• Укр
  • Рус

Як позбутися неприємного запаху у квартирі?

525
Додати
до обраних
Поділитися

Неприємний запах може з’являтися навіть в ідеально прибраному помешканні. Іноді розв’язати проблему вдається звичайним провітрюванням. А часом не допомагає навіть спеціальний поглинач неприємного запаху у квартирі.

Які є джерела шкідливих речовин і неприємних запахів у квартирі?

Неприємний запах у приміщенні — проблема, яку не варто недооцінювати. Його поява може вказувати на наявність у повітрі алергенів, токсинів, інших подразників. Сморід здатен погіршувати психоемоційний стан і рівень працездатності, спричиняти загострення алергії чи астми. Однак перш ніж шукати способи, як позбутися неприємного запаху у квартирі, необхідно встановити, що є його причиною.

Джерелом проблеми можуть бути:

  • старі інженерні комунікації;
  • протікання даху будинку;
  • несправна вентиляція;
  • підвищена вологість у приміщенні;
  • миски та підстилки домашніх тварин;
  • меблі — старі чи нові;
  • пральна машина, за якою неправильно доглядають.

Неприємний різкий чи затхлий запах може бути в повітрі, забрудненому спорами цвілі, пилком, пиловими кліщами, побутовим пилом, тютюновим димом, сажею. Сморід здатен проникати в помешкання з вулиці. Його джерелом можуть бути старі меблі чи домашній текстиль, або ж неякісні будівельні матеріали, використані в час ремонту.

Однак що б не стало причиною проблеми, є багато способів як освіжити повітря в кімнаті в домашніх умовах.

Як видалити неприємний запах із квартири?

Якщо повітря в домівці стало затхлим чи з’явився сморід, не варто образу панікувати. У більшості випадків вирішити проблему нескладно.

Прибирання

Зазвичай, щоби повернути у квартиру свіжість і приємний аромат, достатньо викинути сміття і провести вологе прибирання із застосування якісної побутової хімії. Однак у деяких випадках для усунення запахів із помешкання може знадобитися професійний клінінг. Особливо це стосується квартир, які тривалий час залишалися в занедбаному стані й тих, у яких довго ніхто не жив. Спеціалісти клінінгового сервісу в час прибирання застосовують потужне професійне обладнання, яке ефективніше ніж побутові прилади, збирає пил та інший бруд, а також спеціальні антибактеріальні засоби, що також сприяє усуненню смороду.

Після прибирання для підтримання свіжості та приємного аромату в приміщенні можна встановити аромадифузор. Такі аксесуари бувають із різними ароматами, у більшості передбачена функція регулювання інтенсивності ароматизації.

Провітрювання

Регулярне провітрювання — ефективний спосіб підтримання свіжості у квартирі. Провітрювати дім варто в будь-яку пору року, особливо ті приміщення, у яких люди перебувають часто і впродовж тривалого часу. Процедура дає можливість оновити повітря в приміщенні, покращити його циркуляцію, очистити від забруднювачів, збагатити киснем.

Виявити джерело неприємного запаху

Якщо після провітрювання характерний сморід швидко повертається, варто пошукати його джерело в приміщенні. Іноді причиною душку може бути забутий і вже зіпсутий харчовий продукт. А якщо в домі є маленькі діти чи домашні тварини, то шукати варто дуже ретельно й не тільки в кухні.

Причиною різкого запаху в домі може стати й тушка мертвого гризуна. Єдиний спосіб позбутися такого смороду — знайти та викинути його джерело. Інакше стійкий неприємний душок залишатиметься в домі ще довго.

Позбутися старих речей

Часто причиною затхлого, важкого повітря в домівці стають речі, які увібрали в себе різні аромати, пил. Зазвичай це стосується речей, якими користуються дуже давно.

Серед того, що вбирає неприємний запах найбільше — домашній текстиль і м’які меблі. Джерелом специфічного аромату із часом стають м’які іграшки, старі книги, газети, журнали тощо. Тому слушною порадою для тих, хто шукає спосіб, як позбутися неприємного запаху в хаті, є викинути увесь застарілий мотлох.

Домашні засоби для усунення запаху старості у квартирі

Способів як вивести неприємний запах із кімнати, де зберігалися старі речі, багато. Допоможе в цьому як побутова хімія для прибирання, так і деякі домашні засоби. З-поміж останніх найпопулярніші:

  • оцет;
  • марганцівка;
  • мелена кава;
  • ароматизоване мило;
  • шкірка цитрусових;
  • активоване вугілля.

За допомогою розчину оцту чи марганцівки можна протерти поверхні, щоб знищити бактерії, які можуть бути джерелом неприємних запахів. Активоване вугілля — натуральний поглинач запахів у квартирі. Аналогічні властивості є й у меленої кави. Крім того, кавові зерна, як і цитрусові чи мило, розставлене в різних куточках приміщення, також є і натуральним ароматизатором.

Як вивести запах сигарет із квартири?

Звичка палити у квартирі — гарантія, що в помешканні буде неприємно пахнути. Причому «ароматні сліди» курця можуть залишатися в приміщенні роками. Тож часто в людей, які купують житло на вторинному ринку, виникає запитання — як вивести запах диму з квартири, що залишився від попередніх власників?

Впоратися з проблемою можна, але знадобиться комплексний підхід:

  1. Ретельно провітрити приміщення.
  2. Провести вологе прибирання, додавши у воду декілька крапель нашатирного спирту.
  3. Випрати самостійно чи віддати в хімчистку інтер’єрний текстиль.

У помешканні, де хоча б іноді курять, треба регулярно робити провітрювання. Також можна встановити спеціальний поглинач неприємного запаху. Він мінімізує розповсюдження диму квартирою та всотування тютюнового смороду в текстиль, меблі, стіни. Крім того, є спеціальні нейтралізатори диму та ароматизатори повітря, які також можуть бути корисними в помешканні курців. Підтримувати приємний аромат у квартирі, де хоча б іноді палять, допоможуть і ароматичні свічки.

Як вивести запах старості з квартири?

Часто в помешканнях людей поважного віку повітря пахне по-особливому. У таких випадках зазвичай говорять про «запах старості». Він може з’являтися з різних причин. З одного боку, у таких домівках часто зберігається багато старих речей — меблі, книги, вбрання, килими, які із часом почали пахнути. З іншого боку, стареньким важко якісно прибирати, дотримуватися гігієни. І це теж вливає на аромати в домі. Крім того, іноді в поважному віці люди страждають різними захворюваннями, які супроводжуються неприємними запахами.

Проте навіть у таких ситуаціях можна освіжити повітря у квартирі. Допоможуть у цьому:

  • генеральне вологе прибирання із застосуванням дезінфекційних засобів, нашатирю;
  • прання домашнього текстилю та одягу;
  • чищення килимів і м’яких меблів.

Обов’язковий етап боротьби зі запахом старості — провітрювання. За можливості, помешкання треба звільнити від старих речей і просоченого різними ароматами мотлоху. Меблі, двері, віконні рами ретельно помити водою з оцтом або зі спеціальною побутовою хімією для прибирання. Також кімнати можна обробити ультрафіолетовим світлом. Процедура дезінфікує всі поверхні, що важливо на етапі створення свіжості в приміщенні. Щоправда, виконувати її треба, коли в кімнаті нікого немає.

Як позбутися запаху вологості?

У санвузлах із поганою вентиляцією повітря може пахнути вологістю. Причиною смороду у ванній також можуть бути вологі рушники чи пральна машина, за якою неправильно доглядають. Щоб розв’язати проблему з неприємним запахом, насамперед треба усунути причину надмірної вологості. Наприклад, встановити якісну витяжку та сушку для рушників.

Щоб нейтралізувати запах вологості, у приміщенні можна розпилити 5-відсотковий розчин оцту з додаванням улюбленої ефірної олії. Це й же розчин можна додати у воду для вологого прибирання.

У помешканнях із надмірною вологістю специфічний запах може з’являтися не тільки в санвузлі, а й шафах. У таких випадках джерелом смороду зазвичай стає цвіль. Від неї позбутися важче, але можливо. Поверхні, вражені грибком, необхідно обробити або спеціальною хімією, або домашніми засобами, як-от оцет, перекис водню, харчова сода чи вибілювач. Для збереження свіжості в шафі чи гардеробній можна розмістити в декількох місцях ароматизатори, саше з духмяними травами, чаєм, висушеними цитрусами.

Як вивести запах гарі з квартири?

Пригоріла їжа в час приготування, замикання в електромережі, загоряння текстилю чи предметів інтер’єру — причин появи горілого смороду в помешканні може бути багато. Та що б не призвело до цього, у будь-якому разі доведеться вирішувати, як прибрати запах гарі з квартири.

Найпростіший спосіб, як позбутися запаху диму в кімнаті — відчинити вікна, щоби провітрити приміщення. Далі з дому треба винести все, що було пошкоджено вогнем і може бути джерелом смороду. Після цього всі поверхні ретельно протерти тканиною, змоченою в розчині води з оцтом чи нашатирним спиртом.

Текстиль, який увібрав у себе сморід горілого, необхідно випрати, м’які меблі почистити із застосуванням спеціальних нейтралізаторів запаху. Швидше позбутися смороду вдасться, якщо в приміщенні є кондиціонер, витяжний вентилятор чи очищувач повітря з іонізатором.

Отже, створити й підтримувати свіжість у квартирі допоможе регулярне вологе прибирання, часті провітрювання, а також поглиначі запаху та ароматизатори — придбані чи зроблені власноруч.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.