• Укр
  • Рус

Як вибрати палиці для скандинавської ходьби: поради

780
Додати
до обраних
Поділитися

Скандинавська ходьба — це тренування, яке з’явилось у Фінляндії. Її вигадали для військових лижників у теплі часи, коли немає снігу. Водночас такий вид спорту дає змогу пропрацювати всі групи м’язів, покращити роботу нервової системи й почуватися краще загалом. Однак результат буде позитивним лише тоді, коли ви правильно підберете палиці для тренувань.

Різновиди палиць

Умовно всі палиці для скандинавської ходьби можна поділити на дві групи: ті, що мають фіксовану довжину, і ті, що можуть її міняти. Розберемось, як вибрати трекінгові палиці безпосередньо під ваші потреби. А знайти всі моделі ви можете на OLX.

Фіксованої довжини

Популярність мають ті засоби, які показують практичність у реальності. Виробники палиць для ходьби випускають в одній моделі одразу декілька типорозмірів. Тож кожна людина вибирає знаряддя під свій зріст. До того ж у палиць із фіксованою довжиною демократична вартість і міцна конструкція.

Серед переваг можна виділити наступне:

  • просте використання;
  • ризик травмуватися мінімальний;
  • можна використовувати за будь-яких умов.

Важать вони мало, що додає їм зручності та ергономічності. Але через відсутність регулювання за висотою треба бути уважним під час вибору. Якщо ви помилитеся з її розмірами, потім можете неправильно виконувати вправи з нордичної ходьби.

Цілісні моделі надійні та легкі, вони не вибагливі до зберігання. Використовують їх частіше новачки та ті, хто займаються поруч із будинком. Їх можна доукомплектовувати: міняти наконечники, ставити темляки, кільця тощо.

Телескопічні

Телескопічні палиці за матеріалом і призначенням не відрізняються від цілісних. Головна їхня риса — можливість змінювати довжину завдяки спеціальним механізмам.

Переваги цього знаряддя:

  • універсальні за довжиною — мають 2–3 секції;
  • мають просту конструкцію;
  • зберігати й перевозити їх легко;
  • можна постійно змінювати інтенсивність тренувань;
  • мають надійні механізми для зміни довжини.

У деяких моделях є додаткова амортизація, яка пом’якшує навантаження. Це робить палиці універсальними й доступними для всіх.

Проте не всі телескопічні моделі витримують інтенсивне використання. Іноді виникає вібрація, деренчання. Через це можуть постраждати сполучені вузли, вони ж є слабким місцем у цій конструкції.

Використовувати телескопічні палиці можна в різних видах спорту. Вони будуть корисні і під час занять на лижеролерах.

Часто палиця для гірських походів та прогулянок слабопересіченою гористою місцевістю має телескопічну конструкцію. Це необхідно, аби залежно від умов підйому в гори мати різне навантаження. А завдяки складеній конструкції їх легко переносити в рюкзаку — вони займають мінімум місця.

Відрізняються трекінгові палки Fjord Nansen Gravel та інших виробників від класичних скандинавських моделей конструкцією. Вони мають більш жорсткі наконечники. У трекінгу потрібна краща стійкість, адже рельєф місцевості непередбачуваний.

Як підібрати палки для скандинавської ходьби за 4 кроки

Критеріїв для вибору палиць для скандинавської ходьби не так багато. Насамперед треба визначитися, що вам потрібно: індивідуальний засіб тільки для вас чи універсальний для декількох людей. Відштовхуйтеся від цього в подальших пошуках.

Вибираємо довжину палиць

Головний критерій — довжина. Тут не працює правило «чим більше, тим краще». Тут треба використовувати чіткий алгоритм.

Інструкція, як вибрати палиці для скандинавської ходьби: свій зріст у сантиметрах помножте на коефіцієнт 0,68. Наприклад, ваш зріст — 170 см. Рахуємо: 170*0,68=115,6. Вам потрібні палиці завдовжки 115 см.

Можна вибирати приблизні параметри. Наприклад, якщо ваш зріст від 150 до 175 см, то висота палок має бути від 115 до 120 см. Якщо від 180 до 195 см, то довжина знаряддя може змінюватися в межах 130–140 см.

Але є ще одне розмежування залежно від напруження та інтенсивності тренувань. Новачкам або людям, які відновлюються після травмування, треба вибирати палиці дещо менші. Для цього в попередній формулі краще підставити коефіцієнт 0,66. А для тих, хто займається спортом професійно та прагне до виснажливих тренувань, — навпаки потрібні вищі палиці. Тоді коефіцієнт дорівнює 0,7.

Під час вибору звертайте увагу на свої руки. Коли ви згинаєте її в лікті, має утворитися кут у 90 градусів. Якщо довжина вам не підходить, то і правильного руху рукою не буде.

З’ясовуємо вагу

Параметр ваги кожен вибирає окремо для себе. Головне, що під час тривалих занять, ви не маєте відчувати тяжкість. Спортсмен начебто й не мусить відчувати вагу палиць у руках — настільки легкими й простими є його рухи.

Перевіряємо матеріал ратища

Ратище — це основна частина палиці для скандинавської ходьби. Є декілька варіантів матеріалу для нього:

  1. Скловолокно — доволі бюджетне. Відрізняється воно пружністю, жорсткістю. Важить доволі багато, тож підходить для короткочасових тренувань поблизу з будинком.
  2. Алюміній — не занадто поширений матеріал, адже доволі важкий і потребує особливого зберігання через схильність до корозії. Проте металеві палиці мають попит взимку та в холодні часи.
  3. Вуглепластик — натуральний матеріал. Він став популярним завдяки легкості, що поєднується з твердістю та міцністю.

Карбон з огляду на зручність немає недосконалостей. Важить мало, не відчувається в руках і не покривається іржею через недосконале зберігання. Проте коштує спортивний інвентар із нього доволі дорого, що не дає йому затримуватися серед бюджетних моделей.

Важливо звернути увагу й на наконечники. Для прогулянок лісними доріжками та ґрунтовими дорогами вони не потрібні. А для асфальтового, бетонного та іншого жорсткого покриття — будуть у пригоді. Для зимових тренувань є окремі моделі наконечників.

Вибираємо матеріал ручки

Ручки не менш важливі. Від того, наскільки вони зручні в долоні, залежить ефективність тренування. Поширені три матеріали:

  • гума — бюджетний і якісний варіант, забезпечує амортизацію і зручний хват навіть мокрою долонею, зносостійкий;
  • пробка — присутній у преміальних моделях, схожий за своїми характеристиками на гуму, але «тепліший»;
  • пластик — бюджетний варіант, жорсткий та слизький, не дуже підходять для холодного часу.

Однак кожен із цих матеріалів має і свої мінуси. Наприклад, гума дуже твердішає на морозі та втрачає свою гнучкість. Пробка хоч і є зручною для використання, але не дуже міцна та навіть крихка. Пластик належить до бюджетних варіантів, що загладжує деякі його практичні недоліки.

Отже, скандинавська ходьба корисна для здоров’я та фізичної форми. Але вона продемонструє вам свої якості лише тоді, коли ви правильно виберете спортивний інвентар. Не забувайте приділяти увагу довжині або зупиніться на телескопічних палицях із можливістю регулювати її. Серед матеріалів для держака можна надати перевагу вуглепластику, якщо для вас головне — якість і надійність. А для зручності долонь можете вибрати пробку або гуму. До речі, можна придбати додатково рукавички, щоб ручка не ковзала.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.