• Укр
  • Рус

Інклюзивна нерухомість: зручно, безпечно та ефективно

89
Додати
до обраних
Поділитися

За рік повномасштабного вторгнення наслідки руйнування інфраструктури України колосальні. Якби не Варшава, Дрезден, Роттердам, Токіо та інші міста, які були зруйновані вщент після Другої світової, то важко було б повірити, що відновити їх взагалі можливо та доцільно. Усе реально, а буде ще краще!

Відбудова України

Ми віримо у міць наших людей, тож не будемо натякати, а прямо скажемо, що у вас є можливість розпочати своїми силами відновлювати інфраструктуру. Наприклад, відремонтувати будинок у Чернігові, Харкові чи Миколаєві — там, де є потреба. Або ж музей, лікарню, школу. Ви навіть можете побудувати селище за власним проєктом, а до земельних ділянок придивитися на OLX, у розділі «Нерухомість». Лише знайдіть команду, і вжух — Україна відбудована!

Поки ви не взялися до роботи, розповімо ще й про інклюзивність. Це те, без чого будувати нові будинки не можна!

Як побудувати житло і врахувати потреби кожної людини

Інклюзивне житло

Термін «інклюзія» застосовується у кожній сфері, адже це про комплексність. Наприклад, в освіті враховуються потреби всіх учнів: із порушенням слуху, гіперактивних або інтровертивних тощо. А в архітектурі враховують запити кожного громадянина світу. Так, саме усіх-усіх, бо як інакше турист зрозуміє назву тієї станції метро, куди він прямує.

Щодня (та чи не щохвилини) наші потреби змінюються. І цей досвід не завжди позитивний, навіть якщо ми ці потреби задовільняємо. Пригадайте хоча б щось із нещодавнього. Не працював ліфт, і ви змушені були тягнути важкі сумки на 12-й поверх? Чи у новій орендованій квартирі вимикач розташований занадто високо для вашого зросту? Або наше улюблене — пандус біля будинку такий, що з нього не з’їжджаєш, а летиш. Якби ж про це все подумали, коли створювали дизайн житлового комплексу! Дехто, на щастя, думає. На OLX ви можете переглянути інформацію про новобудови, які дотримуються принципів інклюзивності.

Інклюзивний дизайн — це про створення місць, якими може користуватися кожна людина незалежно, зокрема, від стану здоров’я, віку, способу пересування, наявності візочка з дитиною чи велосипеда. Те, як організоване житло та місто, впливає на нашу здатність рухатися, бачити, чути та ефективно спілкуватися. Інклюзивність руйнує бар’єри та будує рівність, впевненість і самостійність.

Хороший дизайн = інклюзивний дизайн

І тут ви скажете: але ж я не дизайнер і не архітектор, взагалі нічого не розумію у будівництві — як виглядає цей хороший дизайн? Якщо скористатися пошуком в Google, то знайдеться чимало цікавеньких статей, адже для України це нагальна потреба, тож архітектори ніколи не сплять. Ми хіба порекомендуємо довідник студії Balbek Bureau зі створення інклюзивного простору в місті. Там зібрані поради з універсального підходу до проєктування будівель, доступних для маломобільних людей.

Інклюзивне середовище створюють геодезисти, архітектори, інженери, а також забудовники й орендодавці. Це їхня відповідальність та наше природне право, як і саме право на життя, — бути у такому середовищі.

Безпека та сучасна інфраструктура: що потрібно українцям для комфортного життя у своєму місті

Що різноманітнішим є суспільство, то різноманітнішим повинен бути дизайн. Креативність і фантазія стануть вашими найкращими друзями. Інклюзивним має бути все: від відстані між столом і кухонною плиткою до шрифту Брайля на кнопках ліфта.

Хороший дизайн відображає різноманіття людей, які ним користуються, і не створює перешкод. Уявіть, що ви розбиваєте вщент усе багаторічне розчарування людей з інвалідністю, людей старшого віку та сімей із маленькими дітьми, під яких ніхто ніколи не підлаштовувався. Приємно, чи не так? До того ж усі ми можемо потрапити у ситуацію маломобільності. Отже, це стратегія win-win.

Принципи інклюзивного дизайну

Залучення спільноти у розробку проєкту. Інфраструктура та людина повинні взаємодіяти між собою, а не заважати одне одному. Залучаєте більше людей — долаєте більше перешкод. А відчуття важливості та згуртованості — бонус, який ви отримаєте у процесі.

Принципи інклюзивного дизайну

Гнучкість. Усі потреби людей, що будуть користуватися житлом або вулицею, не врахуєш (але більшість — можна, потрібно лише постаратися!). Проте застосування принципу гнучкості допоможе швидше подолати бар’єри у майбутньому. Нерухомість має працювати, як людина: швидко адаптуватися до зовнішніх обставин.

Із житлом приємно та зручно взаємодіяти. Це і про освітлення, ненав’язливі та читабельні вивіски, безпечні матеріали. Усе має працювати на вас, а не ви на нього.

Робіть простір для всіх, включно із малюками та користувачами інвалідних візків!

Безбар’єрність — ваше право та відповідальність

Дотримання принципів інклюзивного дизайну — це рівні умови гри, участь у якій бере кожен і кожна. Одне рішення не працює для всіх. Це аксіома.

Тож під час відбудови нашої неньки ми повинні звільнити своє середовище від соціальних стереотипів та створити приємне й ефективне довкілля для людей різного віку, статі, незалежно від професії, етнічної приналежності чи фізичних можливостей.

Інклюзивність житла: як це працює в Україні та в світі

Пріоритет — інклюзивність житла, адже вдома ми проводимо найбільше часу. Наші партнери уже розпочали над цим працювати, тому на OLX можна знайти оголошення про продаж інклюзивних квартир. І це лише початок. Дизайн нашого простору залежить від нас самих!

Висновок

Зупиніться якось у парку, супермаркеті або музеї та погляньте навколо. Ви зрозумієте, як багато різних людей в Україні. І це наша перевага! А врахування інклюзивності у процесі відбудови та побудови домівок покаже нашу згуртованість всоте, а то й вмільярдне всьому світові.
Усе розпочинається з вас. Враховуйте принципи інклюзивного дизайну, створюйте простір для себе і для тих, хто поруч! А OLX вам у цьому допоможе!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.