• Укр
  • Рус

Як зробити звукоізоляцію у квартирі

176
Додати
до обраних
Поділитися

Левову частку життя людина проводить у межах свого житла. Тут вона може відпочити, зайнятися своїми улюбленими справами та набратися сил. Тому так важливо, щоб в оселі панувала атмосфера комфорту та затишку. Сторонні звуки навряд чи можуть цьому сприяти. Особливо ця проблема актуальна для жителів багатоквартирних будинків, де звуки можуть лунати від сусідів, ліфта чи зі сходової клітки. Але завдяки сучасним звукоізоляційним матеріалам, які все частіше стають такими ж звичними як гіпсокартон або ламінат, кожен мешканець може зменшити гучність зовнішніх звуків, а також створити бар’єр для проходження шумів із власного житла. У цій статті розповідаємо як зробити звукоізоляцію у квартирі.

Якими є допустимі норми шуму

Тиша всередині приміщення дуже важлива для здоров’я людини. Під впливом шуму в більшості людей знижується концентрація уваги, підвищується стомлюваність, що може призвести до проблем зі здоров’ям, наприклад, підвищення ризику виникнення інфарктів та інсультів. Тож норми шуму врегульовані відповідними статтями українського законодавства.

Рівень шуму вночі не може бути більшим за 45 децибелів, а вдень — 55 децибелів. Межі дня та ночі розподіляються між 9:00 ранку та 21:00 вечора.

Оскільки боротьба із шумами на рівні притягнення порушників до відповідальності є доволі стресовою та витратною (звертання до експертної установи, яка фіксуватиме рівень шуму, передбачає оплату її роботи), то більш раціональним рішенням може стати шумоізоляція квартири.

Як можна ізолювати шум

Щоби правильно вибрати матеріали та методи ізоляції від шумів, необхідно визначити їхні характеристики та джерело надходження. Застосування різних видів ґрунтується на потребі ізолювати зовнішні або внутрішні шуми.

Звукоізоляція

Зовні шуми можуть надходити із самих різних джерел та мати характерні способи розповсюдження. Вони розподіляються на окремі види:

  • повітряний шум, який передається через повітря — голоси людей та тварин, звуки телевізора, аудіотехніки, рух автомобілів тощо;
  • ударний шум, що розповсюджується через конструкції, перекриття — звуки кроків, падіння предметів, робота перфоратора, пересування меблів;
  • структурний шум, який виникає під час функціонування комунікаційних систем — рух ліфта, робота помпи, використання сміттєпроводу.

Повністю позбутись усіх звуків у межах квартири доволі важко. Для цього звукоізоляція квартири мала б бути з товстого шару матеріалів, який суттєво зменшив би розміри кімнат. Такі методи застосовують у студіях звукозапису, кінотеатрах, глядацьких залах театрів. На побутовому рівні достатньо щоб шумоізоляція у квартирі зменшувала рівень сторонніх звуків до комфортних для сприйняття норм.

Визначивши джерело шуму, варто встановити звукоізоляційний матеріал зі сторони його проникнення. Інша справа, коли виникає потреба ізолювати проникнення шумів зсередини назовні.

Звукопоглинання

Часом шумоізоляція стін у квартирі потрібна, щоб зменшити енергію звукових хвиль, які виникають всередині приміщення. Звукопоглинальні матеріали та методи ізоляції сприяють перетворенню звукової енергії в теплову. У такий спосіб звуки не проникають назовні, забезпечуючи комфортний для оточення рівень шуму. Водночас самим мешканцям квартири можна влаштовувати гучні вечірки, грати в рухливі ігри, слухати музику чи вмикати телевізор на повну гучність.

Які матеріали використовуються для звукоізоляції

Найкращу звукоізоляцію забезпечують громіздкі перегородки. Однак їхня тяжкість і масивність самі собою не спроможні гарантувати акустичний комфорт, якого власники житла очікують всередині будинку. Тим більше, що сучасні будівлі зводяться з використанням матеріалів із низькими звукоізоляційними показниками. Для звукоізоляції приміщення використовуються різні матеріали, які за правильного застосування та установки спроможні забезпечити високий рівень поглинання та відбиття шумів як зовнішніх, так і внутрішніх.

Мінеральна вата

У будівельній індустрії найчастіше використовується мінеральна вата як матеріал для звукоізоляції стін та стель. Для цієї мети підходять як кам’яна, так і скловата з кам’яних або скляних волокон, які мають властивість добре поглинати звукові хвилі. Однак варто зазначити, що показники поглинання звуків можуть відрізнятися залежно від типу та густини волокон, а також системи, у якій вони використовуються. Під час зведення перегородок використовують різні оздоблювальні матеріали, наприклад, гіпсокартонні листи, які встановлюються за допомогою профілів. Загальна товщина конструкції становить приблизно 15 см, тож такий метод рідко використовується в малогабаритних квартирах.

Коркові листи

Звукоізоляція стін у квартирі може здійснюватися за допомогою коркових листів. Коркові листи є будматеріалом, який виконує захисну функцію. Його виготовляють із кори пористого дуба з додатковими компонентами. Корковий елемент екологічно чистий і не чинить згубного впливу на довкілля, він активно використовується в будівництві. Коркова звукоізоляція у квартирі застосовується для покриття стін, стель та підлоги. Вона має невелику вагу та хорошу шумову непроникність. Матеріал вирізняється безпечністю та екологічністю, оскільки не містить у складі шкідливих речовин. Він стійкий до впливу вологи, що мінімізує ризик розмноження грибків та бактерій. Тому коркові листи рекомендується використовувати в помешканнях, де живуть люди, схильні до алергії.

Щоб досягти високого рівня звукоізоляції, варто вибирати листи завтовшки не менше 4 мм. Вони кріпляться до поверхні за допомогою клею, зверху покриваються лаком на основі поліуретану або акрилу.

Звукоізоляційні мембрани

Звукоізоляційна мембрана — це тонкий (2–4 мм) композитний матеріал, що складається з полімерних складових та мінерального наповнювача. Залежно від модифікації може випускатися із самоклейним шаром або без нього. Зазвичай звукоізоляційна мембрана виготовляється в рулонах. Висока щільність матеріалу, не зважаючи на невелику товщину, забезпечує ефективне зменшення енергії звукових коливань.

Звукоізоляційні панелі

Це звукоізоляційний тип будівельних матеріалів, які застосовуються як додаткове або декоративне облицювання стін та стель. Звукоізоляційна панельна система представлена ​​багатошаровими виробами з мінеральної чи скляної вати, волокон хвойних дерев, гіпсоволокна, гофрокартону тощо. Такі зразки можуть монтуватися без опорного каркаса за принципом «шип-паз» або з використанням «рідких цвяхів».

Сучасні м’які звукоізоляційні матеріали

М’які матеріали виготовляються з різних компонентів із відмінними шумо-, тепло-, гідроізоляційними властивостями. Це може бути поєднання бітумного шару та спіненого пінополіетилену або вироби на каучуковій основі. Вони еластичні, гнучкі, що дає можливість ізолювати складні архітектурні конструкції. Добре захищають від ударного шуму. Хороша шумоізоляція підлоги у квартирі забезпечується завдяки використанню м’яких матеріалів для монтажу «плавучої» підлоги.

Пінополіуретан

Цей матеріал забезпечує добру звукоізоляцію завдяки своїй пористій структурі. Він використовується у вигляді плит або панелей, які можуть бути встановлені на стіни, стелі або підлогу. Пінополіуретанові плити укладаються між жорсткими конструкціями.

Спінений поліуретан товщиною 35–100 мм є тонким звукоізоляційним матеріалом, який дає можливість економити площу, може добре поглинати шум зсередини приміщення.

Як зробити звукоізоляцію у квартирі

Визначивши джерело шуму та методи його усунення, необхідно підібрати відповідні матеріали. Щоби позбутися шуму, який проникає крізь вікна, варто встановити потрійні склопакети з товщиною скла 5 мм і більше та доповнити їх щільними шторами. Шуми зі сходової можна зменшити, замінивши тонкі двері на товщі з додатковою оббивкою та ущільнювачем дверної коробки.

Для звукоізоляції стін, стелі та підлоги використовуються різні способи, які варто вибирати залежно від площі кімнати. Якщо дають можливість розміри приміщення, можна пожертвувати 10–15 см і встановити каркасні конструкції. Ну а якщо кімната зовсім невелика, то підійдуть тонкі матеріали, які клеяться прямо на стіну.

Каркасний спосіб

Такий варіант звукоізоляції зменшить площу приміщення, але він більш ефективний у подоланні різного роду шумів.

Каркасна шумоізоляція стін квартири здійснюється в певній послідовності:

  1. Підготовка стін — заповнення щілин віброакустичним герметиком. Додаткове вирівнювання стін не потрібно.
  2. Усунення можливих вібрацій від конструкції та прилеглих поверхонь за допомогою ізоляції їх демпферною стрічкою.
  3. Монтаж каркаса. Між ним та стіною треба залишити проміжок близько 2 см, який для кращого ефекту заповнюється віброізоляційними матеріалами, наприклад, пробкою або гумовою підкладкою.
  4. Простір між каркасом та стіною заповнюється м’яким матеріалом (мінеральна вата, базальтові плити, скловолокнисті мати, деревноволокнисті плити та ін.)
  5. Конструкція закривається гіпсокартоном, а всі стики закріплюються віброакустичним герметиком.
  6. Здійснюється фінішне оздоблення стін, яке включає шпаклювання, фарбування або наклеювання шпалер.

Такі багатошарові конструкції зменшують вібрацію та акустичний шум до 80 %. Найголовніше в такому способі — правильний монтаж та підбір матеріалів для заповнення простору.

Безкаркасний спосіб

Цей варіант добре використовувати, коли необхідно ізолювати внутрішні стіни в невеликих приміщеннях, де на рахунку кожен сантиметр простору. Також необхідно вирівняти стіни, оскільки перепади більше ніж 2 см можуть не дати очікуваного результату.

Панелі кріпляться безпосередньо до стіни за допомогою клею або спеціальних акустичних штирів. Потім встановлюється гіпсокартон, який забезпечить додатковий звукоізоляційний бар’єр. Після цього можна розпочинати оздоблення стін. Звукоізоляція стелі у квартирі, як і у випадку зі стінами, може бути виконана каркасним або безкаркасним способом.

Як зробити звукоізоляцію підлоги

Для звукоізоляції підлоги застосовують каркасний або «плаваючий» способи. В обох випадках необхідно підготувати підлогу. Треба видалити стару стяжку. Якщо є значні дефекти або тріщини, краще озброїтися цементним розчином і подбати про те, щоби підлога була рівною.

Використовуючи «плавучий» спосіб укладання звукоізоляційного матеріалу здійснюється відразу на підлогу. Після цього поверхня заливається бетонною сумішшю. Одночасно із цим може монтуватися система «теплої підлоги». Фінішним етапом стає укладання підлогового покриття.

Каркасний спосіб передбачає установку дерев’яних лат, між якими укладається звукоізоляційний матеріал. Після цього вся поверхня накривається плитами ДСП або дошками, поверх яких стелиться підлогове покриття.

Звукоізоляція квартири — досить дорога робота. Проте кінцевий результат вартий того, щоб забезпечити себе та оточення тишею та спокоєм.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.