• Укр
  • Рус

Як правильно вибрати холодильник

411
Додати
до обраних
Поділитися

Холодильник є майже в кожному домі, але інколи його потрібно оновлювати. У продажу можна знайти широкий асортимент різноманітної техніки, тож як вибрати оптимальний варіант?

На OLX розміщено понад 17000 оголошень і можна купити холодильник саме під потреби вашої родини.

Середня ціна холодильника на OLX становить 4500 грн. Можна придбати як бюджетні моделі невеликого розміру, так і дорогі агрегати великої місткості з морозильною камерою.

Типи холодильників

Перш ніж визначитися, який холодильник краще купувати, варто дізнатися, якими вони взагалі бувають.

Вбудований або холодильник, який стоїть окремо

За способом встановлення можна виділити вбудовані та окремостоячі різновиди холодильників. Перші ховаються під стільницю або в шафу. Їх зовнішній корпус замінюють декоративні панелі — це додаткова тепло- та звукоізоляція. Вбудовані моделі не беруть участь у візуалізації інтер’єру — це дуже корисно в тому випадку, коли треба дотримуватися певного стилю кухні.

Холодильник, що стоїть окремо, ви можете поставити будь-де — не потрібно робити прив’язку до меблів. Також варто зазначити широкий асортимент окремостоячих моделей — можна придбати техніку будь-якого кольору та габаритів.

Холодильники з морозильною камерою та без

Стандартний холодильник — це поєднання холодильної та морозильної камери. У першій продукти зберігаються декілька тижнів, а в другій — декілька місяців. Але можна придбати холодильну камеру й окремо: вона буде мати менші габарити, вартість її буде меншою в порівнянні зі стандартною моделлю.

Який вибрати холодильник: визначаємо потреби

У питанні «які холодильники найкращі?» треба відштовхуватися від кількості членів родини, а також від потреб.

Є проста формула для розрахунку об’єму техніки — на кожного члена родини необхідно розподілити 60 л. Тож, якщо холодильником будуть користуватися 3–4 людини, то можна придбати модель місткістю 200–250 л.

Якщо продукти купуються часто й у невеликій кількості, можна придбати компактну модель на 150–250 л. Якщо родина полюбляє купувати всі продукти на тиждень уперед, тоді краще зупинитися на моделі у 300–400 л. Треба подумати й про об’єм морозильної камери: якщо влітку ви кілограмами заморожуєте овочі та ягоди, або купуєте про запас багато м’яса в будь-яку пору року, краще зупинитися на моделі з нижнім розташуванням морозильної камери

Розміри холодильників

Розмір холодильника буде залежати не тільки від потреб родини, але і від місця встановлення. Але не забудьте, що потрібна певна відстань для комфортного відкривання дверцят. Дверцята мають відкриватися на 90 градусів — у цьому разі можна буде вільно висувати шухляди.

Якщо місця зовсім мало, тоді в пригоді стане міні холодильник, також бувають моделі з нульовим люзом — їх можна поставити впритул до стін або в куток.

Вибір холодильника за кількістю камер та їхнім розташуванням

Треба знати, як правильно вибрати холодильник за кількістю камер, адже від цього буде залежати і функціональність агрегату, і його вартість.

Однокамерні

У таких моделях і холодильна, і морозильна камери розташовані за одними дверцятами. Можливий варіант, коли морозильна камера взагалі відсутня. Це найпростіші моделі, що мають найнижчу вартість. Однокамерні холодильники підійдуть для невеликої квартири, дачі або офісу.

Двокамерні

Найпопулярніший варіант у споживачів. Морозильна камера може бути розташована як зверху, так і знизу. У першому випадку обсяг морозильної камери може бути меншим, у цьому відсіку може бути розташовано кілька поличок. Якщо її розташовано знизу, тоді зазвичай камера має більший об’єм та висувні ящики.

Side-by-Side

У таких моделях холодильна й морозильна камери розташовані поруч і мають велику місткість, деякі з моделей обладнано додатково мінібаром і льодогенератором. Це оптимальна техніка для великої родини або для тих, хто любить заздалегідь запасати продукти. Великий асортимент дає змогу знайти оптимальний варіант за якістю та вартістю.

Багатодверні

За конструкцією багатодверні моделі схожі на Side-by-Side, але в них морозильна камера розташована знизу. Вона ховається за окремим ящиками. Місткість багатодверних моделей становить, у середньому, 500 л.

Система охолодження сучасного холодильника

Серед систем охолодження можна виділити:

  • статичну (Direct Cool);
  • Full No Frost;
  • Frost Free.

Кожна з них має свої переваги та недоліки.

Статична (Direct Cool)

Моделі зі статичною системою мають вбудований випарник за задньою стінкою, на ній у процесі охолодження збираються краплі води. Після замерзання на стінці утворюється тонкий шар льоду. Під час зупинки компресора лід починає танути, вода потрапляє в зливний отвір. Цей ефективний спосіб може бути реалізовано лише в холодильній камері, морозильну варто розморожувати окремо раз на пів року.

Full No Frost

Така система не передбачає накопичення інею, також вона звільняє від розморожування. У таких холодильниках відбувається рівномірне розподілення холоду, забезпечуються кращі умови для зберігання продуктів. Варто зазначити, що модель із Full No Frost буде коштувати дорожче за моделі зі статичним охолодженням, також вона буде мати вищий рівень шуму. Робота вентилятора всередині камери буде сприяти швидшому пересиханню продуктів.

Frost Free

Система Frost Free відрізняється від Full No Frost, адже остання застосовується лише в морозильній камері, а в холодильній застосовується Direct Cool.

Компресори

Компресор — це основа будь-якого холодильника. Функція компресора — стискання та перекачування парів холодоагенту. Пристрій може бути лінійним або інверторним.

Лінійний компресор

Пристрій такого типу використовується вже багато років. Під час ввімкнення холодильника відбувається порівняння наявної температури із заданою. Якщо є різниця температур, тоді компресор починає працювати на повну потужність, поки температури не зрівняються. Лінійний пристрій часто використовують у холодильниках системи No Frost. Така техніка коштує дешевше інверторної, але працює гучніше.

Інверторний компресор

Компресор цього типу працює безперебійно, лише інколи знижує потужність. Така конструкція відрізняється меншим рівнем шуму та споживання енергії, подовженим терміном експлуатації. Мінусом є чутливість до перепадів напруги в мережі.

Рівень шуму

Встановлена норма комфортного шуму складає 45 дБ. Є моделі зі встановленими безшумними системами — гучність роботи цих холодильників не перевищує 40 дБ, коштують вони дорожче за звичайні.

Енергоспоживання

Якщо казати про енергоспоживання, все холодильне обладнання можна розділити на класи — від А+++ до G. Холодильник буде більш економічним, якщо літера буде ближчою до початку алфавіту та матиме більше плюсів. Модель класу А+++ буде коштувати значно дорожче за моделі G.

Кліматичний клас холодильника

Кліматичний клас — це діапазони температури та вологості довкілля, за яких може працювати конкретна модель. Крім кліматичного класу N (нормальний діапазон) бувають також SN (субнормальний), ST (субтропічний) та T (тропічний).

Керування

У холодильників, що мають електромеханічне керування, вручну на термостаті регулюють температуру та режим роботи. Моделі з електронним керуванням обладнані механічними кнопками або сенсорним дисплеєм. За допомогою електронного керування можна точно вмикати температуру, регулювати вологість.

Як вибрати холодильник за додатковими функціями

Мало знати, як вибрати якісний холодильник, необхідно ще вибрати ті додаткові функції, що будуть корисними саме вашій родині. Серед найбільш популярних можна назвати:

  • Fresh Zone (температура в камері дорівнює нулю градусів);
  • Super Freeze (швидке заморожування великої кількості продуктів);
  • генератор льоду та кулер для холодної води;
  • сигнал про відчинені дверцята;
  • іонізатор.

Якщо в родині є діти, тоді дуже корисною буде функція захисту від дітей із блокуванням дверей та панелі керування.

Матеріал поличок

Сучасну техніку оснащено надійними поличками із загартованого скла, що за краями захищені гумкою або пластиковими вставками. Тож не варто хвилюватися, що поличка трісне від навантаження або не витримає температурного режиму.

Висновки

Якщо підсумувати всю інформацію, можна зробити такі висновки:

  1. Під час вибору моделі холодильника варто відштовхуватися від потреб саме вашої родини.
  2. Дуже важливо правильно вибрати кількість камер — від цього буде залежати як функціональність, так і вартість агрегату.
  3. Треба звернути увагу на такі показники, як система охолодження, тип компресора, рівень шуму, кліматичний клас та клас енергоспоживання.
  4. Важливо звернути увагу на додаткові функції, що роблять використання техніки комфортнішим.

Сподіваємося, що наш гід із вибору холодильника стане вам у пригоді. Вибирайте цю побутову техніку згідно зі своїми потребами та не забувайте користуватися нашими порадами.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.