Види навушників та які вибрати: мануал для поціновувачів якісного звуку

624
Додати
до обраних
Поділитися

Є чимало гаджетів, що роблять наше життя більш цікавим і комфортним. Навряд чи можна зустріти людину, яка взагалі не використовує навушники. Телефонні розмови, прослуховування музики, ігри — це все можна робити зі спеціальним аксесуаром. Але чи знаєте ви, на що звертати увагу під час вибору навушників? З’ясуємо разом.

Види навушників

Найрозповсюдженіша класифікація — за формфактором, тобто конструкцією. Є шість основних варіантів.

Вакуумні навушники

Як зрозуміло вже з назви, внутрішньоканальні аксесуари вставляють у слуховий канал та утримують спеціальними амбушурами. Завдяки особливостям конструкції (навушники знаходяться максимально глибоко у вусі) чіткий звук можливий навіть на маленькій гучності.

Вкладки

Такі моделі вкладаються у вушну раковину, вони не завдають дискомфорту навіть під час тривалого носіння. Однак через нещільну фіксацію ви, ймовірно, чутимете сторонні звуки.

Накладні

Маються на увазі так звані «‎навушники на вуха», тобто такі, що притиснуті до вушної раковини. Амбушури можуть дещо тиснути, особливо коли не звикли до таких моделей. Однак накладні навушники полюбляють за шумоподавлення та якісний звук.

Повнорозмірні

Закриті типи навушників мають великі амбушури та оголов’я. Вони повною мірою закривають вуха, але до голови не притиснуті. Конструкція дарує максимальну якість звучання.

TWS

Йдеться про безпровідні навушники, у яких два елементи йдуть окремо один від одного. Відсутність дротів є дуже зручною, проте такий гаджет потрібно підзаряджати.

Bluetooth-гарнітури

Основна сфера використання гарнітур — ведення розмов, адже акцент на наявності мікрофона. Аксесуар може використовуватися й у звичайному житті, і на роботі (наприклад, оператором контактного центру).

Способи підключення

Ще кілька років тому підключення навушників за бездротовими технологіями здавалося чимось новим, а зараз такий варіант дає фору традиційному дротовому.

Бездротові навушники

Бездротові моделі полюбляють за забезпечення комфорту під час пересування — відсутність дротів є беззаперечною перевагою. До речі, як працюють безпровідні навушники? Технології передачі звуку можуть забезпечуватися завдяки Bluetooth (найпоширеніший варіант), Wi-Fi або радіоканальному підключенню.

Дротові навушники

Перевага класичного дротового варіанту — у тому, що він не потребує живлення. Перед покупкою важливо читати опис навушників, адже треба підібрати правильний роз’єм. Це можуть бути USB type-C, Lightning, 3,5 мм (аудіоджек).

Комбіновані

Що таке навушники з комбінованим підключенням? Це моделі, які можна використовувати і за бездротовими технологіями, і з кабелем. Коли потрібна максимальна мобільність із відсутністю дротів, виберіть технологію Bluetooth. Але якщо навушники розрядяться, завжди можна скористатися дротовим варіантом підключення.

Акустичне оформлення

Від акустичного оформлення залежить, якими будуть шумозаглушення, глибина й чистота звуку‎. Однак особливості навушників впливатимуть на їхню ціну.

Відкриті

У відкритих навушниках корпус не є цілісним, вони добре підходять для використання вдома. Такі моделі актуальні для поціновувачів аудіокнижок, джазу, класики. Звук є об’ємним та реалістичним, однак шуми заглушуються порівняно погано.

Закриті

Великі амбушури й цілісний корпус — такі характеристики мають закриті моделі, що є найбільш розповсюдженими. Аксесуар забезпечує високий рівень ізоляції звуку, щільність і глибину басів. Проте це не ідеальний варіант для професійних музикантів, адже передати всю палітру акустики, використовуючи закриті види навушників, неможливо.

Напівзакриті

Якщо шукаєте моделі, що поєднують у собі переваги відкритих і закритих варіантів, підійдуть саме напівзакриті (вони ж напіввідкриті). Чистота акустики, відсутність спотворень звуку, добрий рівень басів — усе це мають такі навушники. Проте треба бути готовими до того, що звукопоглинання не є досконалим, а вартість дещо вище.

Тип кріплення навушників

Вибір типу кріплення передусім пов’язаний із власним відчуттям зручності. Також наявність спеціальних фіксаторів передбачає більші розміри аксесуарів, що не завжди комфортно.

З кріпленням на вухах

Такий принцип фіксації дає можливість прикріпити кожен навушник до вушної раковини. У цьому варіанті немає дужки чи оголов’я, відтак аксесуари не зіпсують зачіску.

З кріпленням у вухах

Навушники можуть взагалі не мати кріплення. У моделях типу «‎затички» й «‎таблетки» відсутні спеціальні фіксатори.

З оголов’ям

Завдяки оголов’ю вага аксесуарів рівномірно розподіляється, тому навушники комфортно тримати на голові. Однак якщо у вас укладка, цей варіант не дуже підійде.

З потиличною дужкою

Це компромісне рішення, якщо хочете, щоби навушники були зафіксовані, але зачіска не псувалася. Перевага такого варіанту — у меншому тиску на вуха, однак і кріплення менш щільне. Моделі доволі масивні, тому краще їх використовувати вдома.

Варіанти керування

Особливості керування впливають на легкість натискання. Є два можливі варіанти:

  • механічне — для використання застосовуються фізичні кнопки, запрограмовані на ті чи інші дії;
  • сенсорне — навіть якщо дуже легко натиснути на навушник, команда буде виконана.

Навушники з механічним керуванням вважаються більш застарілими, однак і вартість зазвичай є нижчою. Сенсорний варіант часто мають безпровідні навушники. Які вибрати — залежить від індивідуальних запитів.

Вибір навушників за призначенням

Функціонал, розмір, кріплення вибираються з урахуванням того, для чого будуть використовуватися девайси. Саме тому можна придбати одразу декілька навушників та брати той чи інший варіант залежно від ситуації.

Для спорту і фітнесу

Любителям послухати музику чи подкаст під час фізичної активності важливо вибрати навушники, які надійно фіксуються на вухах. Зазвичай це внутрішньоканальні або з дужкою.

Плутатися в дротах під час пробіжки чи занять на тренажерах — не найкраща перспектива. Тому для спорту купують навушники безпровідні (накладні, вакуумні чи вкладки).

Для роботи

Коли робота пов’язана з веденням телефонних розмов, принциповий критерій — наявність якісного мікрофона. Також потрібно шукати аксесуари з високою ергономічністю та надійністю. Як правило, це накладні дротові моделі.

Для подорожі

Якщо подорожі передбачають тривале сидіння в транспорті, цілком достатньо якісних дротових моделей, адже вони не розрядяться в незручний момент. Опція для додаткового комфорту — перемикання гучності безпосередньо на навушниках — не доведеться постійно витягувати телефон.

Для дому

Усе залежить від того, з якою метою використовуватимете аксесуар удома. Наприклад, коли полюбляєте приймати душ під музичний супровід, знадобляться вологонепроникні бездротові моделі. Для користування під час приготування їжі — просто бездротові. Для перегляду фільмів лежачи за ноутбуком можна взяти й зручні дротові.

Для прослуховування музики

Справжнім меломанам потрібні аксесуари, у яких можна розпізнати навіть найменші акустичні нюанси. Так, моделі Hi-Fi забезпечують максимально точне передавання звуку (підійдуть для масового користувача), а Hi-End — ще більш високу якість (але й ціна вища).

Ігрові навушники

Якими мають бути справжні геймерські навушники? Ідеальне рішення — закриті моделі з мікрофоном. У продажу також представлені спеціальні варіанти для консолей, що дещо відрізняються від звичайних геймерських — передусім наявністю лише одного «‎вуха».

Чутливість навушників

Чутливість фіксує пропорції між напругою (потужністю) та гучністю. Цей параметр вимірюється у величині дБ/В (або ж дБ/мВт). Чутливість залежатиме від особливостей магнітного сердечника всередині. Такий показник може знаходитися в діапазоні від 60 до 130 дБ. Особливість полягає в тому, що за вищої чутливості акумулятор на гаджеті, що прив’язаний до навушників, сідає повільніше, а звук відтворюється більш голосно.

‎У прагненні віднайти найкращі параметри не варто вибирати найвищу чутливість. Оптимальний варіант — 80–120 дБ. Проте тривале використання високочутливих навушників здатне зіпсувати слух, тому завжди обмежуйте щоденний час прослуховування.

Частотність

Від цього показника залежить, які саме частоти зможуть відтворювати навушники. Дізнатися найбільше про такі параметри можна завдяки АЧХ (амплітудно-частотним характеристикам). Стандартний розбіг — від 20 Гц до 20 кГц, однак ця інформація не є вичерпною.

В ідеалі навушники мають відтворювати на однаковому рівні високі, середні й низькі частоти. Також на частотність впливає ширина мембрани: більший розмір автоматично означає більший діапазон.

Матеріал амбушур

Різновиди матеріалу впливають на практичність, довговічність та вартість. Є такі основні варіанти:

  • велюр — приємний на дотик, підходить людям із чутливою шкірою, проте має низьку ізоляцію шуму, складно чиститься та швидко зношується;
  • екошкіра/шкірозамінник — якщо це якісний матеріал, за властивостями він цілком заміняє натуральну шкіру, однак у деяких ситуаціях амбушури можуть зіпсуватися від високих температур;
  • пластик — універсальний практичний матеріал, проте він не забезпечує достатню якість для комфорту;
  • поролон — найбільш бюджетний варіант, що добре приймає форму вуха, але швидко зношується;
  • силікон — матеріал зручно чистити, він довго слугує, а ось у питаннях ізоляції шуму та якісної передачі звуку варто зазначити недостатній рівень;
  • тканина — приємний на дотик матеріал, який забезпечує середні акустичні характеристики;
  • шкіра — довговічна та м’яка, добре адаптується до анатомічних особливостей вух та дарує добру шумоізоляцію.

Є і більш нерозповсюджені матеріали, як-от вовна, алькантара чи мікрофібра. Той чи інший варіант варто вибирати з урахуванням запитів до навушників.

Тип мікрофона

Є моделі, у яких взагалі немає мікрофона. Проте в більшості сучасних навушників, особливо бездротових, ця опція все ж таки є. Мікрофон може бути:

  • вбудований — компактний варіант, який є в маленьких навушниках;
  • висувний — забезпечує більш чіткий звук, однак моделі є більш громіздкими.

Другий варіант зазвичай можна зустріти в повнорозмірних навушниках. Це зручно для операторів call-центрів, геймерів тощо.

Особливості й додаткові опції

Є додатковий функціонал, що може бути корисним з огляду на специфіку роботи чи дозвілля:

  • з активним шумозаглушенням — для цього використовується вбудований мікрофон, що відстежує і фільтрує шум навкруги;
  • підтримка бездротової зарядки — робить процес заряджання гаджета ще більш зручним;
  • з вбудованою пам’яттю — цей різновид можна застосовувати навіть без підключення до смартфонів, адже музика зберігається в пам’яті;
  • басові — є моделі, у яких змінюється рівень низьких частот з урахуванням вподобань власника;
  • з вологозахистом — такі навушники можна використовувати в басейні, під дощем чи під час приймання душу.

Отже, тепер, коли знаєте, які є навушники, зробити вибір буде простіше. Насамперед керуйтеся власними запитами до девайсів і віддавайте перевагу продукції від перевірених брендів.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.