Постільна білизна: особливості вибору

215
Додати
до обраних
Поділитися

Вирішуючи купити постіль на ліжко варто оцінювати не лише її зовнішній вигляд та ціну, але і якість. Висока якість постільної білизни значно подовжує термін її служби, забезпечує глибокий і спокійний сон, повноцінний відпочинок і хороший настрій після пробудження. Про те як вибрати постільну білизну розповідаємо в цьому матеріалі.

Які особливості матеріалу для постільної білизни

Технологія виготовлення постільної білизни впливає на її зручність, міцність та правила догляду за нею. Важко однозначно визначити, яка краща тканина для постільної білизни. Безперечно, найкраща постільна білизна — це та, яка виготовлена ​​зі 100 % натуральних матеріалів. Вони чудово відводять вологу, забезпечують належну вентиляцію та теплоізоляцію, а крім того безпечні навіть для чутливої ​​дитячої шкіри. Однак між ними є відмінності, про які варто знати перед тим як вибрати тканину для постільної білизни.

Відмінності між видами натуральних тканин полягають зокрема у використанні різних технік плетіння. І хоча така технічна інформація спочатку може здатися складною для звичайного покупця, вона допоможе визначити, яка постільна білизна краща.

Є три основних переплетення постільної білизни:

  • полотняне;
  • саржеве;
  • атласне.

Від техніки переплетення залежать міцність тканини, її візуальні та тактильні характеристики.

Тканина з однаковим складом може мати різну вартість. Це залежить від технології переплетення ниток. Наприклад, бавовна входить до складу сатину, попліну, ранфорсу. Варіанти переплетення волокон у всіх тканин різні, тому відрізнятимуться характеристики та вартість готового виробу.

Бязь

Це тканина із чітким полотняним переплетенням, що робить тканину щільною та міцною. У її виробництві використовуються бавовняні нитки, чим забезпечується екологічність постільної білизни, безпечність для організму та гігроскопічність. Саме тому її рекомендують вибирати для дитячої постелі. Тканина стійка до високих температур та не втрачає своєї міцності після багатьох циклів прання. Після прання тканина дає одноразову усадку, що є нормальним для натуральних волокон. Те ж стосується властивостей бязі м’ятися. Варіація тканини «бязь gold» відрізняється тим, що не мнеться та має порівняно гладкішу поверхню.

Сатинова постіль

Сатин, так само як і бязь, виготовляється з бавовняних ниток, але відрізняється подвійним переплетенням. Чим більше скручена нитка, тим яскравішим є блиск полотна. Кількість переплетень ниток у сатину складає близько 120 на 1 кв.см, сама ж нитка є тоншою, тому тканина виходить м’якшою.

Поверхня сатину глянцева та дуже нагадує шовк, але він коштує дешевше за шовк. Проте дорожче, ніж інші бавовняні тканини. Постільна білизна із сатину витримує 300–400 прань. Це рекордна кількість навіть у порівнянні зі зносостійким льоном.

Щоб сатинова постільна білизна зберегла свій первісний стан і форму, її бажано прати навиворіт. Перевагою є те, що сатин майже не мнеться. Питання яка постіль краща бязь чи сатин, кожен вирішує для себе самостійно, виходячи з власних вимог та пріоритетів.

Ранфорс

У тканині ранфорс використовують тонку бавовняну нитку, тому вона виходить тоншою і делікатнішою, порівняно з бяззю або льоном. Плетіння в ранфорсі не хрестоподібне, як у звичайних бавовняних тканинах, а діагональне, що робить тканину щільною, а її поверхню помітно гладшою.

Щільність і гладкість ранфорсу дає можливість наносити на поверхню тканини малюнки з тонкими лініями та дрібними деталями, що суттєво розширює можливості дизайнерів у розробці кольорів та малюнків для постільної білизни. Це м’яка міцна та практична бавовняна тканина, проте після першого прання вона дає усадку. Її необхідно прати за температури не вище 60°C, використовуючи м’які мийні засоби.

Шовкова постіль

М’який, блискучий, прохолодний на дотик шовк цілюще впливає на організм людини. Незмінно вишуканий, він усе ж досить складний у догляді. Шовкову білизну потрібно прати дуже дбайливо за низьких температур.

Шовкові простирадла вважаються найніжнішими. Влітку шовкова постільна білизна зберігає приємну прохолоду. Зручна та повітряна постільна білизна сприяє правильній терморегуляції під час сну та зменшує кількість нічних пробуджень як у дорослих, так і в дітей. Шовк також рекомендується для надзвичайно чутливої ​​шкіри, схильної до алергії, висипань та подразнень.

Оскільки шовкова поверхня може зісковзувати з ліжка, краще вибирати простирадло на резинці, яке можна надійно закріпити на поверхні.

Бамбук

Така постільна білизна зроблена з трави бамбука та відрізняється гіпоалергенністю, високою гігроскопічністю. За м’якістю бамбукове полотно схоже на бавовняне, але трохи ніжніше. Не зважаючи на, здавалося б, надмірну делікатність, матеріал досить міцний та довговічний. Він поєднує в собі гладкість, шовковистість із високим рівнем зносостійкості.

Постільна білизна з бамбука має досить високу ціну. З огляду на це варто дотримуватися рекомендацій виробника щодо догляду за нею. Прати постіль необхідно за температури 30°C з режимом делікатного прання. Під час прасування рекомендується дотримуватися температури до 150°C.

Перкаль

Перкаль дуже щільна тканина. Завдяки її структурі навіть дрібні пір’їнки не зможуть вибитись із подушки. Тому такий матеріал рекомендується для постільних речей із пуху та пера.

Перкаль — гладка тканина із чітким бавовняним переплетенням, досить стійка та міцна. Її можна прати багато разів і вона не втратить своїх функціональних властивостей. Щоби постіль із перкалю довго служила та зберегла свій колір, її необхідно прати за допомогою делікатного режиму, з температурою до 60° C. Недолік матеріалу в тому, що він потребує прасування, оскільки дуже мнеться.

Поплін

Поплінове полотно виготовляється з бавовняних ниток різної товщини. Для основи беруть тонші волокна, а впоперек кладуть товстіші та грубіші нитки. Це забезпечує матеріалу добру гігроскопічність, стійкість до розтягування та міцність. Тканина зносостійка, тривалий час зберігає колір, майже не мнеться.

Бавовняну нитку комбінують як з іншими натуральними компонентами, так і із синтетичними. У такий спосіб матеріал набуває нових якостей. Вовняна нитка сприяє збереженню тепла, шовкова надає їй легкості та гладкості. Синтетичні волокна підвищують зносостійкість.

Яку постіль вибрати залежить від індивідуальних уподобань та вимог споживача. Проте широкий вибір, який пропонує ринок, дає можливість кожному знайти відповідний варіант. Головне перед тим, як підібрати постільну білизну, врахувати деякі аспекти, наприклад, її розмір.

Як вибрати розмір постільної білизни

Перед тим як вибрати якісну постільну білизну, треба пам’ятати, що в розмірі спочатку вказується ширина, а потім довжина. Можна знайти постільну білизну 220×200 см, а також 200×220 см. Цей аспект важливий, оскільки застібка мусить знаходитися внизу, а не з боку.

Стандартні розміри постільної білизни діляться за категоріями:

  • односпальний комплект — підковдра 140×205 см, простирадло 150×215 см, наволочки 50×70 см;
  • півтораспальний комплект — підковдра 160×220 см, простирадло 160×215 см, наволочки 70×70 см;
  • двоспальний комплект — підковдра 175×215 см, простирадло 195×220 см, наволочки 70×70 см;
  • євро-комплект — підковдра 200×220 см, простирадло 220×240 см, наволочки 70×70 см;
  • комплект «Сімейний» — підковдра 150×215 см, простирадло 220×240 см, наволочки 70×70 см.

Наведені розміри постільної білизни призначені для дорослих. Звичайно, для немовлят і маленьких дітей є свій вибір — 90×120 см або 100×135 см. У комплект зазвичай входить наволочка розміром 40×60 см. Для дітей старшого дошкільного та шкільного віку необхідно вибрати постільну білизну розміром 140×200 см, а для підлітків — той же розмір, що і для дорослих.

Як правильно вибрати постільну білизну за щільністю

Під час вибору комплекту постільної білизни рекомендується звертати увагу на параметри щільності тканини, які характеризують довговічність та міцність виробу.

Класифікація щільності текстилю формується з урахуванням кількості ниток на 1 см²:

  • низька щільність — 20–35 ниток, характерна для батисту;
  • нижче середньої — 36–50 ниток — усі види бязі;
  • середня — 51–64 нитки має бавовна, льон;
  • вище середньої — 65–94 нитки — ранфорс, турецький шовк, аналоги льону;
  • висока — 95–200 ниток — сатин, поплін;
  • дуже висока — 200–280 ниток — жакард, перкаль, японський шовк.

Зазвичай показники щільності тканини вказуються виробником на етикетці. Для повсякденного використання рекомендується вибирати комплекти зі щільної та міцної тканини.

На що звертати увагу під час купівлі постільної білизни

Вибираючи постільну білизну, необхідно її ретельно оглянути, підковдру та наволочку — з виворітного боку. Якісна білизна має бути прострочена спеціальним подвійним швом, а краї заховані всередину. Необроблені краї з нерівним стібком — ознака неякісного товару. Нитки, якими прострочено білизну, мусять бути міцними та гармоніювати з кольором матеріалу. Білизна має бути пошита із цілісного полотна й не мати посередині швів. Якщо комплект декорований вишивкою або воланами, вони не мусять мати жорсткі елементи, які могли б пошкодити шкіру.

Яку постільну білизну краще не купляти

Під час вибору постільної білизни краще уникати комплектів, виготовлених із недорогих синтетичних матеріалів. Вони не можуть створити комфортні умови для сну та швидко зношуються.

Не варто вибирати постільну білизну, у якої неприємний запах. Це може бути ознакою низької якості або використання на виробництві потенційно шкідливих для здоров’я засобів.

Погано закріплений колір свідчить про неякісну обробку тканини. Такий колір після кількох прань виглядатиме блідим і непривабливим. Крім того, він може залишати сліди на тілі чи одязі.

Задумуючись про те, якою має бути постільна білизна та як вибрати найкращий варіант, необхідно зосередитися не стільки на її вигляді, скільки на безпечності та якості матеріалу. Це ті характеристики, які забезпечать комфорт та хороший настрій кожного дня.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.