• Укр
  • Рус

Коли та хто має платити податок на землю

892
Додати
до обраних
Поділитися

Сплата податків на нерухоме й рухоме майно — обов’язок кожного громадянина України. Оподаткування стосується і земельних ділянок, проте в цьому питанні є багато нюансів. Коли можна не сплачувати податок на землю? Які є особливості та порядок сплати? Чи потрібно сплатити податок на землю під час воєнного стану? Розберемося в цих питаннях докладніше.

Що таке земельний податок

Земельний податок — це обов’язковий платіж, який мають сплатити власники паїв, земельних ділянок та постійні користувачі землі. Необхідність сплати передбачена ст. 14.1.72, ст. 269.1 Податкового кодексу України. Регулювання розмірів податків відбувається згідно з нормативною грошовою оцінкою (враховується коефіцієнт індексації) або з огляду на площу, якщо грошову оцінку не провели.

Хто звільняється від сплати земельного податку

Чи є платіж обов’язковим для всіх? Ні, є ті, хто не платить податок на землю. Ст. 281 ПКУ робить пільги для осіб з інвалідністю, багатодітних сімей, пенсіонерів, ветеранів війни та постраждалих через аварію на ЧАЕС. Поговоримо докладніше про пільги для двох найбільш розповсюджених категорій — пенсіонерів та інвалідів, адже в цих двох пунктах є суттєві нюанси.

Чи мусять пенсіонери сплачувати податок на землю

Часто в громадян виникає питання: чому деякі категорії пенсіонерів усе ж таки мають сплачувати податок за землю? Це пов’язано з тим, що пільги стосуються не всіх отримувачів пенсійних виплат.

Загалом пенсію можна отримувати за віком, за інвалідністю та у зв’язку зі втратою годувальника. Право на пільги для сплати земельного податку мають лише перші дві з перерахованих категорій, однак і тут є певні нюанси. Не сплачувати можуть пенсіонери за віком, проте за умови, що їм від 60 років. Про оподаткування для осіб з інвалідністю поговоримо далі.

Чи платять податок на землю інваліди 3 групи

Інвалідність — не гарантія того, що сплата земельного податку не потрібна. Закон звільняє виключно тих, у кого перша або друга група. Тож на питання про можливість пільг для людей із третьою групою інвалідності варто відповісти заперечно.

Податок на землю для фізичних осіб

Отже, які особливості має податок на землю (2023) для фізичних осіб? Нарахування суми відбувається індивідуально для кожної особи. Для цього використовуються дані Державного земельного кадастру.

Податок на землю для юридичних осіб

Як нараховується податок на землю (2023) для юридичних осіб? Порівняно з фізособами є певні відмінності. Підприємства мають самостійно займатися обчисленням та передавати дані щодо суми станом на 1 січня.

Саму декларацію треба подавати не пізніше, ніж 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів від звітного місяця. У документі, що надходить до органу, що контролює, потрібно розбити суму рівними частинами за місяцями.

Як перевірити, чи сплачений податок на землю

Інколи потрібно перевірити, чи була здійснена оплата земельного податку, щоби пересвідчитися у відсутності боргу. Це буде просто зробити за допомогою Електронного кабінету ДПС України. Альтернативне рішення — подати до податкового органу письмову заяву.‎

Хто платить податок на землю: орендар чи орендодавець

Плата є обов’язковою й у тому випадку, коли здається земля в оренду. Водночас підставою для нарахування буде орендний договір. Сплачувати суму має орендар, який у конкретний момент часу є користувачем земельної ділянки.

Як дізнатися суму земельного податку

Щоби провести розрахунок земельного податку, потрібно відштовхуватися від нормативної грошової оцінки (НГО). Якщо була вирахувана оцінювальна вартість, ставка становитиме менше ніж 3 % від НГО, а саме:

Коли йдеться про об’єкти, що знаходяться в постійному використанні суб’єктів господарювання, сума має складати максимум 12 % НГО.

Коли платити податок на землю

Органи, що контролюють цей процес, мають провести обчислення та надіслати повідомлення-рішення платнику до 1 липня поточного року. Документ приходить за місцем реєстрації особи. В той же момент сплата податку на землю має здійснюватися отримувачем повідомлення протягом 60 днів від моменту вручення.

Як сплатити податок на землю

Для сплати фізичним особам достатньо скористатися особистим кабінетом. Податок на землю для платників єдиного податку також можна сплачувати за платіжними реквізитами. Вони будуть у повідомленні-рішенні, яке отримаєте за місцем реєстрації.

Є ще один нюанс: що робити, якщо не прийшло сповіщення від податкової? У цьому випадку ви звільняєтеся від відповідальності за несвоєчасну сплату. Звичайно ж, за бажанням можна розрахувати суму оподаткування та сплатити онлайн. Для тих власників, на ділянках яких визначили оцінну вартість, розміри обчислюються за формулою:

  • МПЗ (мінімальне податкове зобов’язання) = НГОд (нормативна грошова оцінка з урахування коефіцієнта індексації) * 0,05 * М (кількість місяців за календарем, протягом яких ділянка у власності чи оренді) / 12.

Коли ж оцінювання не провели, формула дещо змінюється:

  • МПЗ (мінімальне податкове зобов’язання) = НГО (нормативна грошова оцінка 1 га ріллі з коефіцієнтом індексації) * S (площа) * 0,05 * М (кількість місяців за календарем, протягом яких ділянка у власності чи оренді) / 12.

Водночас варто розуміти, що всі перераховані правила та нюанси актуальні в мирний час. На період воєнного стану в Україні діють дещо інші правила.

Податок на землю під час війни

Податок на землю 2023 має певні нюанси, адже воєнний стан вніс свої корективи. Українське законодавство передбачає, що від 1 березня 2022 року до 31 грудня того року, який буде наступним після року скасування чи припинення воєнного стану, плата не нараховуватиметься для певних територій. Йдеться про ділянки, що розташовані в населених пунктах, де є чи були бойові дії.

Також сплачувати не треба, якщо ділянка визнана місцевою ОВА як така, де є фортифікаційні споруди чи засмічення вибухонебезпечними предметами. Для інших територій оподаткування наразі залишається актуальним.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.