• Укр
  • Рус

Як вибрати мікрохвильову піч

172
Додати
до обраних
Поділитися

Мікрохвильова піч — це різновид побутової техніки для швидкого приготування їжі, розігріву чи розморожування харчових продуктів. Перші прилади такого типу з’явилися ще в 1940-х роках. За свою тривалу історію вони змінилися зовні, а в плані функціональності стали більш довершеними. Сучасні моделі можуть працювати в багатьох режимах, бувають різних розмірів, розрізняються за технічними параметрами. Тож далі про те, як вибрати мікрохвильовку й не помилитись.

Як працюють мікрохвильові печі?

Як би не відрізнялися мікрохвильові печі зовні, за кількістю режимів чи ціною, усі вони працюють за ідентичним принципом — нагрівають продукти мікрохвилями, або як їх називають надвисокочастотним випромінюванням (НВЧ).

Зрозуміти принцип роботи мікрохвильовки, допоможуть деякі знання з фізики. Продукти, які зазвичай розігрівають у мікрохвильових печах, містять велику кількість дипольних молекул. Тобто таких, які з одного кінця мають позитивний заряд, а з іншого — негативний. У звичайних умовах такі молекули розташовані хаотично. Коли ж продукт опиняється під дією мікрохвиль, дипольні молекули «вишиковуються» в певному порядку: частини з мінусовим зарядом — в один бік, з плюсовим — в інший.

У мікрохвильовій печі за подачу мікрохвиль відповідає спеціальний елемент — магнетрон. Він створює надвисокочастотне електромагнітне поле. У таких умовах дипольні молекули змінюють своє положення приблизно 5 млн разів за секунду. У результаті створюється молекулярне тертя, яке й нагріває продукт. Однак мікрохвилі можуть впливати лише на порівняно нетовстий шар їжі — близько 1–3 см. А нагрівання всередині продукту більшої товщини відбувається за допомогою теплопровідності чи конвекції.

Види мікрохвильових печей

Роздумуючи, яку мікрохвильовку вибрати, покупцеві насамперед необхідно визначитися з потрібним видом техніки. Сучасна мікрохвильова піч буває 3 типів. Кожен із них має свої особливості.

Класична мікрохвильова піч

Такі моделі ще називають соло-печами, оскільки працюють тільки на НВЧ-хвилях. Це найпростіші та зазвичай недорогі моделі. Підходять для розігріву та розморожування продуктів, а також приготування нескладних страв. Функціональність приладу залежить від потужності та кількості режимів роботи.

Класична мікрохвильовка, потужність якої не надто висока — хороший вибір для офісів. Підійде такий варіант і для домашнього використання, за умови, що для основного приготування їжі використовується електроплита й духовка. Ціна соло-мікрохвильовок залежить він потужності та об’єму.

Мікрохвильова піч із грилем

Функціонал таких приладів не обмежується тільки розігрівом та розморожуванням продуктів. У моделях такого типу встановлені гриль-системи. Вони дають можливість використовувати мікрохвильовку для запікання м’яса, риби, птиці, приготування випічки з хрумкою скоринкою. Гриль може бути кварцовим, ТЕНовим чи керамічним.

Кварцові — недорогі, невибагливі, з невеликою потужністю. Вони споживають мало електроенергії, але нагрівають продукт надто повільно, у зв’язку із чим високий ризик пересушити страву.

ТЕНові грилі середньо потужні, швидко та якісно нагрівають страву, легко очищаються від забруднень.

Керамічні системи працюють на основі інфрачервоного випромінювання. У порівнянні з іншими видами грилів, нагрівають страву швидше й менше сушать продукт. Споживають небагато електрики. Але такі прилади потребують більш делікатного догляду.

Конвекційні

Такі моделі є найбільш багатофункціональними. Більшість сучасних конвекційних мікрохвильовок можуть замінити електродуховку. У такій печі можна розігрівати та запікати великі шматки м’яса, курку цілою, готувати випічку на різних режимах. Принцип конвекції полягає в тому, що гаряче повітря рівномірно розподіляється всередині печі, завдяки чому страви швидко й рівномірно прогріваються, не пригорають.

Тип мікрохвильової печі залежно від розташування

За способом установки сучасна техніка для кухні буває 2 типів: та, що стоїть окремо і вбудована. Мікрохвильовки — не виняток.

Ті, що розташовуються окремо

Такі моделі ще називають стандартними чи настільними. Їх можна розмістити на столі чи поверхні кухонних меблів. Бувають у різних розмірах, дизайнах, функціональних втіленнях. Зазвичай недорогі. На вартість впливає тип нагрівання, потужність, кількість режимів тощо. Основна перевага таких моделей — можна розмістити будь-де, а за потреби навіть узяти із собою на дачу. Недолік — на маленьких кухнях можуть бути незручними, бо потребують додаткового простору.

Вбудовані

Така мікрохвильовка на кухні займає мінімум місця, оскільки вбудовується в нішу в гарнітурі чи стіні. Використання вбудованої техніки дає можливість покращити естетику кухонного інтер’єру. Мікрохвильовки такого типу бувають у різних варіантах дизайну, можна підібрати такий, що буде гармоніювати з іншою кухонною технікою. Вбудовані моделі в порівнянні зі стандартними з аналогічними технічними параметрами зазвичай коштують дорожче. Знадобиться трішки більше часу та зусиль на встановлення.

Як вибрати мікрохвильовку?

Після того, як із типом мікрохвильової печі визначилися, час переходити до вибору моделі за іншими технічними та функціональними характеристиками.

Внутрішнє покриття

Від типу внутрішнього покриття камери мікрохвильовки залежить довговічність приладу, естетика, простота в догляді, а також енергоощадність. Найпопулярніші матеріали, що використовуються в сучасних мікрохвильових печах:

  • Кераміка.

Екологічний матеріал з високою теплопровідністю. Камера швидко нагрівається, що пришвидшує час приготування. Жаротривкий довговічний матеріал, що може витримувати перепади температури, легко очищається від забруднень, не всотує запах, жир, кіптяву. Має естетичний вигляд.

  • Нержавіюча сталь.

Міцний, довговічний, невибагливий у догляді, жаростійкий матеріал. Деякі сплави можуть вбирати запахи. Такі камери швидко нагріваються, мають тривалий термін служби, але із часом можуть тьмяніти, а якщо застосовувати абразиви для чищення, то покриватися подряпинами.

  • Емаль.

Екологічний матеріал, витримує нетривалий вплив високих температур. Не потребує специфічного складного догляду, недорогий. З часом емалеве покриття може відшаровуватися.

Деякі виробники для оздоблення внутрішньої камери застосовують акрил. Проте такий матеріал може використовуватися тільки під час роботи мікрохвильовки на низькій потужності.

Обсяг

Від обсягу внутрішньої камери залежить, який об’єм їжі чи який розмір продукту можна приготувати за один раз. Тим, хто планує запікати в печі птицю цілою, знадобиться модель мінімум на 30 л. Такі ж мікрохвильовки зазвичай купують для потреб сімей із 4–6 осіб. Для приготування страви на 3–4 особи знадобиться піч із камерою на 20–25 л. Для потреб однієї чи двох осіб достатньо й невеликої пічки обсягом до 20 л.

Розміри

Від розмірів залежить і вага мікрохвильовки, тож вибираючи найбільшу модель, варто впевнитися, що її вдасться безпечно розмістити у вибраному місці.

Більшість стандартних окремостоячих моделей мають такі габарити в сантиметрах: 50×30×40 см. Параметри більшості вбудованих: 45—60×30—45×30—60 см відповідно.

Елементи керування

У мікрохвильових печах різних моделей можуть застосовуватися такі типи управління:

  • механічне — найпростіший, довговічний, надійний механізм, зазвичай у вигляді двох держаків — для регулювання потужності й часу роботи пічки;
  • електронне — управління відбуваються з допомогою кнопок, за допомогою яких вибирають час, потужність, потрібну програму;
  • сенсорне — за принципом роботи нагадує електронні кнопки, але панель управління плоска.

Тип управління впливає не лише на зручність користування, а й на вартість техніки. Найдешевші — механічні моделі, найдорожчі — сенсорні.

Автоматичне розморожування

Навіть у найдешевших моделях мікрохвильовок передбачена функція розморожування продуктів. Проте автоматичне розморожування — це дещо інше. Це додатковий режим, у рамках якого, залежно від моделі техніки, може бути кілька програм для автоматичного розморожування різних видів продуктів (м’яса, риби, овочів, випічки, цілої птиці тощо). Користувач вибирає тип продукту і його вагу, а техніка самостійно визначає оптимальні робочі параметри.

Потужність

Яка потужність мікрохвильовки оптимальна? Відповідь на запитання залежить від запитів покупця. Якщо потужність мікрохвильової печі дуже велика, можна розігрівати швидше й готувати практично будь-які страви. Однак енергоспоживання теж буде високим. Слабка потужність техніки — якість приготування і розігрівання нижчі.

Для приготування страв на середніх температурах і методом томління підійде модель потужністю до 800 Вт. Такі ж варіанти можуть бути зручними для офісів, а також користувачів, які готові почекати на підігрів трішки довше. Мікрохвильовки на 800–1000 Вт розігріють страву за 1–2 хвилини. Якщо пічка має замінити духовку, тоді треба вибирати між моделями на 1000–1500 Вт.

Керування

Крім стандартного механічного керування (держаками чи кнопками), у сучасних моделях можливе і віддалене управління. Останній варіант здійснюється за допомогою смартфона. Для цього в мікрохвильовій печі має бути встановлений спеціальний модуль і можливість під’єднання до інтернету.

Відкривання дверцят

Залежно від моделі, дверцята в мікрохвильовці можуть бути бічні (відчинятися вліво) чи відкидні (як у духовки). Крім того, вони можуть відчинятися за допомогою ручки чи методом натискання кнопки.

Оснащення

Вибираючи модель мікрохвильової печі, варто звернути увагу на оснащення, яке робить користування технікою більш комфортним. Це зокрема, підсвічування камери, поворотний столик для розміщення продуктів, місткість для приготування на пару, рожен.

Крім того, сучасні моделі можуть бути оснащені:

  • інверторною системою, яка дає можливість зберігати готову страву більш соковитою та економно використовувати електроенергію;
  • функцією збереження рецептів;
  • опцією розумного автоматичного приготування.

Також у деяких мікрохвильовках передбачене діалогове або голосове керування приладом.

Додаткові функції

Крім стандартного набору функцій, у мікрохвильовках, залежно від моделі, може бути й чимало додаткових. Найпопулярніші та найкорисніші:

  • швидка підготовка/швидкий старт;
  • встановлення часу роботи;
  • багатоступеневе програмування;
  • захист від дітей;
  • таймер;
  • сигнал.

Зазвичай що більше додаткових опцій, то вищою є ціна приладу. Проте їхня наявність розширює функціональні можливості, робить прилад більш зручним у користуванні.

Скільки коштує мікрохвильова піч?

Якісні мікрохвильовки останнього покоління з великою кількістю корисних функцій не можуть коштувати дешево. Однак переваги сучасного ринку в тому, що серед запропонованого продавцями завжди вдасться відшукати продукцію на будь-який бюджет. Скажімо, на сервісі OLX станом на квітень 2023 року було понад 2560 оголошень про продаж мікрохвильових печей.

Середня вартість мікрохвильовок, які можна придбати за допомогою сервісу — 2000 гривень. І варто сказати, що за останні пів року середні ціни на цей товар не надто змінилися — коливаються в межах 2050–2100 грн. Водночас за вживану техніку користувачі OLX традиційно просять дешевше, ніж за нову. Купівля деяких вживаних мікрохвильовок може обійтися близько 900 гривень. А є і більш сучасні нові за цінами 7–11 тис. грн і вище.

Чи безпечні мікрохвильові печі?

Щоб відповісти на це запитання, варто розуміти, що таке СВЧ (НВЧ) хвилі та як працює мікрохвильова піч. Мікрохвилі — це один із різновидів електромагнітної енергії, такої ж як радіо- чи світлові хвилі. Тобто є безпечними для життя та здоров’я людини.

У час нагрівання їжі під дією мікрохвиль відбувається деформація молекул їжі. Однак це ж відбувається і під час нагрівання будь-яким іншим способом. В той самий час мікрохвильовка дає можливість розігріти чи приготувати продукт швидше, ніж, скажімо на газовій плиті, зберігаючи в їжі більше вітамінів і мінералів, ніж після тривалої термічної обробки.

Отже, ідея того, що мікрохвильовка — це зло, а їжа, приготовлена в ній, шкідлива, є не більше ніж міфом. Тим паче коли мова йде про сучасну побутову техніку, яка перед тим як потрапити на ринок, проходить чимало перевірок і тестувань.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.