Як вибрати стільчик для годування дитини: поради для молодих батьків

319
Додати
до обраних
Поділитися

Є чимало девайсів, що роблять життя малюків та їхніх батьків комфортнішим. Стіл для годування дитини — зручна та корисна конструкція, що найчастіше є в списку обов’язкових покупок для немовлят. З’ясуємо, на які параметри насамперед потрібно звернути увагу під час вибору цього товару.

Навіщо потрібен стілець для годування

Головне призначення, що має столик для годування, — створити малюкові зручні та безпечні умови для приймання їжі. За дорослим столом дитина може обпектися гарячим чаєм, поранитися ножем тощо, тому це не найкращий варіант. Спеціальний стільчик із ременями та столиком мінімізує будь-які ризики, а дорослим зручно годувати малечу з ложечки (або ж дозволити їсти самому, бо прибирати після трапези теж буде зручніше).

Ще один аргумент на користь крісла для годування дітей — його висота. Конструкція дає змогу перебувати на одному рівні з дорослими, які сидять за столом, уважно розглядати все, що відбувається, брати приклад та пробувати їсти самостійно.

Коли можна садити дитину в крісло для годування

Хоча спеціальний стілець часто згадують із-поміж найперших покупок для малечі, далеко не кожну модель можна застосовувати від народження. Коли починати користуватися цим девайсом? У тому віці, коли дитина вже самостійно сидить без підтримання, а це приблизно шість місяців. Вертикалізувати малюка, у якого ще слабкий хребет, шкідливо для його здоров’я.

Дитину, яка ще не вміє сама сидіти, не можна залишати в сидячому положенні. Хочете стілець, що можна використовувати від народження? На цей випадок є зручне рішення — моделі, у яких малюк може перебувати лежачи. Звичайно, він ще не буде їсти, однак зможе, наприклад, гратися та спостерігати за вами, поки ви займаєтеся хатніми справами.

Основні різновиди стільчиків для годування

Вибір того чи іншого типу має грунтуватися на наявності вільного місця та побажаннях батьків. Виокремлюють чотири основні різновиди, про кожен із яких поговоримо окремо.

Високі стільчики

Цей варіант найбільш затребуваний та характеризується відмінною функціональністю. Ніжки можна регулювати за висотою, а стільницю — знімати. Також зазвичай змінюється кут нахилу, завдяки чому модель підійде навіть для новонароджених, які ще не вміють сидіти. Моделі можна складати за принципом книжки і тримати біля стіни або кудись перевозити. Вони підходять від народження (за умови наявності горизонтального положення) та до трьох років.

Стільчики-трансформери

Такі крісла для годування немовлят представлено конструкцією з двох елементів — столу та стільчика. Моделі підходять для використання від шести місяців, а коли дитина подорослішає, можуть трансформуватися в стіл та стілець для навчання або ігор. Відтак трансформери будуть актуальні аж до молодшого шкільного віку.

Найчастіше це моделі з деревини — максимально гіпоалергенного варіанта. Проте варто бути готовими, що стільчики займають багато місця, доволі важкі та не мають регулювання за висотою.

Стільчики-бустери

Якщо шукаєте мобільний варіант, який можна брати із собою будь-де, зверніть увагу на бустер. Така модель фіксується на звичайному дорослому стільці, і в результаті ви отримуєте безпечний маленький дитячий стілець та стільницю. Річ стане в пригоді під час подорожей, у гостях, кафе тощо. Однак у стільчика-бустерах не можна регулювати спинку, та й з огляду на безпеку це не найкращий варіант. Припустимий вік використання — від пів року до чотирьох років.

Навісні стільчики

Ще один мобільний варіант для поїздок або застосування в невеликих кухнях. Тут немає стільниці та ніжок — стільчик кріплять за допомогою спеціальних зажимів. Його можна зафіксувати на дорослому столі чи навіть підвіконні.

Важливо, щоби поверхня для встановлення була стійкою (наприклад, якщо це стіл — легкий скляний не підійде). Також із міркувань безпеки стільці призначено на вагу малюка до 15 кг, тому вік використання доволі обмежений — від 6 місяців і максимум до 1,5 року.

Вибір матеріалу стільчика

Найчастіше столики для годування немовлят виготовляють із пластику, однак є й інші варіанти. Розглянемо переваги, недоліки та особливості різних матеріалів:

  • дерево — це екологічний варіант, однак безпека можлива лише за умови, якщо лакове покриття гіпоалергенне, а на поверхні немає виїмок і задирок;
  • пластик — як зазначалося вище, дуже популярний і практичний варіант, що відрізняється легкістю, проте може програвати в питанні міцності;
  • метал — довговічний та міцний стілець, але зазвичай повністю металевих конструкцій немає;
  • текстиль — тканинні моделі частіше зустрічаються серед мобільних стільців.

Практичне й розповсюджене рішення — поєднання декількох матеріалів у одному девайсі. Наприклад, ніжки можуть бути виготовлені з металу, каркас стільця — з пластику, а зверху — знімний клейончастий чохол.

На що звернути увагу під час вибору столика для годування

Отже, як вибрати стільчик для годування? Звертайте увагу не лише на різновид і матеріал, а й на низку параметрів.

Мобільність

Якщо плануєте пересувати девайс квартирою (або навіть брати в поїздки), мобільність набуває особливого значення. Для зручного транспортування стануть у пригоді коліщата, невелика вага та механізми складання.

Компактність

Навіть якщо дитина завжди їсть та інколи грається в кріслі, вона все одно не проводить у ньому весь свій час. Отже, обміркуйте, чи не буде новий девайс займати багато місця. Корисна опція — можливість складання на період, коли не користуєтеся стільцем. Також подивіться, як скласти стільчик для годування. Зручні моделі можна трансформувати за лічені секунди.

Функціональність

Функції зумовлено особливостями конструкції та додатковим оздобленням. Трансформація в шезлонг, використання мобіля, корзина для іграшок допоможуть немовлятам від самого народження проводити час у кріслі.

Стійкість

Стійкість — це передусім питання безпеки. Варто пересвідчитися, що малюк не зможе розгойдати та самостійно перекинути стілець. Часто цей параметр залежить від того, наскільки широко розсувають ніжки столика для годування.

Ремені безпеки та інші кріплення

Найбільш безпечним і зручним варіантом вважаються п’ятиточкові ремені. Також для ще більшої безпеки застосовують перемичку між ніжками.

Регульована спинка та висота сидіння

Навіщо потрібно змінювати кут нахилу спинки? Передусім для того, щоб у стільці перебував малюк, який ще не вміє сидіти. Зручні положення — лежачи та напівлежачи. Але якщо ви не плануєте використовувати стілець до шести місяців та не будете залишати в ньому дитину засинати, можете купувати модель і без регулювання спинки.

Інша корисна опція — зміна висоти сидіння. Це зручно, коли хочете підлаштувати девайс під свій зріст і зріст малюка, а також згодом знімати стільницю і приставляти стілець до дорослого столу (щоб дитина снідала, обідала й вечеряла разом з усією родиною).

Серед додаткових моментів, які варто врахувати, — особливості чищення стільця. Знімні чохли, що можна прати або просто протерти губкою, знімна накладка на стільниці добре заощаджують час молодих батьків.

Отже, під час вибору столика для годування важливо звертати увагу на безпеку та комфорт (як для малюка, так і для мами з татом). Якісна модель буде слугувати багато років та зробить щоденні трапези більш веселими та цікавими.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.