схем.

Передоплата

Класична схема обману, про яку неодноразово розповідали, – вимога передоплати нібито для попереднього бронювання житла. Наприклад, автор розміщує оголошення про оренду квартири з хорошим ремонтом у комфортному районі за привабливою ціною. Коли потенційний орендар відгукується, з нього вимагають певну суму перед переглядом квартири. Мовляв, у власника чимало охочих, тому майбутній орендар у такий спосіб має підтвердити серйозність своїх намірів. При цьому ніякої квартири може й не бути.

Що робити: відмовлятися платити наперед за житло, в реальності існування якого ви не впевнені. Про такі випадки необхідно інформувати Кіберполіцію ([email protected]), а також службу безпеки платформи, на якій розмізтили оголошення. Наприклад, на OLX Нерухомість можна використовувати кнопку «Поскаржитися» під кожним оголошенням чи інформаційний банер «Публікуємо правильно», що дозволяє подати скарги через необґрунтовано завищену ціну чи шахрайство.

На що варто звертати увагу під час пошуку житла в онлайні:

  1. Як давно зареєстрований профіль автора оголошення. Ми на OLX регулярно блокуємо підозрілі оголошення та їхніх авторів, тому шахрайські профілі довго не «живуть». Тож якщо бачите нещодавну дату реєстрації – уважніше придивіться до орендодавця.
  2. Чи збігаються фото об’єкта та локація на Google Maps з описом в оголошенні та словами самого автора. Для більшої впевненості рекомендую попросити додаткові знімки кімнати, ванної чи під’їзду. Також розпитайте про найближчі магазини (їхні назви), аптеки чи найближчу зупинку.
  3. Чи актуальна вартість оренди, яка вказана в оголошенні та на який період здається квартира. Банальні запитання, однак саме вони допоможуть зменшити ризики стикнутися з недобросовісним орендодавцем.
  4. Чи можна жити в квартирі з сім’єю: дітьми та/або тваринами.

Чуже житло

Інша поширена шахрайська схема – здача в оренду чужого житла. Зловмисник бере нерухомість у подобову оренду на кілька днів. Сам у цей час розміщує оголошення про довгострокову оренду цієї квартири. Після того, як аферист знаходить клієнтів, він здає їм нібито свою квартиру, бере кошти за 1-2 місяці оренди, можливо, ще заставу – і зникає.

Що робити: просити в орендодавця документи, що підтверджують його власність на житло. Перевірити реальність цих даних можна за допомогою сервісів, які надають інформацію про нерухоме майно із реєстрів (Портал Дія, «Опендатабот»). Якщо орендодавець відмовляється показувати документи, краще взагалі не витрачати на нього час.

Гірший стан житла

Ще один спосіб обману менш збитковий, але так само неприємний – невідповідність заявленого стану нерухомості реальному (ремонт, меблювання, розмір помешкання). Це може свідчити не тільки про те, що квартира не коштує тих грошей, яких за неї просить власник, а й про його нечесність в інших питаннях. Звісно, може бути, що орендодавець не знає про пошкодження, бо не живе в квартирі. Тут важливо зафіксувати всі невідповідності, щоб зняти з себе ризики та відповідальність.

Що робити: просити про знижку, якщо житло дійсно не відповідає заявленим параметрам, але ви готові з ними миритись за певних умов. І обов’язково укладайте договір оренди з деталізованими пунктами про термін дії, умови виселення та повернення суми застави.

Якщо вже на першому етапі орендар стикається з обманом, то він не застрахований у майбутньому від таких «сюрпризів», як-от раптове підняття орендної плати, відмова повертати заставну суму, незаплановий ремонт чи взагалі виселення. В Україні, за умові офіційного оформлення взаємовідносин, житлові права охороняються законом. Ніхто не може бути виселений або обмежений у праві користування орендованим житлом, а якщо такі випадки трапляються – варто одразу звертатися до правоохоронних органів.

На жаль, як до війни, так і зараз відносини між орендарем і орендодавцем в Україні засновані здебільшого на довірі, а сам ринок й досі перебуває «у тіні». Зараз держава впроваджує превентивні методи боротьби із проблемними випадками, тож я сподіваюся, їх буде ставати дедалі менше.

Вартість проживання

Окремо варто виділити випадки спекуляцій з цінами на оренду житла, які в умовах воєнного часу є незаконними. На початку війни на OLX Нерухомість ми фіксували такі оголошення. Окрема команда щодня перевіряє контент публікацій та співпрацює з правоохоронцями, щоб виявляти і запобігати подібним випадкам. Так, наприклад, за березень ми видалили майже 650 оголошень із завищеною ціною.

Що робити: якщо ви знайшли оголошення з необґрунтованою орендною платою, потрібно надіслати листа Бюро економічної безпеки України на електронну адресу ([email protected]) або написати у телеграм-бот організації.

Джерела пошуку житла

Під час пошуку житла варто прискіпливо ставитися до оголошень у месенджерах та соцмережах. Адже там, на відміну від спеціалізованих платформ, зазвичай не встановлюють чітких правил розміщення та модерації публікацій про оренду нерухомості. Крім того, профільні сервіси мотивують добросовісних орендодавців розміщувати оголошення саме у них. Приміром, щоб заохочувати створювати оголошення, з березня на OLX Нерухомість автори отримують безкоштовні розміщення та знижки на рекламу об’єктів для оренди.

Попри небувалий попит на оренду житла, держава та лідери ринку намагаються мінімізувати випадки шахрайства. Як результат, орендарі мають чималий арсенал інструментів для свого захисту та безпечного пошуку житла під час війни.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.