Як вибрати програвач вінілових платівок

402
Додати
до обраних
Поділитися

Мода на ретро не здає позицій — навіть молодь знає, що таке вініл, а програвачі вінілових платівок постійно з’являються в трендах.

Що таке вініловий програвач

Вініловий програвач — це пристрій для відтворення звуку, що записаний на вінілових дисках. Вініли — це диски, що виготовлено з полівінілхлориду. На відміну від грамофонних платівок, виготовлених із шелаку, вініли мають у складі домішками, що забезпечують зносостійкість та більшу міцність. Запис звуку на вінілі є аналоговим, це дає змогу досягти особливого звучання музики, недосяжного для цифрового запису.

Конструкція програвача платівок

Вініловий програвач складається з таких елементів:

  • підстава;
  • обертовий диск;
  • звукознімач.

Підстава — це корпус пристрою, на який встановлюються інші елементи. На обертовому диску (планшайбі) розташовується платівка, а за допомогою звукознімача відтворюється звук. Саме від нього залежить якість відтворення музики.

Елементи звукознімача:

  • голка;
  • головка;
  • тонарм.

Голка входить у безпосередній контакт із платівкою, головка (картридж) трансформує її механічні коливання на електричні сигнали. Тонарм передає електричний сигнал на фонокоректор.

Різновиди програвачів вінілу

Сучасні вінілові програвачі відрізняються за дизайном, наявністю додаткових функцій та технологічних тонкощів, що впливають на якість звучання. Усе це обладнання можна розділити на такі різновиди:

  • ручне;
  • напівавтоматичне;
  • автоматичне.

Ця класифікація вказує на спосіб спуску тонарма з голкою на платівку: це можна робити вручну або програвач може робити це автоматично. У напівавтоматичному пристрої тонарм буде автоматично підійматися після того, як пролунав останній трек. В автоматичному підійматися та опускається після натискання кнопки. Це допомагає уникнути подряпин платівки голкою.

Також програвачі можна розділити на домашні, передові (використовуються діджеями) та колекційні.

Вибір програвача для платівок: на що звернути увагу?

На ринку можна знайти різноманітне обладнання: як бюджетні моделі в стилі модерн, так і брендові ретро-моделі. Під час вибору вінілового програвача варто звертати увагу як на дизайн, так і на технічні характеристики, що будуть відповідати вашим вимогам.

Тип головки

Під час вибору програвача дуже важливо визначитися з типом головки (картриджу), адже від цього може залежати якість звуку. Можна вибрати електромагнітний картридж типу ММ, у цій конструкції магніт та якір з’єднані з голкою стилуса та рухаються разом. Така система генерує напругу 2,5–7,5 мВ.

Також є варіант магнітоелектричної вставки типу МС. У цьому випадку голка працює з котушкою. Котушка рухається в полі нерухомого постійного магніту. Картридж типу МС має низьку вхідну напругу, тож у цьому випадку неможливо використовувати фонокоректор.

Тип заточення голки

Такий параметр, як швидкість програвача, залежить від типу голки — він може мати шліфування:

  • сферичне;
  • еліптичне;
  • лінійне.

Голки зі сферичним шліфуванням найбільш розповсюджені, зазвичай вони використовуються в бюджетних моделях та підходять людям, що не дуже прискіпливо ставляться до чистоти звуку. Така голка нагадує кінчик кулькової ручки.

Голки з еліптичним шліфуванням мають менш округлу форму, це дає змогу зчитувачу мати кращий контакт із бічними сторонами канавки вінілового диска. Така система краще передає високі частоти.

Голки з лінійним шліфуванням підійдуть для платівок із високою якістю пресування. Така конструкція дає можливість голці входити глибше і водночас не завдавати пошкоджень платівці. Це рішення використовується для кращого сучасного обладнання.

Голки переважно обладнані алмазною головкою з терміном експлуатації 2000–4000 годин. Після його спливання бажано замінити блок. У системах зі ММ-картриджем блок можна замінити самостійно, якщо йдеться про МС-картридж, тоді краще скористатися послугами фахівця.

Тонарм

Тонарм може бути поперечним, прямим, S- або J-подібним. Під час вибору тримача радимо звертати увагу на моделі, де регулюється тиск голки та відцентрова сила. Стандартна довжина тримача складає 9 дюймів.

База

Коли вибираєте модель, треба виходити з того, яка саме музика буде програватися найчастіше. База дуже сильно впливає на якість звуку, адже сигнал може бути зруйновано навіть найменшими вібраціями. Тому перевагу варто надати стійкій та важкій базі.

Привід

Можна вибрати модель із ремінним або прямим приводом. Ремінний привід — найбільш поширений варіант. Всередині бази розташовано гумовий ремінь, що передає момент обертання (з’єднує обід нижньої частини диска та шків). Такий пристрій буде безшумним під час роботи, також зменшується вібрація, що передається на диск від двигуна. Моделі з ремінним приводом більш вимогливі до обслуговування, гумовий ремінь треба регулярно замінювати (раз у 3–5 років).

Тип управління

Бувають різні системи управління платівками. У ручній моделі всі дії, що пов’язані з відтворенням музики, виконуються вручну. Аудіофіли найбільш цінують саме ручні пристрої.

У систему напівавтоматичного обладнання вбудовано автоматичний механізм повтору, також програвач має кнопку «Стоп», тож можна вручну зупинити обертання під час відтворення платівки.

Передові автоматичні моделі можуть запускати відтворення платівки, також їх обладнано функцією «автозапуск», тому відтворювати диск можна безперервно.

Фонокоректор

Фонокоректор призначений для перетворення сигналу, що приходить із картриджа, на лінійний. У лінійному вигляді звук уже йде на підсилювач. Підсилювач — це не обов’язковий пристрій, але рекомендований. Зазвичай це плата, що вмонтована в базовий блок.

Вага

Під час вибору вінілового програвача треба звернути увагу на його вагу та габарити. Компактні легкі пристрої будуть більш мобільними, також вони акуратно доповнять дизайн. Вага такого обладнання не перевищує 5 кг.

Дизайн вінілового програвача

Наразі стандартом сучасних моделей є здоровий мінімалізм, також можна знайти моделі «під вінтаж».

Додаткові функції

Додаткові функції програвача можуть передбачати старий формат швидкості відтворення, що складає 78 обертів на хвилину, саме такий показник мали моделі минулого століття. Цікавою функцією також буде ручне перемикання швидкостей. Популярне також оснащення сучасних програвачів за принципом багатофункціональних радіол: вони можуть мати роз’єми для навушників та USB.

Дуже цінується така функція, як запис на зовнішній цифровий носій, що дає змогу записати музику в цифровому форматі на USB-накопичувач.

Часті питання щодо вінілових програвачів та платівок

Який придбати програвач вінілових платівок: новий або вінтажний?

Під час вибору між сучасною моделлю та ретро-програвачем треба одразу зрозуміти, що на придбання та догляд за вінтажним обладнанням доведеться викласти багато грошей. Тож новачку краще звернути увагу саме на сучасну і якісну модель від відомого бренду.

Як користуватися програвачем для вінілових платівок?

Щоб скористатися пристроєм, необхідно спочатку встановити його на стійку рівну поверхню — це допоможе уникнути вібрацій, що можуть зіпсувати звук.

Під’єднайте обладнання до живлення, відкрийте кришку, зніміть захисний елемент зі стилуса. Акуратно дістаньте платівку з конверта (не торкайтесь її поверхні) та покладіть на обертальну платформу. Залишилося лише натиснути кнопку або обережно підняти тонарм та опустити стилус на край платівки. По завершенню прослуховування тонарм поверніть на місце, а платівку — у конверт.

Що краще: вініл чи цифрові програвачі?

Використання програвача вінілових платівок — це насамперед естетика. Обкладинки для цих дисків створюються найкращими митцями свого часу, тож це справжнє мистецтво. Це справжній ритуал, коли ви дістаєте платівку з конверта та встановлюєте її на програвач. Слухати музику можна альбомами, як і було замислено авторами, а не просто вмикати окремі пісні з плейлиста на смартфоні.

Наші поради допоможуть визначитися з технічними параметрами вінілових програвачів та вибрати оптимальний варіант.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.